Kurczak, a dokładniej kura domowa, stanowi jedno z najpopularniejszych na świecie zwierząt hodowlanych. Nie ma w tym zakresie konkurencji ani wśród innego rodzaju drobiu, ani wśród większych z ssaków hodowlanych, takich jak krowy, czy świnie. Powodem dla którego kurczaki są tak chętnie hodowane na całym świecie są niskie koszty produkcji mięsa uzyskiwanego z tych zwierząt. Ponadto, hodowla kur może przynieść ich posiadaczowi także jajka, bez których trudno jest sobie wyobrazić współczesną kuchnię.
Kurczaki nie występują w środowisku naturalnym, a za ich ewolucyjnych przodków (sprzed udomowienia które nastąpiło ok. 5 tysięcy lat temu) uważa się rozmaite podrodziny bażantów. Najbardziej prawdopodobnym przodkiem współczesnych kurczaków wydaje się być kur bankiwa.
Mięso z kurczaka jest wyjątkowo popularne w sztuce kulinarnej wielu państw i kultur, często stanowiąc istotny składnik potraw tradycyjnych – przykładem tego może być polski rosół. Kurczak charakteryzuje się tym, że przyrządzić go można na wiele różnych sposobów. Do częstych wariantów w tym zakresie należy kurczak z rożna czy kurczak pieczony.
Do elementów jadalnych kurczaka zaliczymy niemalże wszystko – udko z kurczaka, pałka, skrzydełka, filet, a nawet serca. Każdy z nich można przyrządzić na wiele różnych sposobów, ciesząc się unikalnym smakiem drobiowego mięsa.
Kurczak może być także gotowany i smażony. W pierwszym z przypadków stanowić on będzie składnik zup, sałatek czy przystawek, choć w takiej formie podany może być także kurczak z ryżem. Popularne w kuchni polskiej są panierowane kotlety z piersi z kurczaka.
Wśród innych dań z kurczaka na wymienienie zasługuje kotlet de volaille, makaron z kurczakiem (w różnych wariantach), kurczak katsu (kurczak na chrupko), kurczak zapiekany czy kurczak grillowany. W ogólnym rozrachunku mięso z kurczaka jest niezwykle uniwersalne i można je wykorzystać do przyrządzenia setek różnych, przepysznych potraw, gdzie jedynym ogranicznikiem jest wyobraźnia kucharza.
Kurczak to zdrowe i lekkie mięso, charakteryzujące się dużą zawartością łatwo przyswajalnego białka. Poza tym w kurczaku znajdziemy znaczne ilości potasu, fosforu czy sodu, a także szereg witamin. Warto jednak pamiętać, że w zależności od spożywanej części kurczaka, wartości odżywcze jakie w nim znajdziemy mogą się nieznacznie różnić. Tak czy inaczej, kurczak to zdrowe mięso które warto jeść.
Pokaż więcej
Zrobienie smacznego obiadu nie musi być pracochłonne. Biorę mięso z kurczaka i przyrządzam apetyczną marynatę. Raz- dwa pożywny i pyszny posiłek jest gotowy. Polecam przepis na soczyste kotlety, które każdy zje z przyjemnością.
Poznaj szybki sposób na przekąskę z piersi kurczaka. Robi się ją bardzo łatwo, a co najważniejsze, jej smak zachwyca. Wypróbuj ten sprytny patent, a te kurczaki będziesz robiła już na każde spotkanie ze znajomymi. Zakochają się w nich od pierwszego kęsa.
Kurczaka jak z KFC teraz możesz zrobić w swojej kuchni. Wystarczy sięgnąć po ten przepis, przygotować ciasto, znakomitą marynatę i panierkę. Danie jak z popularnej sieci restauracji wkrótce zagości na twoim stole.
Chcesz zrobić obiad który zachwyci domowników? Weź kurczaka, białą fasolę, kilka dodatków i przygotuj apetyczną potrawkę. Danie zrobisz na jednej patelni, ale na jednej dokładce na pewno się nie skończy.
Nie wszystkie mięsa są sobie równe – w każdym razie nie jeśli chodzi o gotowanie rosołu. Z których warto skorzystać, a które lepiej zostawić do innych potraw? Mamy kilka wskazówek i spieszymy z podpowiedziami.
Ta pierś z kurczaka zapiekana na patelni z ziemniakami to niezwykle prosty sposób na tani obiad. Wystarczą dwa składniki i tyleż czynności, by w kilka chwil mieć gotowe ciekawie i nietypowo podane mięso.
Kotlet de volaille to jedno z tych dań, których historia jest równie ciekawa jak smak. Francuską nazwę nadali mu Polacy, którzy do dziś gustują w tej potrawie, zwanej na świecie kotletem po kijowsku.
Prosty i szybki sposób na marynatę do mięsa, która nie tylko przepełni je doskonałym smakiem, lecz także sprawi, że mięso będzie soczyste, kruche i delikatne. Przyrządzone w ten sposób drobiowe steki zachwycą wszystkich uczestników grillowej imprezy w majówkę.
Ten przepis gwarantuje pyszny i szybki obiad. Apetyczne danie zjesz ze smakiem i zachwyci ono domowników. Wystarczy, że składniki zawiniesz w papier do pieczenia, a reszty dokona już piekarnik. Wyjdzie obiad, że palce lizać!
Ugotuj zupę, która nasyci cię na wiele godzin. Pełna smaku i pysznych warzyw wystarczy na niejeden obiad. Dzięki temu przepisowi pyszny posiłek przygotujesz prosto i szybko.
Te superproste i niezwykłe w smaku kotleciki nadają się świetnie zarówno jako przekąska, jak i podstawa dobrego, zrównoważonego obiadu. Przygotowanie ich zajmuje dosłownie kilka chwil, a efekt jest rewelacyjny. Każdy powinien wypróbować ten przepis.
Kebab to jedna z ulubionych przekąsek Polaków. Zajadamy się nią w lokalach i na wynos, ale rzadko wiemy, jak przyrządzić go w domu. Okazuje się, że to wcale nietrudne, a z tym przepisem doskonały kebab wychodzi za każdym razem.
Jeśli zastanawiasz się co zrobić na obiad? To przygotuj kurczaka! Zawiń najpierw wszystko w papier do pieczenia i wrzuć na patelnię. Efekt cię zaskoczy. Tani i pyszny obiad wkrótce trafi na twój stół.
Do niedawna myślałem, że jarzynowa to królowa wszystkich sałatek. Okazuje się, że jest coś lepszego. Przebija ją sałatka gyros. Nie dość, że smakuje każdemu, to robi się ją zdecydowanie prościej i szybciej. Przygotuj ją z tego przepisu. Na pewno się nie zawiedziesz.
Nie masz czasu gotować obiadu? Poznaj ten przepis i zrób szybki, a zarazem smaczny obiad z kurczaka. Gwarantuję ci, że rodzina będzie zachwycona, a ty nie stracisz na gotowanie zbyt wiele czasu. Przyrządzenie mięsa zajmie kilkanaście minut.
Lubisz filet z kurczaka i kapustę? To ten przepis jest właśnie dla ciebie. Dzięki niemu zrobisz pyszny i prosty obiad, który sprawdzi się również na wielkie okazje. Zapiekane danie z kapusty z kurczakiem oraz doskonałym sosem zachwyci niejednego smakosza.
Spróbuj skrzydełek z tego przepisu, a już nigdy nie pójdziesz do KFC. Te są smaczniejsze i przygotowywane na mniejszej ilości tłuszczu. Ich niesamowity smak tkwi w marynacie, którą zrobisz właśnie z tym przepisem.
Zrób sałatkę z tego przepisu na Wielkanoc i zaskocz swoich gości. Jej smak i wygląd wprowadza w zachwyt. Składników jest kilka, a przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane. Z przepisem poniżej na pewno ci się uda.
Przygotowanie ciekawej przekąski z resztek to ważna umiejętność. Zwłaszcza tuż po świętach, kiedy wielu potrawom, które przygotowaliśmy z naddatkiem, grozi zepsucie. Z pomocą mogą przyjść sztuczki takie jak ta.
Ten przepis nie wykrada może tajemnicy jedenastu sekretnych ziół i przypraw dodawanych do panierki w KFC, ale pozwala przyrządzić co najmniej równie pyszne skrzydełka kurczaka w domu. Dodatki, w tym cola, sprawiają, że mięsne kawałki są niezwykle chrupiące i złociste. To świetny pomysł na obiad.
Połącz pierś z kurczaka z jajkami i stwórz niesamowicie smaczny obiad na niedzielę. Zaskoczysz nie tylko siebie, ale i całą rodzinę. To danie wygląda i smakuje obłędnie. Poniżej opowiem dokładnie, jak je zrobić.
Jeśli chcesz przyrządzić tani obiad, to sięgnij po ten przepis. Potrzebujesz tylko jabłek i pałek z kurczaka. Wkrótce powstanie danie, którym zajadać się będzie cała rodzina.
Ścieranie mięsa na tarce to z pewnością rzadko spotykana technika kulinarna. Jednak w tym wypadku daje ona niezwykłe efekty – przekąskę bogatą w białko, która doskonale sprawdzi się jako szybki obiad, lunch albo podwieczorek.
Jeśli chodzi o gotowanie rosołu, każda polska gospodyni ma swoje sekrety. Choć jest mnóstwo magicznych składników, można też znaleźć, by tak rzec, antyskładniki – dodatki, które nie tylko popsują rosół, lecz także mogą uczynić go niebezpiecznym dla zdrowia. Sekret leży w doborze mięsa.
Ten przepis dodaje szczyptę egzotyki do bardzo codziennego, jak by się zdawało, dania, jakim jest kotlet z piersi kurczaka. Słodko-kwaśny ananas, powszechnie dostępny w dyskontach, doskonale komponuje się nie tylko z deserami, lecz także z wytrawnymi daniami.
Nuggetsy są uwielbiane nie tylko przez dzieci, ale i dorosłych. Teraz nie musisz chodzić do McDonalds, aby zjeść pyszne kurczaki w panierce. Wystarczy, że zrobisz je tego przepisu, a twoje dzieci oszaleją z zachwytu.
Oto doskonały błyskawiczny przepis na tani, ale niezwykle efektowny obiad. Jego podstawą są udka kurczaka. Drób to chyba najchętniej jedzony rodzaj mięsa, dlatego taki przepis sprawdzi się świetnie jako posiłek choćby na Wielkanoc. Goście oszaleją z zachwytu na jego punkcie.
Przygotowanie obiadu z tego przepisu zajmuje tylko 30 minut. Danie i jego smak zachwyci nawet najwybredniejszych smakoszy. Do wyczarowania pysznego obiadu potrzeba tylko kilku składników. Zrób i zobacz jakie to proste.