Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Jajka

Jajka

Żółtko można oddzielić łatwo od białka
06.02.2021 01:00 Sprytny i błyskawiczny sposób na oddzielenie żółtka od białka

Nie da się ukryć, że żółtko odgrywa istotną rolę w kulinariach. Niektóre z ciast nie mogą się bez niego obejść. Wielu smakoszy nie podchodzi entuzjastycznie do rozdzielania elementów jajka. W takiej sytuacji najlepiej skorzystać z niezawodnej sztuczki.

Jajko w codziennej diecie
04.02.2021 01:00 Jak zjedzenie jednego jajka dziennie wpływa na zdrowie?

Niepozorne jajko może nam pomóc w utrzymaniu zdrowia. Wszystko za sprawą bogactwa witamin i minerałów. Badania potwierdzają, że już jedno jajko dziennie ma znaczenie dla naszego organizmu. Czego możemy spodziewać się, wzbogacając swój jadłospis o ten smakołyk?

Jajka sadzone
04.02.2021 01:00 Największy błąd podczas smażenia jajka sadzonego, dlatego nie wychodzi smaczne

Jajka są doskonałym produktem śniadaniowym. Zawierają mnóstwo zdrowego białka i aminokwasów, które konieczne są do odpowiedniego funkcjonowania organizmu. Niestety, wiele osób ma problemy z odpowiednim ugotowaniem ich w formie sadzonych. Na szczęście są sposoby, które pozwalają skutecznie uniknąć irytujących nieprzyjemności w kuchni. Jeśli najczęściej smażysz jajka na oleju, popełniasz błąd, który sprawia, że białko się spala, a żółtko jest niedogotowane. Znacznie lepszym tłuszczem jest klarowane masło.

Chleb w jajku jest prawdziwą klasyką
03.02.2021 01:00 Najprostszy przepis na przepyszny chleb w jajku

Wyśmienity chleb w jajku niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Ciężko uwierzyć, że tak prosta potrawa może cechować się takimi walorami smakowymi. Warto przygotować go na dzisiejszą kolację.

Naleśniki będą jeszcze lepsze
02.02.2021 01:00 Wiele osób robiąc ciasto na naleśniki w złym momencie dodaje jajka. Dlatego się nie udają

Smakowite naleśniki wielokrotnie wywoływały u nas szybsze bicie serca. Wszystko przez walory smakowe, które ciężko porównać do czegokolwiek innego. Naleśniki przez większość osób uważane są za prostą potrawę, jednak nawet w niej łatwo o poważny błąd.

Wytłaczanka po jajkach
02.02.2021 01:00 Wytłaczanka po jajkach ma ukryte funkcje. Są bardzo przydatne

Kiedy kupujemy jajka, zazwyczaj ochrania je wytłaczanka. Papierowe opakowanie dobrze zabezpiecza skorupki przed pękaniem i izoluje je od nieodpowiedniej temperatury. Mało kto spodziewałby się, że wytłaczanki mogą zostać przez nas użyte zupełnie inaczej.

Jajka
01.02.2021 01:00 Jak gotować jajka, aby nie pękały? Jest banalnie prosty sposób

Jajka należą do produktów, które spożywamy na co dzień. Coraz częściej włączamy je do swojej diety, a wszystko z uwagi na ich wysoką zawartość witamin i minerałów. To przede wszystkim rewelacyjne źródło białka oraz produkt, który w całości możemy wykorzystać. W tym artykule pisaliśmy o tym, że wystarczy jeść jedno jajko dziennie, a przyniesie to nieoceniony efekt. Warto wspomnieć o tym, że nie tylko wnętrze jajka pełne jest wartości odżywczych. Najczęściej tuż po jego obraniu pozbywamy się skorupki, a ta, jak się okazuje, posłuży nam do wielu domowych czy leczniczych czynności. Na temat wykorzystania skorupek pisaliśmy w tym artykule.Zanim jednak będziemy mogli cieszyć się bogactwem tego składnika odżywczego, należy go odpowiednio przygotować. Rozumiemy przez to ugotowanie na miękko, na twardo lub inną obróbkę termiczną, która umożliwi otrzymanie jajek po benedyktyńsku, jajka sadzone czy jajecznicę.Warto wiedzieć, w jaki sposób gotować jajka, aby nie pękały w trakcie. Jak się okazuje, jest to prosta czynność, a jednak wciąż powielamy te same, kulinarne błędy. Jak gotować jajko, żeby jego wnętrze nie wypływało do wody, a skorupka nie pękała? Jest na to kilka sposobów.

Zupa szczawiowa z jajkiem
01.02.2021 01:00 Czemu do zupy szczawiowej zawsze dodajemy jajko? Mało kto jest świadomy

Zupa szczawiowa jest stworzona w głównej mierze ze szczawiu, który podobnie jak rabarbar, jest pełen szkodliwych w nadmiarze szczawianów. Zbyt częste spożywane wypełnionych niby produktów może mieć przykre konsekwencje. Szczawiany odkładają się w nerkach oraz drogach moczowych, a w prostej linii mogą prowadzić do powstawania kamieni nerkowych. Oczywiście sporadyczne spożywanie szczawiu nie powinno być dla nas szkodliwe, jednak jeśli chcemy mieć całkowitą pewność, że zupa którą jemy, jest zdrowa i pożywna - zawsze dodajmy do niej jajko.

Jajka jako niecodzienna mikstura
27.01.2021 01:00 Niesamowite zastosowanie jajka. Zrobisz z niego domowy preparat, który złagodzi ból kolan i stawów

Nie od dziś wiadomo, że jajka należą do grona bardzo pożywnych specjałów. Nie bez powodu tak często lądują na naszych stołach podczas śniadań. Tym razem jajka pomogą w przypadku uciążliwej przypadłości, która dotyka wiele osób.

Jajecznica może być kulinarną katastrofą
26.01.2021 01:00 Najgorszy błąd podczas smażenia jajecznicy. Chwila nieuwagi i mamy potrawę suchą jak wiór

Jajecznica wiele razy potrafiła wywołać zachwyt nawet u najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Ciężko zliczyć możliwości jej przygotowania. Jednak jedna kwestia jest niezmienna. Jajka należy smażyć w odpowiedniej temperaturze.

Jajko sadzone w prosty sposób
25.01.2021 01:00 Jak usmażyć jajko sadzone z płynnym żółtkiem i ściętym białkiem? Najprostszy sposób

Jajko sadzone idealnie sprawdza się jako sposób na szybki obiad. Usmażenie dwóch czy trzech jajek, do tego kilka ziemniaków, chłodny kefir i koperek - takie połączenie jest prawdziwym przysmakiem szczególnie latem, gdy nie mamy ochoty na nic ciężkiego. Niestety, wiele osób ma problem z odpowiednim przygotowaniem sadzonych w taki sposób, aby żółtko pozostało płynne, a białko całkowicie ścięte. Mamy na to metodę, która pozwoli ci robić je za każdym razem wręcz idealnie.

Jajka mogą mieć dwa żółtka
25.01.2021 01:00 Dlaczego niektóre jajka mają 2 żółtka? Jest zupełnie inaczej niż myśli wiele osób

Wyśmienite jajka są jedną z najlepszych propozycji kulinarnych, jeżeli chodzi o śniadanie. Nie od dziś wiadomo, że tern podstawowy produkt spożywczy dostarcza nam wielu cennych składników odżywczych. Czy podobnie jest w przypadku jajek dwużółtkowych?

Jajka
22.01.2021 01:00 Jak ugotować idealne jajko na miękko? Wystarczy przestrzegać 1 zasady

Jajka stanowią nieodłączny element naszej codziennej diety. Okazuje się, że bardzo słusznie, ponieważ produkt ten znany jest ze swoich prozdrowotnych właściwości oraz bogactwa witamin i minerałów. Od lat toczyła się walka o to, czy jajka można jeść codziennie, a może wręcz przeciwnie? Dawniej powtarzano mit, który zalecał spożywanie jednego jajka w tygodniu. Tamte wnioski były błędne i nawet jedno jajko dziennie nie jest w stanie nam zaszkodzić. W tym artykule pisaliśmy na temat zbawiennych efektów codziennego ich spożywania. Jajka są również produktem niesamowicie uniwersalnym. Tak naprawdę możemy je przygotować na mnóstwo sposobów. Jajka na miękko, na twardo, sadzone, po benedyktyńsku, w formie jajecznicy czy szakszuki to tylko kilka z możliwych rozwiązań. Jeśli chodzi o to na twardo czy na miękko, jest to odwieczne wyzwanie, aby zrobić je idealnie. Do osiągnięcia idealnego jajka na miękko potrzebna będzie Ci jedynie znajomość pewnej zasady.

Pasta jajeczna do kanapek
17.01.2021 01:00 Nie ma lepszego dodatku do kanapek. Obłędna pasta jajeczna z kiszonym ogórkiem i aromatycznym ziołem

Pasta kanapkowa to jedna z tych receptur, w której tak naprawdę mamy całkowitą dowolność. Możemy mieszać składniki jak tylko nam się podoba, a proporcje przypraw i innych produktów dostosowujemy tylko i wyłącznie pod siebie. Poniższa propozycja pasty pokazuje jeden z tysięcy sposób na łączenie smaków. Kiszony ogórek świetnie kontrastuje z łagodnym smakiem ugotowanego jajka, z kolei majonez współgra z ostrą musztardą, która nadaje ostrości i wyrazistości paście.

jajecznica
11.01.2021 01:00 Jak przyrządzić idealną jajecznicę? Sięgnij po aromatyczną przyprawę

Jajecznica na śniadanie nie ma sobie równych. Puszysta, maślana, na boczku lub cebuli smakuje chyba wszystkim, a każdy ma swoją ulubioną wersję tego sycącego śniadaniowego dania. Znamy chyba tysiące dodatków, które sprawiają, że niepozorne jajka z patelni zyskują wspaniały smak, ale czasem technika smażenia ma ogromny wpływ na smak jajecznicy.W jaki sposób ugotować jajecznicę idealną? Poniżej zdradzamy najlepszy możliwy przepis. Zachęcamy do sięgnięcia po ziele angielskie. Aromatyczna przyprawa podkręci jej smak śniadania.Jakiś czas temu zdradzaliśmy, w jaki sposób to danie gotuje sama Magda Gessler. Gwiazda sięgnęła po wielki sezonowy przysmak. Dziś zdradzamy, krok po kroku, jak zrobić idealną jajecznicę. Przeczytaj i od razu wypróbuj!Jajecznica idealna - krok po krokuWiele osób zadaje sobie pytanie, z ilu jaj powinno zrobić jajecznicę. Wszystko zależy od waszych możliwości, ale przyjmuje się, że porcja dla jednej osoby składa się z 2-3 jajek. Wszystko zależy jednak od apetytu! Poniżej zdradzamy, najlepszy przepis na jajecznicę.Składniki:2-3 średnie jajkałyżka masłaświeża natka pietruszkiziele angielskie (mielone)sól, pieprzSposób wykonania:Wbij jajka do oddzielnego naczynia. Wymieszaj żółtko z białkiem tak, aby stworzyły jednobarwny płyn. Następnie, przygotowuj patelnię. Wyłóż na nią łyżkę masła i je podgrzej. Gdy się roztopi, rozprowadź je po całej powierzchni patelni.Wylej jajka na patelnię. Od razu wymieszaj je łyżką lub szpatułką. Zapobiegniesz w ten sposób zbyt szybkiego ścięcia jajek i będziesz mógł kontrolować ich konsystencję. Cały czas mieszaj jajecznicę. Gdy zacznie gęstnieć, dodaj do niej przyprawy: sól, pieprz i zmielone zioło angielskie.Po ścięciu się jajek do odpowiadającej struktury odstaw patelnię z płomienia i jeszcze przez chwilę mięszaj. Lekko schłodzisz w ten sposób jajecznicę i zapobiegniesz jej dalszemu ścinaniu (gęstnieniu).Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Wszystkich klientów Lidla czeka ogromna niespodzianka. Dotyczy produktów spożywczychUwaga, w sklepach są nowe oznaczenia. Literami od A do E znakują produkty spożywczePostanowił spróbować czy da się przeżyć tydzień mając na jedzenie 100 zł. Została mu resztaźródło: haps

Kotlet schabowy po lubelsku zachwyca smakiem.
10.01.2021 01:00 Schabowy po lubelsku jest delikatniejszy i zdrowszy niż klasyczny. Sekretem jego smaku jest nietypowa panierka

Kotlety schabowe niemal zawsze panierujemy w bułce tartej, ale najwięksi miłośnicy jedzenia doskonale wiedzą, że także inne składniki panierki mogą sprawić, że potrawa rozpływa się w ustach. Najsłynniejsi kucharze i najznakomitsze gospodynie domowe z okolic Lublina od lat znają inny przepis na znane danie. Sekretem nieco innej wersji kotleta schabowego jest odmienny sposób panierowania mięsa.

Kotlety jajeczne
08.01.2021 01:00 Idealne na piątkowy obiad. Soczyste kotlety jajeczne zrobisz w 15 minut

Kotlety jajeczne to dla wielu wspomnienie z czasów dzieciństwa. Jest to danie, którego historia zapoczątkowała się lata temu. Nie mniej jednak przepis krąży i przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Największą popularnością cieszą się przepisy sprawdzone. Przede wszystkim smaczne, ale i szybkie. Takim jest właśnie przepis na domowe kotlety jajeczne, które przyrządzimy z jajek ugotowanych na twardo. Zachęcamy do zapoznania się z tym artykułem, w którym pisaliśmy na temat przygotowywania jajek na twardo bez użycia wody. Ten trick zrewolucjonizuje wasze dotychczasowe działania w kuchni.

Jajka nie będą pękać
03.01.2021 01:00 Jak gotować jajka, aby nie pękały? Wystarczy dodać do wody 1 składnik

Jajka jadamy niezwykle często, najczęściej podczas śniadania. Nie ma nic lepszego niż jajko na miękko z aksamitnym wnętrzem czy pożywna kanapka z jajkiem na twardo. Samo gotowanie jajek wydaje się prostą czynnością, lecz nawet podczas niej łatwo o błąd. Wiele z was z pewnością spotkało się z pękającą skorupką podczas wkładania jajka do wody. Nawet uprzednie wyjęcie ich z lodówki i doprowadzenie do temperatury pokojowej czasem nic nie daje. Wtedy z pomocą może przyjść sok z cytryny.

ugotowane jajka
01.01.2021 01:00 Na czym polega dieta jajeczna?

Przytyłaś po świętach i zastanawiasz się jak szybko zrzucić zbędne kilogramy? Nie zawsze wystarczy lekkie ograniczenie posiłków i większa dawka ruchu. Często wskazana jest dieta, najlepiej prosta i skuteczna. A wiesz, na czym polega dieta jajeczna? Być może ona rozwiąże twój problem.Wszystkie diety odchudzające mają na celu ograniczenie kaloryczności spożywanych posiłków. Dlatego wykluczają słodycze, tłuszcze, tłuste mięsa i nabiał. Zazwyczaj zalecają jedzenie dobrze zbilansowanych, odchudzonych potraw. Często jednak będąc na diecie, musimy się trzymać jadłospisu, który wymaga od nas przyrządzania specjalnych potraw. A to dla wielu z nas jest prawdziwym wyzwaniem. Są jednak monodiety, które nie są zbyt skomplikowane, bo opierają się na jednym produkcie lub grupie produktów. Właśnie do nich należy dieta jajeczna.