Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Cebula

Cebula

Rosół i kwestia cebuli
27.03.2021 01:00 W łupinie czy bez - jaką cebulę należy dodać do rosołu?

Nie da się ukryć, że rosół jest absolutnym kulinarnym szlagierem, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Smak naszego specjału w znacznej mierze zależy od wykorzystanych składników. Mało kto spodziewałby się, że cebula jest tak ważna.

Jak barwić jajka?
26.03.2021 01:00 Naturalne sposoby barwienia jajek na Wielkanoc

Naturalne barwienie jajek jest wspaniałym sposobem na zutylizowanie resztek z produktów spożywczych, których normalnie nie zjadamy. Proces barwienia jest także świetną zabawą dla całej rodziny, w którą warto włączyć najmłodsze pokolenie, które może się dzięki temu czegoś nauczyć. W naszych kuchniach obecnych jest wiele materiałów, z których można sporządzić naturalne barwniki. Niestety większość z nich najczęściej ląduje od razu w koszu po wykorzystaniu jadalnych części. Dlatego w ciągu następnych kilki dni warto zachować chociaż łupiny po cebuli, czy orzechach.

Wątróbka z cebulką
25.03.2021 01:00 Jak usmażyć wątróbkę, żeby nie była sucha?

Wątróbka zawiera w sobie ogromne ilości substancji odżywczych, które ciężko znaleźć w innych produktach spożywczych z taką intensywnością. Dlatego często zaleca się ją rekonwalescentom czy anemikom, aby w krótkim czasie uzupełnili swoje niedobory. Niestety, sztuka odpowiedniego wysmażenia wątróbki nie jest wcale prosta. Jako jeden z podrobów, wątróbka jest wyjątkowo delikatna, a najmniejszy błąd podczas gotowania może sprawić, że wyjdzie bardzo sucha i twarda niczym gumowa podeszwa. Wiemy jednak co zrobić, aby uniknąć takiej wpadki.

Cebula bez łez
18.03.2021 01:00 Jak nie płakać podczas krojenia cebuli?

Cebula ma wyjątkową właściwość, która sprawia, że podczas krojenia jej nasze oczy zaczynają łzawić i cieknie nam z nosa - słowem, zaczynamy natychmiast płakać. Wszystko przez specyficzny sposób obrony przed roślinożercami, którzy chętnie spożywają ją, z uwagi na cenne substancje odżywcze, które zawiera. Podczas naruszania struktury cebuli i niszczenia ścian komórek, cebula wydziela alliinazę, substancję, która w połączeniu z inną substancją prensco wchodzi w reakcje, wytwarzając swojego rodzaju gaz łzawiący. Kiedy dotyka on wilgotnych powierzchni, takich jak śluzówka oka, wywołuje podrażnienia.

Ziemniaki jak je przechowywać?
12.03.2021 01:00 Dlaczego nie należy przechowywać ziemniaków obok cebuli?

Ziemniaki to uniwersalne warzywo, na którego podstawie można ugotować setki najróżniejszych dań. Bulwy te zadomowiły się w kuchniach całego świata, jednak to kultura zachodnia posiada najwięcej przepisów, w których wykorzystuje się kartofle. Dawniej odpowiedni sposób przechowywania żywności był koniecznością - nie było do niej wtedy tak łatwego dostępu i mało kto mógł sobie pozwolić, aby zimowe zapasy tak po prostu się zepsuły. Brak szklarni sprawiał, że warzywa były sezonowymi przyjemnościami, dlatego dbano o nie znacznie bardziej niż obecnie.

Cebula jako dodatek do herbaty
04.03.2021 01:00 Dobroczynne właściwości herbaty z cebulą

Cebula od dawna wykorzystywana jest w medycynie ludowej, a właściwości lecznicze są znane od wieków. Przez wieki była najcenniejszym lekiem zwalczającym szkorbut, czyli ostry brak witaminy C. Dawniej kobiety pocierały cebulą swoje szyje, aby wspomóc prace tarczycy.

Łyżka pomoże na cebulę
22.02.2021 01:00 Łatwy sposób na pozbycie się zapachu cebuli z dłoni

Łyżka znajdzie się w każdym domu - co więcej, w szufladzie ze sztućcami można zapewne znaleźć kilkadziesiąt sztuk tego kawałka metalu. Poza sposobem na jedzenie zupy, łyżka ma jeszcze inne zastosowanie. Doskonale sprawdzi się dla tych, którzy mają problemy z przygotowaniem cebuli. Niekiedy jej skórka mocno przykleja się do miąższu, przez co wygodne jej usunięcie nie jest możliwe. Wtedy próbujemy uporać się z nią dłonią, lecz zapach przechodzący na skórę nie podoba się większości ludzi. Wystarczy jednak metalowa łyżka, a wszystko zniknie.

McDonald's nie przestaje zaskakiwać
16.02.2021 01:00 Znamy kulisy powstawania jedzenia w McDonald's

Nie da się ukryć, że McDonald's uchodzi za restaurację ze statusem kultowej. Trudno spotkać osoby, które nigdy nie zjadłyby tam chociaż frytek. Smakosze, którzy jadają w McDonald's powinni wiedzieć, jak przygotowuje się tam jedzenie.

Ogórki w formie mizerii
02.02.2021 01:00 Czy do mizerii dodaje się cebulę? Możesz być zaskoczony

Smakowite ogórki są absolutną klasyką, jeżeli chodzi o kulinaria. Popularne warzywo często gości na naszych stołach w rozmaitych formach. Jedną z najczęściej wybieranych możliwości jest niezawodna mizeria. Dziś przygotujemy ją nieco inaczej.

Zapiekanka z dworca
26.01.2021 01:00 Pamiętasz na którym dworcu można było kupić najlepszą zapiekankę? Zdradzamy najprostszy przepis

Zapiekanka jest pierwszym polskim fast foodem, który był odpowiedzią na zachodnią pizzę. W Polsce brakowało podstawowych składników do przygotowywania włoskiego przysmaku, dlatego zdecydowano się zrobić coś zupełnie innego. Początki tego dania sięgają lat 70 XX w. kiedy w Polsce panował głęboki komunizm. Trudna sytuacja gospodarcza sprawiała, że Polacy nie mieli ani możliwości ani pieniędzy na raczenie się drogimi przysmakami zza zachodniej granicy. Opracowano więc danie, które jest zarazem smaczne i szybkie w przyrządzeniu, a jego cena stosunkowo niewielka.

Pasta z buraka, cebuli i jabłka - świetnie smakuje na kanapce
25.11.2020 01:00 Zmieszaj buraki z cebulką i jabłkiem, a następnie zmiksuj. Stworzysz najpyszniejszą pastę na kanapki, od której nie sposób się oderwać

Buraki, dzięki swojej dostępności, cenie i przede wszystkim, ogromnych walorach zdrowotnych, powinny znacznie częściej być przez nas wykorzystywane. Poniższy przepis na pastę warzywną, której głównym składnikiem są właśnie buraki, może to umożliwić. Jest tak dobra, że ciężko przestać jeść i na pewno nie skończy się na jednej kanapce.