Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta

Dieta

Dieta – co to jest? Podstawowe informacje

Dieta, zgodnie ze swą podstawową definicją, stanowi po prostu rodzaj odżywiania. W mowie potocznej ukorzeniło się przekonanie, że pojęcia „dieta” używa się wyłącznie w stosunku do tych planów odżywiania, które mają na celu pomóc zainteresowanemu w wcale z otyłością. Sama dieta – rozumiana właściwie – może mieć różnorodny charakter.

Tematyką właściwego odżywiania się człowieka zajmuje się w sensie praktycznym dietetyka, a w szerszym zakresie również biologia i niektóre działy medycyny, na przykład diabetologia.

Jakie są rodzaje diet?

Diety możemy podzielić na kilka typów, patrząc na nie przez pryzmat różnych czynników. Podstawowy podział zakłada istnienie czterech kategorii diet, w skład których wchodzą określone sposoby odżywiania. Pierwszą z kategorii stanowi dieta podstawowa, określana również jako zwyczajowa czy naturalna. Dotyczy ona spożycia przez człowieka produktów zgodnych z czynnikami środowiskowymi w jakich się urodził i biologicznymi (wszystkożerność). 

Drugą kategorię stanowi dieta alternatywna, polegająca przede wszystkim na wyeliminowaniu określonych produktów ze swojego jadłospisu, ale również na położeniu nacisku na konkretne produkty. Podłożem stosowania takiej diety są czynniki światopoglądowe (przykłady: dieta wegetariańska, dieta wegańska czy witarianizm) i religijne – na przykład dieta muzułmańska i koszerna – żydowska – wykluczająca spożycie wieprzowiny i owoców morza.

Trzeci rodzaj diet stanowią diety terapeutyczne i lecznicze – zwykle to właśnie one mają pomóc nam schudnąć lub nabrać masy mięśniowej. W innych przypadkach diety lecznicze mogą stanowić specjalne zasady żywieniowe, przeznaczone dla osób chorych, które nie mogą spożywać każdego rodzaju produktu – dotyczy to na przykład cukrzyków.

Ostatnim typem diety jest dieta doświadczalna, prowadzona wyłącznie w warunkach laboratoryjnych pod czujnym okiem wykwalifikowanych specjalistów. Jej zastosowanie ma na celu zbadanie nieodkrytych dotychczas właściwości określonych diet.

Dieta pudełkowa – o co w tym chodzi?

Dieta pudełkowa stanowi coraz popularniejszą alternatywę dla samodzielnego gotowania czy jedzenia na mieście. Jest to nic innego jak catering, a w zasadzie jego specyficzna forma, w ramach której każdego dnia otrzymujemy od kuriera zestaw pełnowartościowych posiłków na cały dzień. Oczywiście, niektóre z nich mogą wymagać podgrzania.

Oferta firm oferujących dietę pudełkową zapewnia szereg różnych wariantów, dzięki którym możemy dopasować dania do naszych preferencji smakowych, zdrowotnych czy światopoglądowych. Wiele firm oferuje także specjalne diety na schudnięcie czy nabranie masy mięśniowej. 

Pokaż więcej

kiełkujący czosnek
09.05.2024 07:59 Wyrzucasz kiełkujący czosnek? Nigdy tego nie rób, jest cenniejszy niż myślisz

Czosnek jest smaczny i zdrowy. Jednak, gdy kiełkuje, myślimy, że traci na wartości i z niego nie korzystamy w kuchni. To błąd, bo warto sięgnąć po kiełkujący czosnek. Jest cenny i znakomicie sprawdzi się w wielu potrawach. 

syrop sosnowy
08.05.2024 14:13 Co roku w maju zbieram je w lesie, a potem robię z nich syrop. Lista jego zalet nie mieści się w jednym zdaniu

Syrop z pędów sosny to niezwykle prosty w przygotowaniu, ale nieprzeceniony produkt. Można pić go łyżkami, dodawać do napojów, a nawet przygotowywać na jego bazie koktajle. Jego smaku nie da się porównać z niczym innym – warto więc udać się do lasu i pozbierać nieco pędów.

Anita Sokołowska
07.05.2024 12:07 Tak wyglądała walka Sokołowskiej ze zbędnymi kilogramami. Dopiero ta prosta zmiana pozwoliła jej schudnąć

Zwyciężczyni najnowszej edycji Tańca z Gwiazdami, aktorka Anita Sokołowska podzieliła się z mediami sekretem swojego menu i wynikającej z niej świetnej figury. Choć technicznie rzecz biorąc jest to dieta, wielu będzie zdziwionych trybem odżywiania się aktorki. Czemu celebrytka zawdzięcza swoją figurę? Niektórzy mogą się zdziwić.

pokrzywy
04.05.2024 23:53 Żadna herbata. Sok z tej rośliny ma jeszcze lepsze działanie, wzmacnia włosy i skórę

Popularny chwast ma więcej właściwości, niż myślisz. Zrobisz z niego nie tylko herbatę, ale również sok. Liczba jego zalet zaskoczy niemal każdego. Nasuwa się tylko jedno pytanie. Czemu nie cieszy się popularnością?

aluminiowe tacki na grilla
03.05.2024 10:06 Używasz takich tacek do grillowania? Poważny błąd, przez nie jedzenie będzie do niczego

W majówkę w całej Polsce żarzą się węgle w grillach, a na grillach króluje karkówka. Piekąc ją popełniamy jednak przeważnie jeden błąd, który rujnuje cały efekt. Kucharze i eksperci od grillowania zdecydowanie przed nim przestrzegają.

mrożony rabarbar
02.05.2024 20:19 Jak należy mrozić rabarbar? Warto pamiętać o 1 zasadzie

Rabarbar dodajemy do ciast, kompotów i placków. Warto zatrzymać ten smak na dłużej i zamrozić to lubiane warzywo. Jednak jak mrozić rabarbar? Jedna zasada jest tutaj kluczowa. 

Dino
01.05.2024 17:28 To już jutro, w Dino do reszty powariowali. Klienci przetrą oczy ze zdumienia

Już jutro, czyli 2 maja sieć sklepów Dino planuje nie lada niespodziankę dla klientów. Wielu z nich będzie miło zaskoczonych. Do tego w Dino zrobimy zakupy w atrakcyjnych cenach. Co warto kupić w tym markecie? Podpowiadamy w naszym artykule. 

warzywa
30.04.2024 08:47 Większość z nas się nimi zajada, a mogą poważnie uczulać. Na to trzeba szczególnie uważać kupując nowalijki

Przyszła wiosna, a na straganach zaczynają pojawiać się nowalijki. Młodziutka rzodkiewka, szczypiorek, ogórek i sałata, aż proszą się, by ich skosztować. Jednak ta zachcianka może czasem wywołać pewne problemy ze zdrowiem. Na co trzeba szczególnie uważać?

szpinak i płatki owsiane
30.04.2024 08:10 Siekam liście szpinaku i dodaję płatki owsiane. Dzięki temu śniadaniu zrzuciłem już 3 kg

Sezon letni zbliża się wielkimi krokami. To idealna pora, aby pozbyć się tego, co ewentualnie nam przeszkadza. Od kiedy zastąpiłem pieczywo na śniadanie tym wynalazkiem, udało mi się zrzucić co nieco. Danie jest smaczne, a jego jedzenie przynosi spodziewane efekty, czego chcieć więcej?

brązowe banany
28.04.2024 14:22 Czy można jeść dojrzałe banany z brązowymi plamami? Opinia eksperta nie pozostawia złudzeń

Choć banany nie są odwiecznym elementem polskiej kuchni, doszliśmy już do momentu, w którym wojny kulinarne Polaków rozciągnęły się także na ten owoc. Jedni są zwolennikami jeszcze zielonkawych, inni – już brązowiejących. Którzy mają rację ze zdrowotnego punktu widzenia?

ogórki kiszone
28.04.2024 10:24 Na ogórkach kiszonych pojawił się biały nalot? Co druga osoba popełnia wtedy błąd

Zauważyłeś biały nalot na ogórkach kiszonych? W tym momencie wiele osób popełnia błąd. Jednak podejdź spokojnie do tego problemu. Dowiedz się, co oznacza taki biały nalot i czy musisz wyrzucić ogórki.

lebioda
28.04.2024 08:32 Polacy zupełnie zapomnieli o tej roślinie. Można zrobić z niej zupę lepszą niż szczawiowa

Wiele osób zrywa liście szczawiu i robi z nich smaczną zupę. Jednak warto sięgnąć też po inną delikatną roślinę o niewielkich liściach. Stała się już nieco zapomniana, ale niesłusznie, bo jest zdrowa, pełna witamin i oczyszcza organizm z toksyn. Ugotujesz z jej listków zupę dużo lepszą od szczawiowej.

kawa
25.04.2024 19:30 Z tym szybko zbijesz cukier, dosyp to do kawy. Dietetyk poleca każdemu

Jeśli borykasz się ze zbyt wysokim poziomem cukru, to dosyp to do kawy. Dietetyk dr Bartek Kulczyński zachęca do stosowania tego produktu. Jest nie tylko skuteczny w walce ze zbyt wysokim cukrem, ale też ma wyjątkowy smak. 

odchudzanie
24.04.2024 12:38 Dowbor schudła 20 kg. Sekretem jej diety jest ta zasada

Katarzyna Dowbor od lat gości na ekranach telewizorów w wielu polskich domach. Ostatnio popularna dziennikarka przykuwa uwagę wyglądem. Jej sylwetka zmieniła się, a Katarzyna Dowbor zrzuciła 20 kilogramów. Jak to zrobiła? Obyło się bez restrykcyjnych diet.

makaron z cukini
23.04.2024 19:21 Odkąd zacząłem jeść makaron z cukinii, schudłem 3 kg. To danie nigdy się nie nudzi

Wypróbowałem stary sposób gwiazd z Hollywood i dzięki niemu schudłem aż 3 kilogramy. Wszystko dzięki makaronowi z cukinii. Jego działanie jest niesamowite, a w dodatku robi się go bardzo łatwo. Poznaj właściwości tego dania i dowiedz się, jak je zrobić.

naleśniki
23.04.2024 15:15 Dodaję ten składnik do naleśników zamiast mąki. Wychodzą o wiele lepsze

Coraz więcej osób nie może używać mąki. Powodem jest alergia na gluten i celiakia. Czy takie osoby muszą rezygnować z naleśników? Nie, ale mąką powinny zastąpić tym składnikiem. Dzięki niemu naleśniki wychodzą o wiele lepsze niż te tradycyjne. 

siekanie koperku
23.04.2024 10:28 Zamiast mieszać z twarożkiem, przyrządzam z niego napój. Ma tyle zalet, że trudno je wszystkie wymienić

Zapomnij o tradycyjnym połączeniu koperku z twarożkiem. Zamiast tego przygotuj zdrowy i pożywny koktajl. Nawet nie wyobrażasz sobie, ile korzyści niesie jego regularne picie. Szczegóły zdradzam w tekście poniżej.

miód i Katarzyna Bosacka
22.04.2024 19:15 Bosacka przypomina: czytaj etykiety na miodzie. Pojawił się nowy obowiązek

Znana dietetyczka przypomina o sprawdzaniu etykiet na miodzie. Zmiana weszła niedawno, więc warto znać zasady. Dowiedz się, o czym należy pamiętać i co to oznacza dla ciebie.

mięso
22.04.2024 17:41 Polacy wciąż je kupują, a to najgorszy rodzaj mięsa. Jego skład pozostawia wiele do życzenia

Nie wyobrażasz sobie obiadu bez mięsa? Jednak nie sięgaj po każdy rodzaj mięsa. Te na pewno musisz omijać szerokim łukiem. Ich skład pozostawia wiele do życzenia. Zrób to dla swojego zdrowia.

makaron
20.04.2024 11:49 Ten makaron nie ma cholesterolu i jest praktycznie bez kalorii. Mało kto o nim słyszał

Jeśli lubisz makaron, a zależy ci na produkcie, który nie ma właściwie cholesterolu i niemal żadnych kalorii, to poznaj ten rodzaj makaronu. Mało znany, ale bardzo wyjątkowy. Warto włączyć go do diety. Zyska na tym nasze zdrowie, a potrawy na smaku.

napar z pokrzywy i dietetetk Bartek Kulczyński
19.04.2024 19:36 Zerwij w lesie i zalej wodą. Ten napar ma potężne działanie, poleca go znany dietetyk

Nie omijaj pokrzyw szerokim łukiem. Znany dietetyk z YouTube zachęca do zrobienia naparu z tej rośliny. Ma potężne, a przede wszystkim skuteczne działanie. Dowiedz się, dlaczego specjalista poleca napar z pokrzywy i poznaj jego zastosowanie. Efekt na pewno cię zaskoczy. 

olej
18.04.2024 13:35 Opóźnia procesy starzenia i jest napakowana cennymi składnikami. Każdy powinien poznać „oliwę północy”

Oleje zajmują szczególne miejsce w naszej diecie. Warto zwrócić uwagę na olej, który sprzyja zachowaniu nie tylko zdrowia, ale też zgrabnej sylwetki. Dzięki niemu schudniesz i dostarczysz cennych wartości odżywczych. 

konfitura z mniszka lekarskiego
17.04.2024 11:40 Wszyscy robią miód z mniszka, a ja stawiam na ocet. Trudno streścić zalety w jednym zdaniu

Mniszek lekarski to wszechobecny kwiat porastający nasze łąki jak chwast. Jest jednak czymś dokładnie przeciwnym – bardzo pożyteczną rośliną, która, jeśli odpowiednio ją przetworzyć, odda nam nieopisane zasługi zdrowotne.

ryba
17.04.2024 08:38 Niedroga i bez ości. Ta ryba bije na głowę nawet dorsza

Szukasz smacznej i niedrogiej ryby? Koniecznie musisz spróbować ryby z tego gatunku. W smaku jest lepsza niż dorsz, a w dodatku nie ma ości, więc każdy sobie z nią poradzi. Dowiedz się, co to za ryba i podaj ją na obiad. Cała rodzina będzie zachwycona. 

kalafior
16.04.2024 17:58 Dosyp jedną łyżeczkę do wrzątku z kalafiorem. Gdy zobaczysz efekt, przetrzesz oczy ze zdumienia

Jak gotować kalafiora? Wypróbuj ten sposób. Dosyp jedną łyżeczkę do wrzątku z kalafiorem, a efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania. Taki kalafior prezentuje się niezwykle na stole i jest pyszny.

szparagi
16.04.2024 16:27 Czy szparagi można jeść na surowo? Jak najbardziej, ale trzeba uważać

Jeśli w sklepach i na straganach pojawiły się szparagi, to znak, że przyszła wiosna. Chrup świeże szparagi na zdrowie. Jednak uważaj, bo czasem mogą czekać cię niezbyt miłe niespodzianki.

rzodkiewki
15.04.2024 10:21 Nigdy nie wyrzucaj tej części rzodkiewki. Jest pełna wartościowych składników, warto to wykorzystać

Jeśli lubisz chrupać rzodkiewki, to przyda ci się też ta zielona część z tego pysznego warzywa. Zrobisz z niej danie, które zjesz ze smakiem. Apetyczne i pełne witamin będzie idealne na wiosnę i jest też smacznym dodatkiem do wielu potraw. 

zielona herbata w filiżance
14.04.2024 18:04 Nigdy nie łącz jej zieloną herbatą. Straci cenne właściwości

Zielona herbata będzie zdrowa pod warunkiem, że nie połączysz jej z jednym składnikiem. Dowiedz się, czego nie robić z tą herbatą oraz dowiedz się, jak parzyć ją właściwie. Wtedy na pewno będzie zdrowa i nie straci cennych właściwości.