Pierwsze ciasta powstały najprawdopodobniej już w starożytnym Egipcie. Wówczas składano je bogom w ofierze. W tamtych czasach przypominały one bardziej dzisiejszy chleb. Ciasto od początku symbolizowało hojność, a obdarowanie nim było zaszczytem. W dzisiejszych czasach również ciasto jest symbolem gościnności i kojarzy się głównie z wyjątkowymi okolicznościami, takimi jak urodziny, wesela czy święta.
W epoce oświecenia cukier w Polsce stał się bardziej powszechny, przez co tamtejsze desery zaczęły w smaku przypominać bardziej te współczesne. Najsłynniejszym polskim ciastem stała się baba drożdżowa. Dzięki królowi Stanisławowi Leszczyńskiemu, deser ten przeniknął do francuskiej tradycji kulinarnej. Obecnie najpopularniejszym polskim ciastem jest sernik. Według TasteAtlas zajął on drugie miejsce w rankingu najlepszych ciast świata.
Obecnie cukiernictwo jest niezwykle rozwinięte, a każdy kraj ma swoje tradycyjne wypieki. Istnieje wiele rodzajów ciast. Rozróżnia się je na podstawie tego, w jaki sposób się je przygotowuje i jakie mają zastosowanie.
Z ciasta drożdżowego piecze się rogaliki, bułeczki czy paszteciki. Ciasta kruchego używa się do pieczenia tart. Do upieczenia babki potrzebne będzie ciasto ucierane. Ciasto biszkoptowe wykorzystywane jest do robienia tortów. Ptysie, eklerki, czy też karpatka wymagać będą ciasta parzonego. Pierniki wymagać będą rzecz jasna ciasta piernikowego. Ciasto francuskie lub półfrancuskie wykorzystuje się m. in. do spodów do pizzy. Do najpopularniejszych rodzajów ciast należą także: ciasto pierogowe, makaronowe oraz naleśnikowe.
Istnieją także ciasta, które nie wymagają pieczenia. Najpopularniejsze ciasto bez pieczenia to sernik na zimno. Do przygotowania tart, ciast przekładanych czy torcików również nie jest wymagane pieczenie.
Wśród najpopularniejszych ciast w Polsce znajdują się m. in.: sernik na zimno (a także pieczony), sękacz, karpatka, kremówka, makowiec, jabłecznik, szarlotka, babka, metrowiec, pleśniak, wuzetka, mazurek, keks, ciasto marchewkowe, ciasto czekoladowe oraz ciasto owocowe. Popularne są także pierniki, pączki, oponki, racuchy, a także faworki.
Pokaż więcej
Domowe ciasto, które wygląda jak z najlepszej cukierni? To możliwe, jeżeli zrobisz je z tym przepisem. Smak oraz wygląd deseru zachwyci każdego smakosza słodkości. Przygotuj to ciasto na poobiedni deser, a domownicy oniemieją z zachwytu i na pewno poproszą o dokładkę.
Czy istnieje lepszy sposób na letni deser niż lody? Oczywiście, że tak. Koniecznie poznaj ten przepis i zrób ten deser w swoim domu. Smak i wygląd tej słodkości zachwyci każdego, a przygotowanie zajmuje chwilę. Tylko przygotuj się na to, że poproszą o dokładkę.
Jak wykorzystać owoce sezonowe w kuchni? Warto przygotować proste ciasto z truskawkami i budyniem. Zrobisz je bez użycia piekarnika i zjesz ze smakiem. U mnie w domu to ciasto już stało się hitem.
To ciasto bez pieczenia jest prawdziwym hitem sezonu letniego. Pełne pysznego kremu i uwielbianych owoców po prostu zachwyca smakiem. Co najlepsze, przygotujesz je nie włączając nawet piekarnika. U mnie w domu to przebój, przekonaj się, że w twoim będzie tak samo.
Deser powinien być pyszny i prosty w przygotowaniu. Właśnie taki robię z brzoskwiń z puszki i ciasta francuskiego. Wychodzi smakołyk, któremu trudno się oprzeć. Zrobisz go dzięki temu przepisowi.
Marzy ci się prosty przepis na sernik na zimno? Poznaj łatwą recepturę na to pyszne ciasto. Zrobisz je raz-dwa, a z talerzy zniknie jeszcze szybciej. Każdemu polecam ten przepis. Z nim setnik na zimno zawsze wychodzi idealnie.
Jest w tym przepisie coś zupełnie niezwykłego. Przygotowujemy ciasto na bazie soku owocowego, który staje się jego integralną częścią. Ciekawe, zielone ciasto z naturalnym barwnikiem pochodzącym z kiwi jest przepyszne i zaskakujące.
Znana z prostych przepisów na klasyczne domowe jedzenie Henia Foks proponuje swoją wersję ciasta z truskawkami. Do jej wykonania potrzeba tylko kilka składników, 10 minut przygotowywania i dwie godziny w lodówce. A efekt? Ciastka z kremem jak z cukierni.
Warzywa w cieście typu naleśnikowego to jeden z najlepszych sposobów, by cieszyć się bogactwem roślinnego świata. Z tym prostym przepisem przygotujesz doskonałą, szybką przekąskę na letnie popołudnie.
Te urocze, małe ciasteczka są lekkie w smaku, zawierają nasze ulubione owoce – jabłka i niezwykle łatwo je przygotować. Efekt jest zaś zaskakujący – wyglądają jak misternie przygotowywane cacka, a nie szybki deser.
Na Dzień Dziecka przygotuj nie tylko prezenty. Koniecznie zrób też kolorowy sernik z tego przepisu. Jego smak oraz niecodzienny wygląd zachwyci każdego małego miłośnika słodkości. Poznaj przepis na sernik z trzech składników i zachwyć wszystkich.
Oto przepis na superproste ciasto z bananami, do którego przyrządzenia nie potrzeba żadnych szczególnych kulinarnych umiejętności. Ciasto jest lekkie, wilgotne i nie za słodkie. W sam raz nie tylko na deser, lecz także sycący podwieczorek.
Oto przepis na nietypowe, ale doskonałe ciasto na pierogi z jednym tradycyjnym dodatkiem Czy da się uprościć prostsze i udoskonalić doskonałe? Z tym przepisem chyba tak.
Tiramisu z truskawkami jest wyjątkowym smakołykiem. Wygląda efektownie i obłędnie smakuje. To proste ciasto bez pieczenia zrobisz raz- dwa i równie szybko zniknie z talerzy.
Jeżeli szukasz szybkiego sposobu na słodką przekąskę, to ten deser bez pieczenia jest właśnie dla ciebie. Nie zastanawiaj się dłużej, tylko poznaj przepis i przygotuj go nawet dzisiaj. Sposób jest bardzo prosty i co najważniejsze szybki. Smak zachwyci każdego miłośnika słodkości.
To proste, ale niezwykle apetyczne ciasto to kolejny sposób, by uczucić sezon na truskawki. Tym razem podajemy je z galaretką i prostym biszkoptowym spodem. Trudno o bardziej wiosenny przepis.
Poznaj przepis na niezwykłe danie, które może być szybkim obiadem lub przekąską na przyjęciu ze znajomymi. Przygotujesz je błyskawicznie, dzięki prostym składnikom. Ten patent jest wart ryzyka, bo smak przebija wszystko. Koniecznie czytaj dalej, bo to przekąska na każdą okazję.
Z okazji Dnia Mamy przygotuję pyszne i okazałe ciasto. Taką roladę z biszkoptów wypełnioną doskonałym kremem podam na deser. Jestem pewna, że dokładki będą konieczne, a ciasto będzie smakować domownikom.
To ciasto wygląda tak, że aż szkoda je jeść. Okazały deser, który bajecznie prezentuje się na stole, zachwyca też smakiem. Ciasto zrobisz bez pieczenia i to w prosty sposób.
Oto przepis na lekki, puszysty i – jak na ciasto drożdżowe – niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu wypiek. Lekko słodkawe pieczywo z kruszonką to w wielu domach niezbędny element udanego weekendu. Z tym przepisem wychodzi z łatwością.
Wciąż nie został rozstrzygnięty spór dotyczący zimnej lub gorącej wody w cieście na pierogi, a już składnik ten ma nowego przeciwnika. Pierogi z ciasta, do którego w ogóle nie lejemy wody, mają szansę stać się twoimi ulubionymi.
Oto kolejny przepis z dziesiątków wariacji na temat deseru z truskawkami. Bardzo nietypowy, bo na ciasto z podduszonymi wcześniej owocami. Kiedy pod koniec maja truskawki tanieją z dnia na dzień, możemy sięgać po takie receptury raz za razem i przygotowywać je na coraz to nowe sposoby.
Ciasto francuskie nie tylko na desery i szybkie przekąski. Spróbuj zrobić z niego to nietypowe danie, a jego wyborny smak zaskoczy każdego domownika. Przepis oraz przygotowanie jest banalnie proste, dlatego nie zwlekaj, tylko bierz się do roboty.
Ciasto na Dzień Matki będzie słodką niespodzianką dla każdej Mamy. Dlatego polecam przepis Heni na ciasto z budyniem, truskawkami i galaretką. Wypiek rozpływa się w ustach i aż prosi się o dokładkę.
Niezwykłe połączenie sernika z ciastem kakaowym, potocznie zwanym murzynkiem, ma mieć swoje korzenie w latach 80. ubiegłego wieku. W dalszym ciągu stanowi jednak atrakcyjny deser, który z tym przepisem na pewno wyjdzie doskonały.
Ciasto z tego przepisu zrobisz dosłownie z kilku składników. Potrzebne będą banany, a resztę produktów być może masz w swojej kuchni. Raz- dwa i ciasto na deser będzie gotowe. Jego smak oczaruje domowników.
Czy są tu łasuchy? Jeśli tak, to chcę się z wami podzielić przepisem na ciasto, które jest obłędnie pyszne. Puszysty biszkopt, delikatny krem i truskawki zatopione w apetycznej galaretce. Tak pyszne ciasto mogłabym jeść bez przerwy, dlatego od razu piekę go więcej.
Nie ma nic lepszego w sezonie na soczyste, polskie owoce niż dobre ciasto z nimi w roli głównej. Aby nie komplikować nadmiernie tego, co powinno być proste, przygotowujemy prosty biszkopt, który doskonale eksponuje truskawki. Sezon na nie nadchodzi wielkimi krokami i warto się przygotować.