Piekarnik stanowi jedno z podstawowych urządzeń kuchennych. Zgodnie ze swą nazwą, służy ono do pieczenia rozmaitych dań – ciast, obiadów, a nawet niektórych rodzajów śniadań czy kolacji. Piekarniki w różnych formach dostępne są w niemalże każdej kuchni na świecie.
W krajach rozwiniętych produkuje się różnego rodzaju piekarniki, zarówno takie pełniące funkcje podstawowe, jak i takie, które zadowolić mają najbardziej wymagających klientów. Bardzo częstym wyborem jest dziś piekarnik do zabudowy.
Piekarnik może być zarówno elektryczny, jak i gazowy. Powszechne jest umieszczanie piekarników jako elementów kuchenki. Wówczas na górze piekarnika znajdziemy urządzenia do smażenia i gotowania – mogą to być tradycyjne, żeliwne krążki, płyty indukcyjne, lub elementy grzewcze okryte powłoką ceramiczną.
Zastanawiając się nad wyborem właściwego piekarnika w który wyposażymy naszą kuchnię, powinniśmy rozważyć kilka kwestii. Pierwszą z nich jest rodzaj piekarnika – gazowy lub elektryczny. Zaletą tego pierwszego jest niska cena zakupu i niewielkie koszty eksploatacji. Piekarnik elektryczny jest droższy, jednak posiada znacznie więcej użytecznych funkcji.
Z praktycznego punktu widzenia patrząc, powinniśmy zwrócić uwagę na pojemność piekarnika, wybierając właściwy dla naszych potrzeb. Wygoda użytkowania piekarników może z kolei w dużej mierze wynikać z rodzajów programatorów – wyróżniamy programatory tradycyjne (pokrętła), tekstowe, piktogramowe i obrazkowe. Dla wielu istotne mogą być także same walory estetyczne, takie jak kolor piekarnika, kształt, czy potencjalna trudność w utrzymaniu jego czystości.
Klasa energetyczna piekarnika nie ma zbyt dużego znaczenia – różnice we wszystkich przypadkach będą minimalne. Na rynku zresztą dostępne są wyłącznie trzy klasy energetyczne piekarników: A, A+ i A++. Inaczej niż w przypadku znacznej części pozostałego sprzętu RTV i AGD, w przypadku piekarników problematykę klasy energetycznej będziemy mogli pominąć.
Pokaż więcej
Ten chleb sprawi, że zapomnisz o badaniu cukru. Doskonale sprawdzi się dla diabetyka i dla wszystkich tych, którzy kontrolują zawartość cukru w żywności. Najlepsze jest to, że pozostaje przy tym pysznym pieczywem. Sprawdź ten przepis, bo dzięki niemu chleb przygotujesz w chwilę. Prościej się już nie da.
Szparagi nigdy nie smakowały lepiej. Wypróbuj przepis na zawijane w cieście francuskim i boczku, a nie będziesz przyrządzała tego warzywa w inny sposób. Jest banalnie prosty, ale co najważniejsze szybki w przygotowaniu. Zrób je na dzisiejszą kolację, a domownicy będą zachwyceni.
Zastanawiasz się, jaką przekąskę podać na spotkanie ze znajomymi? W takim razie koniecznie wypróbuj poniższy przysmak z cukinii. Z tym przepisem przyrządzisz w łatwy i szybki sposób coś, co przypadnie do gustu dosłownie każdemu. Na pewno poproszą cię o przepis, a przede wszystkim o dokładkę.
Nie ma szybszego przepisu na ciasto niż ten, który poznasz za chwilę. Koniecznie go wypróbuj, a domownicy okrzykną cię mistrzynią wypieków. Najlepsze jest to, że zrobisz go z kilku banalnych składników. To jak, zaczynamy?
Kolacja z tymi zapianymi pomidorami będzie wyśmienita. To niezwykłe danie zrobisz w łatwy i przystępny sposób. Z pewnością będzie miłą odmianą od wyświechtanych kanapek. Sama się przekonaj, jakie to pyszne.
Szukasz pomysłu na pyszne ziemniaki z piekarnika? Koniecznie wypróbuj ten, który opisuję poniżej. Smakuje wyśmienicie, a do tego bez trudu zaspokoi największy nawet apetyt. O niezwykłym smaku decyduje prosty trik.
Nie znam szybszego i smaczniejszego sposobu na piknikową przekąskę, niż ta z tego przepisu. Zrobisz ją z kilku tanich składników, a rodzina będzie zachwycona ich prostotą oraz smakiem. To, czy im smakuje, poznasz po tym, jak szybko znikają.
Zrób pieczone, młode pory z przepisu Jamiego Olivera a otrzymasz smaczną przekąskę lub dodatek do dania głównego. Smak zachwyci nie tylko ciebie, ale też twoich domowych smakoszy. To banalnie proste.
Spróbuj rzodkiewki na ciepło, a już nigdy nie zjesz jej na surowo. Właśnie trwa sezon na to warzywo, więc jest okazja, aby poznać nowe metody podawania rzodkiewki. Zrób ją na ciepło i przekonaj się, jaka jest pyszna. Smak na pewno zachwyci każdego.
Nie ma w Polsce zwyczaju jedzenia cykorii na ciepło. Najczęściej używamy jej do sałatek. Tymczasem we Francji pieczona cykoria jest daniem powszechnym, często spotykanym. Nigdy nie jadłaś tak pysznej cykorii – jej smak zachwyci każdego smakosza. Wypróbuj i przekonaj się sama.
Jeżeli szukasz przepisu na tani obiad, to ten jest zdecydowanie dla ciebie. Z nim stworzysz nie tylko danie o świetnym smaku, ale też wyglądzie. Największe wrażenie robi „ciasto", w które zawija się farsz. Jesteś ciekawa, z czego się je robi? Koniecznie czytaj dalej.
Czy ty i twoja rodzina uwielbiacie placki ziemniaczane? To świetnie się składa, bo dzięki temu patentowi będą smakowały o wiele lepiej. Poznaj nowy sposób ich przygotowania, a nie zawiedziesz się. Twoi domowi smakosze będą zachwyceni.
Jeżeli znudziły ci się gotowane ziemniaki na obiad, to musisz spróbować tych pieczonych z tego przepisu. Są doskonałe, a dzięki szwedzkiemu patentowi za każdym razem się udają. Poznaj przepis, patent i zaskocz rodzinę podczas obiadu. Smak tych ziemniaków na pewno im podpasuje.
Domowa chałka z budyniem to prawdziwy rarytas. Nie tylko pyszna, ale też łatwa w przygotowaniu, często gości na moim stole. Dlatego każdemu polecam przepis na ten znakomity wypiek. Smakuje idealnie o każdej porze dnia.
Uwielbiasz gołąbki, ale nie masz tyle czasu na ich zawijanie? Nic straconego. Zapiekanka gołąbkowa będzie najlepszym rozwiązaniem. To kompromis pomiędzy gołąbkami, a niezwykle krótkim czasem przygotowania. Poznaj przepis i zaskocz swoich domowników. Ten smak ich zachwyci.
Faszerowane mięso z tego przepisu to świetna propozycja na dzisiejszy obiad. Szybko przygotujesz pyszne danie dla całej rodziny. Zrobisz je błyskawicznie, a samo przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane. Wypróbuj przepis i przekonaj się sama, jakie pyszne danie z niego wychodzi.
Poznaj przepis na niezwykle smaczną pieczeń z karkówki. Zrób ją na obiad i zaskocz swoją rodzinę. Jest tak rewelacyjna, że każdy prosi o przepis. Robi się ją bardzo łatwo i szybko, o czym przekonasz się sama.
Nie znam lepszego deseru. Z tym przepisem zrobisz bardzo szybko, a przede wszystkim smacznie. Sprawdzi się idealnie w roli słodkiej przekąski. Poznaj przepis i zaskocz rodzinę nawet dzisiaj. To ciasto jest niesamowite.
Łopatka wieprzowa na obiad nie musi być sucha. Z tym przepisem zrobisz doskonałe mięso, które możesz dodać praktycznie do wszystkiego. Na szczególną uwagę zasługuje także to, że obiad dla całej rodziny zrobisz za parę złotych. Poznaj ten prosty przepis i zaskocz domowych smakoszy.
Wielkanoc nie może odbyć się bez tej pieczeni na twoim stole. W smaku i soczystości przebija klasyczny pieczony schab. Zrób ją z tego przepisu i zaskocz swoich najbliższych na święta. Będą zachwyceni, a soczyste mięso zniknie w mgnieniu oka.
Żeberka to świetny pomysł na obiad. Jednak, choć wieprzowina nie jest trudnym mięsem, nie każdy umie zrobić je w odpowiedni sposób. Chodzi o to, by były dobrze upieczone, a jednocześnie soczyste i nieprzesuszone. Zapoznaj się z tym przepisem i dowiedz się, co musisz zrobić, a uzyskasz mięso tak miękkie, że samo będzie odchodziło od kości. Przekonaj się, jakie to proste.
W tym roku na Wielkanoc zamiast sernika i mazurka podam to ciasto. Jest wyśmienite, a przepis nie jest zbyt skomplikowany. Już dzisiaj wiem, że smak tego wypieku na pewno zaskoczy całą moją rodzinę. Gorąco zachęcam, abyś i ty je go wypróbowała.
To najlepszy i najszybszy przepis na ciastka. Zrobisz je w chwilę, a w dodatku potrzebujesz tylko 3 składników. Twoja rodzina będzie zachwycona. Poniżej opiszę ci wszystko krok po kroku.
Makaron zawsze trafia w gust smakoszy. Ten, który chcę polecić, jest wyjątkowy. Wystarczy ugotować makaron, zalać go tą masą, a wkrótce danie zachwyci smakiem każdego głodomora. Błyskawicznie zniknie z talerzy, bo jest pyszny.
Zastanawiasz się, co przygotować na obiad? Zrób zapiekankę! Potrzebujesz do niej zaledwie kilku składników, a efekt będzie pyszny. Tani posiłek, który zrobisz raz-dwa, doceni cała rodzina. Apetyczna zapiekanka szybko zniknie z talerzy.
Ziemniaki zwykle jadamy jako dodatek do dań obiadowych. Przeważnie podajemy je z wody, ale warto zmienić swoje przyzwyczajenia i skorzystać z tego przepisu. Przyda się szklanka i piekarnik, a efekt zaskoczy.
Ten prosty kuchenny trick pozwala oszczędzić mnóstwo czasu na porządkach. Wystarczy kreatywność w używaniu produktów, które mamy pod ręką, by znacznie skrócić czas potrzebny na tak banalne czynności jak np. czyszczenie piekarnika.
Naleśniki są zawsze dobrym pomysłem. Teraz przyrządzam je metodą, którą pokazała mi osoba, która o gotowaniu wie niemal wszystko, czyli zaprzyjaźniona kucharka. Naleśniki wychodzą, że palce lizać i raz-dwa znikają z talerzy.