Sałatka rodzaj potrawy występującej na całym świecie i w różnych kręgach kulturowych pod rozmaitymi postaciami. Zazwyczaj złożona jest z pokrojonych warzyw, czasem z dodatkiem owoców i często w towarzystwie sosu lub tzw. dressingu.
Rozmaite sałatki można spożywać na co dzień zarówno na śniadanie jak i na kolację, jednak istnieją pewne rodzaje sałatek, które z punktu widzenia tradycji zarezerwowane są dla spożycia w ramach określonych świąt – na przykład sałatka jarzynowa na Boże Narodzenie. Sałatki stanowią także stały punkt dań na rozmaitych uroczystościach, takich jak urodziny, imieniny, czy inne imprezy okolicznościowe.
Często popełnianym błędem w mowie potocznej jest mylenie sałatki z surówką. Różnice nie są tak kolosalne jak mogłoby się wydawać. Co do zasady, każda surówka jest sałatką, ponieważ jak sama nazwa wskazuje, jest to potrawa złożona z surowych, pokrojonych lub poszatkowanych warzyw czy owoców. Sałatka natomiast to każda potrawa złożona z pokrojonych warzyw czy owoców (na zimno!), jednocześnie mogąca – choć nieobligatoryjnie – wiązać swe składniki sosem; wobec tego nie każda sałatka będzie surówką.
Rozróżniając sałatkę od surówki można zwrócić uwagę także na okoliczności konsumpcji danej potrawy. Sałatkę zwykle jemy jako danie autonomiczne, jako dodatek stosując pieczywo. Surówka natomiast sama w sobie stanowi dodatek, spożywany przy okazji konsumpcji niektórych dań obiadowych (na przykład kotlety schabowe).
Istnieje mnóstwo rodzajów sałatek właściwych dla danej kuchni. Co więcej, niektóre sałatki zwyczajowo (lub z przyczyn technicznych) przygotowuje się wyłącznie o określonej porze roku czy przy określonej okazji. Co więcej, nawet w obrębie tej samej potrawy przepisy na sałatki potrafią się od siebie znacznie różnić, czego przykładem może być jedna z najpopularniejszych w naszym kraju sałatek – sałatka jarzynowa.
Wśród innych sałatek popularnych w Polsce na wymienienie zasługuje sałatka kaszubska, sałatka Cezar, sałatka owocowa, sałatka z tuńczykiem, sałatka caprese czy nawet gyros.
Pokaż więcej
Wraz z nadejściem wiosny nachodzi nas ochota na świeże smaki i orzeźwiającą wilgotność nowalijek. Ta surówka podkreśla je w całej ich okazałości. Zaledwie kilka składników pomieszanych w prosty sposób to styl gotowania, który najlepiej sprawdza się wiosną i latem.
Powiada się, że im więcej kolorów na talerzu, tym zdrowszy posiłek. Może zazwyczaj to i prawda, ale jeśli jedynym kolorem na talerzu jest zieleń, możemy też spodziewać się witaminowej bomby. A tak jest w wypadku tej niezwykłej wiosennej surówki.
Nie jedz po raz setnych kanapek na kolację. Zamiast nich wypróbuj tę prostą i pożywną sałatkę. Prosty przepis i doskonały smak, czego chcieć więcej? Zerknij na poniższy przepis i przekonaj się sama.
Różne warianty tej popularnej mięsnej sałatki występują w różnych regionach Niemiec, ale podstawowy przepis jest banalnie prosty – a to dopiero początek zalet tej zwykłej-niezwykłej potrawy. Ta sałatka z wędliny, marynowanej cebuli i kilku prostych dodatków to świetna propozycja na codzienny posiłek.
Młoda kapusta to jeden z wiosennych sezonowych darów. Ponieważ okienko okazji, by się nią zajadać, nie jest długie, warto chwytać się każdej możliwości, by dodać ją do swojego jadłospisu. Ta surówka ukazuje młodą kapustę w pełnej krasie.
Sałatka z tego przepisu musi znaleźć się na twoim majowym grillu. Jest doskonała w smaku, za sprawą jednego zaskakującego składnika. W połączeniu z grillowanym mięsem smakuje po prostu wybornie. Zrób i przekonaj się sama, jaka jest pyszna.
Ta sałatka musi znaleźć się na twoim majówkowym grillu. Świeże warzywa w pysznym sosie doskonale uzupełnią smak karkówki czy kiełbasy. Sałatka będzie również pyszną samodzielną przekąską. Sama zobacz, jakie pyszności się tam kryją.
Na dzisiejszą kolację podaj sałatkę z tego przepisu. Jest doskonała w smaku, a przy tym jest lekka, bo nie zawiera majonezu. Zrób i przekonaj się sama, jak dobra jest szybka sałatka na kolację. Zrobisz ją w kilka minut.
Paluszki krabowe powracają i to w bardzo dobrym stylu. Bo w wiosennej i smacznej sałatce. Poznaj przepis i przygotuj ją choćby dzisiaj. Smak zachwyci każdego, a paluszki krabowe nigdy nie były smaczniejsze. Żałuj, że nie znałaś tej sałatki wcześniej.
Arbuz w sałatce zamiast pomidora? Brzmi absurdalnie, ale smak tego połączenia jest obłędny. Poznaj przepis na tę wyśmienitą sałatkę i przygotuj ją na majówkę. Zrobisz ją w moment, a wszyscy będą nią zachwyceni.
Sałatka jarzynowa to prawdziwa królowa na polskich stołach. Jednak, gdy spróbujesz sałatki od siostry Anastazji, zachwycisz się tym daniem. Sałatka szynkowa bije na głowę tradycyjną jarzynową. Polecamy znakomity przepis od siostry Anastazji.
Przyzwyczailiśmy się, że na śniadanie jemy jajecznicę lub kanapki. Ja niedawno odkryłam dużo smaczniejszy sposób na pierwszy posiłek dnia. Robię błyskawiczną sałatkę, które bije inne pomysły na głowę. Czytaj dalej i przekonaj się, jaki to prosty przepis.
Ta ekspresowa surówka z pora to świetne urozmaicenie domowych obiadów. Jest wielosezonowa i niezwykle tania w przygotowaniu. A że składa się ze składników zawsze dostępnych pod ręką, z pewnością na dłużej zagości na twoim stole.
Na wiosnę musisz zrobić sałatkę z tego przepisu. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie minutę, a jej smak zachwyci każdego smakosza. W połączeniu z mięsem lub pieczonymi ziemniakami smakuje wybornie. Zrób ją z tym przepisem i przekonaj się sama.
Zapomnij o jarzynowej, a nawet o gyrosie. Sałatka “Tajemnica” jest znacznie lepsza. Jej smak spodoba się każdemu smakoszowi, a w dodatku robi się ją bardzo łatwo. Poznaj przepis i wypróbuj go nawet dzisiaj. Na pewno cię zachwyci.
Ta surówka to kwintesencja wiosny. Wystarczy drobno pokroić kilka warzyw, by wyczarować potężną wiosenną dawkę świeżości. Odpowiada za nią jedna z najważniejszych nowalijek – rzodkiewka.
Już niedługo przyjdzie czas na grilla. U mnie nie może się on obejść bez tej sałatki. Minęły już czasy, kiedy szynka konserwowa była na zachodzie polskim hitem eksportowym, a w kraju – pożądanym delikatesowym towarem. Choć dziś powszechnie dostępna jest na półkach, nie traci nic ze swoich walorów. Ukazuje je w tej sycącej sałatce.
Ostatnio zakochałem się w prostej sałatce z kaszy jaglanej. Jest tania, szybka w przygotowaniu i skutecznie zaspokaja głód. Przy tym wszystkim jest zdrowa, a do tego smakuje doskonale. Gówna w tym zasługa składnika, z którym łączę kaszę.
Po kalorycznych wielkanocnych potrawach czas sięgnąć po lekkie i wiosenne sałatki. Polecamy przepis na sałatkę z nieco zapomnianego warzywa. Jego smak to połączenie kalarepy i kapusty.
W tej prostej surówce niezwykle łatwo się zakochać. Jest mniej znaną krewniaczką swojskiej mizerii. Jest jednak od niej lżejsza – nie zawiera ani śmietany, ani żadnego jej odpowiednika. A przy tym jest pełna w smaku i doskonale orzeźwiająca.
Do niedawna myślałem, że jarzynowa to królowa wszystkich sałatek. Okazuje się, że jest coś lepszego. Przebija ją sałatka gyros. Nie dość, że smakuje każdemu, to robi się ją zdecydowanie prościej i szybciej. Przygotuj ją z tego przepisu. Na pewno się nie zawiedziesz.
Koniecznie zrób sałatkę z tego przepisu i podaj ją rodzinie. Będą zachwyceni, a jej smak jest tak dobry, że sprawdzi się nie tylko jako dodatek do obiadu. Głównym jej składnikiem są pomidory, ale dodatki także mają znaczenie. Zrób ją i przekonaj się sama.
Przyszła wiosna, więc warto sięgać po warzywa pełne witamin. Dlatego weź ogórka, rozgnieć go w odpowiedni sposób i dodaj kilka składników. Efekt przechodzi wszelkie oczekiwania. Koniecznie zaskocz tym domowników.
Surówka z buraczków wydaje się czysto polską specjalnością, wprost stworzoną do schabowego i podawaną z chrzanem. A jednak, w tej egzotycznej postaci, choć złożona wyłącznie ze znanych składników, prezentuje się naprawdę niecodziennie.
Cztery składniki. Dokładnie tylu potrzeba, by stworzyć pyszną sałatkę, która do tego jest witaminową bombą. Do mieszanki buraków i jabłka Tomasz Strzelczyk dodaje winegret, który wydobywa to, co pyszne, z tych i dwóch innych, równie niepozornych składników.
Mlecz rośnie bujnie na trawnikach i w ogrodach. Warto go wykorzystać w wiosennej sałatce. Jednak najlepiej zbierać tylko młode listki, bo są najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe. Warto się pośpieszyć.
Pewne połączenia smaków brzmią dziwnie, ale kiedy faktycznie ich spróbujemy okazuje się, że pasują do siebie naprawdę doskonale. Tak jest w przypadku tej sałatki, gdzie łączy się egzotyczny owoc, rodzima bulwa i importowany ser. Efektem jest lekka i odświeżająca kombinacja słodkiego, słonego i warzywnego.
Świąteczna sałatka jarzynowa to nie tylko tradycyjna potrawa, ale też okazja do przemycenia warzyw na świąteczny stół. Zamiennik, który tu prezentujemy, pozwala nieco odświeżyć jej oblicze, a do tego dodać trochę więcej składników odżywczych.