Dieta, zgodnie ze swą podstawową definicją, stanowi po prostu rodzaj odżywiania. W mowie potocznej ukorzeniło się przekonanie, że pojęcia „dieta” używa się wyłącznie w stosunku do tych planów odżywiania, które mają na celu pomóc zainteresowanemu w wcale z otyłością. Sama dieta – rozumiana właściwie – może mieć różnorodny charakter.
Tematyką właściwego odżywiania się człowieka zajmuje się w sensie praktycznym dietetyka, a w szerszym zakresie również biologia i niektóre działy medycyny, na przykład diabetologia.
Diety możemy podzielić na kilka typów, patrząc na nie przez pryzmat różnych czynników. Podstawowy podział zakłada istnienie czterech kategorii diet, w skład których wchodzą określone sposoby odżywiania. Pierwszą z kategorii stanowi dieta podstawowa, określana również jako zwyczajowa czy naturalna. Dotyczy ona spożycia przez człowieka produktów zgodnych z czynnikami środowiskowymi w jakich się urodził i biologicznymi (wszystkożerność).
Drugą kategorię stanowi dieta alternatywna, polegająca przede wszystkim na wyeliminowaniu określonych produktów ze swojego jadłospisu, ale również na położeniu nacisku na konkretne produkty. Podłożem stosowania takiej diety są czynniki światopoglądowe (przykłady: dieta wegetariańska, dieta wegańska czy witarianizm) i religijne – na przykład dieta muzułmańska i koszerna – żydowska – wykluczająca spożycie wieprzowiny i owoców morza.
Trzeci rodzaj diet stanowią diety terapeutyczne i lecznicze – zwykle to właśnie one mają pomóc nam schudnąć lub nabrać masy mięśniowej. W innych przypadkach diety lecznicze mogą stanowić specjalne zasady żywieniowe, przeznaczone dla osób chorych, które nie mogą spożywać każdego rodzaju produktu – dotyczy to na przykład cukrzyków.
Ostatnim typem diety jest dieta doświadczalna, prowadzona wyłącznie w warunkach laboratoryjnych pod czujnym okiem wykwalifikowanych specjalistów. Jej zastosowanie ma na celu zbadanie nieodkrytych dotychczas właściwości określonych diet.
Dieta pudełkowa stanowi coraz popularniejszą alternatywę dla samodzielnego gotowania czy jedzenia na mieście. Jest to nic innego jak catering, a w zasadzie jego specyficzna forma, w ramach której każdego dnia otrzymujemy od kuriera zestaw pełnowartościowych posiłków na cały dzień. Oczywiście, niektóre z nich mogą wymagać podgrzania.
Oferta firm oferujących dietę pudełkową zapewnia szereg różnych wariantów, dzięki którym możemy dopasować dania do naszych preferencji smakowych, zdrowotnych czy światopoglądowych. Wiele firm oferuje także specjalne diety na schudnięcie czy nabranie masy mięśniowej.
Pokaż więcej
Czosnek jest smaczny i zdrowy. Jednak, gdy kiełkuje, myślimy, że traci na wartości i z niego nie korzystamy w kuchni. To błąd, bo warto sięgnąć po kiełkujący czosnek. Jest cenny i znakomicie sprawdzi się w wielu potrawach.
Syrop z pędów sosny to niezwykle prosty w przygotowaniu, ale nieprzeceniony produkt. Można pić go łyżkami, dodawać do napojów, a nawet przygotowywać na jego bazie koktajle. Jego smaku nie da się porównać z niczym innym – warto więc udać się do lasu i pozbierać nieco pędów.
Zwyciężczyni najnowszej edycji Tańca z Gwiazdami, aktorka Anita Sokołowska podzieliła się z mediami sekretem swojego menu i wynikającej z niej świetnej figury. Choć technicznie rzecz biorąc jest to dieta, wielu będzie zdziwionych trybem odżywiania się aktorki. Czemu celebrytka zawdzięcza swoją figurę? Niektórzy mogą się zdziwić.
Popularny chwast ma więcej właściwości, niż myślisz. Zrobisz z niego nie tylko herbatę, ale również sok. Liczba jego zalet zaskoczy niemal każdego. Nasuwa się tylko jedno pytanie. Czemu nie cieszy się popularnością?
W majówkę w całej Polsce żarzą się węgle w grillach, a na grillach króluje karkówka. Piekąc ją popełniamy jednak przeważnie jeden błąd, który rujnuje cały efekt. Kucharze i eksperci od grillowania zdecydowanie przed nim przestrzegają.
Rabarbar dodajemy do ciast, kompotów i placków. Warto zatrzymać ten smak na dłużej i zamrozić to lubiane warzywo. Jednak jak mrozić rabarbar? Jedna zasada jest tutaj kluczowa.
Już jutro, czyli 2 maja sieć sklepów Dino planuje nie lada niespodziankę dla klientów. Wielu z nich będzie miło zaskoczonych. Do tego w Dino zrobimy zakupy w atrakcyjnych cenach. Co warto kupić w tym markecie? Podpowiadamy w naszym artykule.
Przyszła wiosna, a na straganach zaczynają pojawiać się nowalijki. Młodziutka rzodkiewka, szczypiorek, ogórek i sałata, aż proszą się, by ich skosztować. Jednak ta zachcianka może czasem wywołać pewne problemy ze zdrowiem. Na co trzeba szczególnie uważać?
Sezon letni zbliża się wielkimi krokami. To idealna pora, aby pozbyć się tego, co ewentualnie nam przeszkadza. Od kiedy zastąpiłem pieczywo na śniadanie tym wynalazkiem, udało mi się zrzucić co nieco. Danie jest smaczne, a jego jedzenie przynosi spodziewane efekty, czego chcieć więcej?
Choć banany nie są odwiecznym elementem polskiej kuchni, doszliśmy już do momentu, w którym wojny kulinarne Polaków rozciągnęły się także na ten owoc. Jedni są zwolennikami jeszcze zielonkawych, inni – już brązowiejących. Którzy mają rację ze zdrowotnego punktu widzenia?
Zauważyłeś biały nalot na ogórkach kiszonych? W tym momencie wiele osób popełnia błąd. Jednak podejdź spokojnie do tego problemu. Dowiedz się, co oznacza taki biały nalot i czy musisz wyrzucić ogórki.
Wiele osób zrywa liście szczawiu i robi z nich smaczną zupę. Jednak warto sięgnąć też po inną delikatną roślinę o niewielkich liściach. Stała się już nieco zapomniana, ale niesłusznie, bo jest zdrowa, pełna witamin i oczyszcza organizm z toksyn. Ugotujesz z jej listków zupę dużo lepszą od szczawiowej.
Jeśli borykasz się ze zbyt wysokim poziomem cukru, to dosyp to do kawy. Dietetyk dr Bartek Kulczyński zachęca do stosowania tego produktu. Jest nie tylko skuteczny w walce ze zbyt wysokim cukrem, ale też ma wyjątkowy smak.
Katarzyna Dowbor od lat gości na ekranach telewizorów w wielu polskich domach. Ostatnio popularna dziennikarka przykuwa uwagę wyglądem. Jej sylwetka zmieniła się, a Katarzyna Dowbor zrzuciła 20 kilogramów. Jak to zrobiła? Obyło się bez restrykcyjnych diet.
Wypróbowałem stary sposób gwiazd z Hollywood i dzięki niemu schudłem aż 3 kilogramy. Wszystko dzięki makaronowi z cukinii. Jego działanie jest niesamowite, a w dodatku robi się go bardzo łatwo. Poznaj właściwości tego dania i dowiedz się, jak je zrobić.
Coraz więcej osób nie może używać mąki. Powodem jest alergia na gluten i celiakia. Czy takie osoby muszą rezygnować z naleśników? Nie, ale mąką powinny zastąpić tym składnikiem. Dzięki niemu naleśniki wychodzą o wiele lepsze niż te tradycyjne.
Zapomnij o tradycyjnym połączeniu koperku z twarożkiem. Zamiast tego przygotuj zdrowy i pożywny koktajl. Nawet nie wyobrażasz sobie, ile korzyści niesie jego regularne picie. Szczegóły zdradzam w tekście poniżej.
Znana dietetyczka przypomina o sprawdzaniu etykiet na miodzie. Zmiana weszła niedawno, więc warto znać zasady. Dowiedz się, o czym należy pamiętać i co to oznacza dla ciebie.
Nie wyobrażasz sobie obiadu bez mięsa? Jednak nie sięgaj po każdy rodzaj mięsa. Te na pewno musisz omijać szerokim łukiem. Ich skład pozostawia wiele do życzenia. Zrób to dla swojego zdrowia.
Jeśli lubisz makaron, a zależy ci na produkcie, który nie ma właściwie cholesterolu i niemal żadnych kalorii, to poznaj ten rodzaj makaronu. Mało znany, ale bardzo wyjątkowy. Warto włączyć go do diety. Zyska na tym nasze zdrowie, a potrawy na smaku.
Nie omijaj pokrzyw szerokim łukiem. Znany dietetyk z YouTube zachęca do zrobienia naparu z tej rośliny. Ma potężne, a przede wszystkim skuteczne działanie. Dowiedz się, dlaczego specjalista poleca napar z pokrzywy i poznaj jego zastosowanie. Efekt na pewno cię zaskoczy.
Oleje zajmują szczególne miejsce w naszej diecie. Warto zwrócić uwagę na olej, który sprzyja zachowaniu nie tylko zdrowia, ale też zgrabnej sylwetki. Dzięki niemu schudniesz i dostarczysz cennych wartości odżywczych.
Mniszek lekarski to wszechobecny kwiat porastający nasze łąki jak chwast. Jest jednak czymś dokładnie przeciwnym – bardzo pożyteczną rośliną, która, jeśli odpowiednio ją przetworzyć, odda nam nieopisane zasługi zdrowotne.
Szukasz smacznej i niedrogiej ryby? Koniecznie musisz spróbować ryby z tego gatunku. W smaku jest lepsza niż dorsz, a w dodatku nie ma ości, więc każdy sobie z nią poradzi. Dowiedz się, co to za ryba i podaj ją na obiad. Cała rodzina będzie zachwycona.
Jak gotować kalafiora? Wypróbuj ten sposób. Dosyp jedną łyżeczkę do wrzątku z kalafiorem, a efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania. Taki kalafior prezentuje się niezwykle na stole i jest pyszny.
Jeśli w sklepach i na straganach pojawiły się szparagi, to znak, że przyszła wiosna. Chrup świeże szparagi na zdrowie. Jednak uważaj, bo czasem mogą czekać cię niezbyt miłe niespodzianki.
Jeśli lubisz chrupać rzodkiewki, to przyda ci się też ta zielona część z tego pysznego warzywa. Zrobisz z niej danie, które zjesz ze smakiem. Apetyczne i pełne witamin będzie idealne na wiosnę i jest też smacznym dodatkiem do wielu potraw.
Zielona herbata będzie zdrowa pod warunkiem, że nie połączysz jej z jednym składnikiem. Dowiedz się, czego nie robić z tą herbatą oraz dowiedz się, jak parzyć ją właściwie. Wtedy na pewno będzie zdrowa i nie straci cennych właściwości.