Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dodaj do zupy pomidorowej niezwykły składnik. Poleca go sama Gessler
Sara Karaszewska
Sara Karaszewska 01.02.2021 01:00

Dodaj do zupy pomidorowej niezwykły składnik. Poleca go sama Gessler

Zupa pomidorowa
smakosze.pl

Zupa pomidorowa należy do flagowych dań kuchni polskiej. Słynie ona z wielu smacznych, ale i aromatycznych potraw, które zachwycają nie tylko rodaków, ale i przyjezdnych z całego świata. To idealna propozycja na dopełnienie obiadu, który dla niektórych powinien składać się z dwóch dań.

Od pokoleń przygotowujemy pomidorową we własnych domach, korzystając z różnych przepisów. Co ciekawe, u każdego smakuje ona inaczej. Możemy podawać ją na wiele sposobów, zaczynając od modyfikacji przypraw, ale i dodatków.

Z ryżem, makaronem czy kluskami- zawsze smakuje idealnie. Podajemy przepis na nietypową zupę pomidorową, którą przygotujecie w chwilę. Wszystko za sprawą gotowego składnika, jakim jest sok pomidorowy. Dostaniecie go w każdym sklepie, a co najważniejsze, smaczny obiad będzie was kosztować grosze. Sama Magda Gessler poleca to rozwiązanie.

Zupa pomidorowa w taniej odsłonie

W trakcie przygotowywania pomidorowej sięgamy po świeże pomidory, pulpę z puszki lub po sok pomidorowy. Jak się okazuje, to rewelacyjne rozwiązanie, które pomoże uzyskać idealną w smaku zupę. Warto korzystać z takich prostych rozwiązań w kuchni, dzięki czemu zaoszczędzimy czas na przygotowaniu pysznego obiadu.

W tym artykule pisaliśmy również o wskazówkach na przygotowanie aromatycznego rosołu. Z pewnością takie triki usprawnią wasze kulinarne zadania. Poza pomidorową czy rosołem kuchnia Polska słynie również z aromatycznego żurku. Pisaliśmy o nim tutaj.

Składniki:

  • 1 litr soku pomidorowego

  • 1 l wody

  • kostki rosołowe

  • włoszczyzna

  • cebula

  • czosnek - 3 ząbki

  • przyprawy + sól i piperz

  • ew.świeże zioła - bazylia, tymianek, lubczyk

  • śmietana

Sposób przygotowania:

Przepis jest banalnie prosty. Zaczynamy od zagotowania wody, a następnie dodajemy do niej wszystkie zioła i przyprawy. Kolejnym krokiem jest rozpuszczenie kostki rosołowej. Nie może zabraknąć również włoszczyzny, zatem dodajemy ją pokrojoną na drobno.

[EMBED-15]

Następnie przechodzimy do pokrojenia cebuli, jednak, żeby miała ona wyraźny smak i nadała zupie niecodziennego aromatu, warto ją wcześniej opalić. Do garnka ze wszystkimi produktami dodajemy posiekany czosnek i wlewamy sok pomidorowy.

Całość należy zagotować, a następnie trzymać na małym ogniu do momentu, aż warzywa zmiękną. Polecamy zabielić zupę śmietaną. Przed podaniem warto posypać ją natką pietruszki lub bazylią. Pomidorowa gotowa. Życzymy smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: ofeminin.pl