Witaminy są składnikami koniecznymi dla właściwego funkcjonowania organizmu. Dzięki nim całe ciało może zachować sprawność na długie lata.
Rabarbar dodajemy do ciast, kompotów i placków. Warto zatrzymać ten smak na dłużej i zamrozić to lubiane warzywo. Jednak jak mrozić rabarbar? Jedna zasada jest tutaj kluczowa.
Jeśli marzy ci się kalafior pełen delikatności, to zerknij na ten przepis. Dzięki niemu ugotujesz kalafior inaczej niż zwykle. Warzywo dosłownie rozpłynie się w ustach. To wszystko dzięki jednemu dodatkowi, który znajdziesz w swojej kuchni.
Przyszła wiosna, a na straganach zaczynają pojawiać się nowalijki. Młodziutka rzodkiewka, szczypiorek, ogórek i sałata, aż proszą się, by ich skosztować. Jednak ta zachcianka może czasem wywołać pewne problemy ze zdrowiem. Na co trzeba szczególnie uważać?
Kalarepka kusi świeżością i delikatnym, lekko ostro-słodkawym smakiem. Warto ją wydrążyć i nafaszerować mielonym mięsem. Takie danie zachwyci niejednego smakosza. Dzięki temu przepisowi zrobisz je w prosty sposób.
Wiele osób zrywa liście szczawiu i robi z nich smaczną zupę. Jednak warto sięgnąć też po inną delikatną roślinę o niewielkich liściach. Stała się już nieco zapomniana, ale niesłusznie, bo jest zdrowa, pełna witamin i oczyszcza organizm z toksyn. Ugotujesz z jej listków zupę dużo lepszą od szczawiowej.
W piątek na obiad robię kotlety, że palce lizać. Rodzina je uwielbia, choć nie ma w nich grama mięsa. Główny składnik dania kupisz dosłownie wszędzie. Jesteś ciekawa co nim jest? Czytaj dalej.
Ani drobiowa, ani wieprzowa. Ten rodzaj wątróbki jest zdecydowanie zdrowszy. Zawiera wiele cennych składników odżywczych. Szkoda, że Polacy często ją pomijają. Poznaje zalety tego mięsa i jak najszybciej włącz je do swojej diety.
Rabarbar dodajemy do ciast, deserów, ale też gotujemy go i smażymy. Jednak czy rabarbar się obiera? Odpowiedź może być dla wielu smakoszy zaskoczeniem i nie jest wcale jednoznaczna.
Wiosna za oknem i w kuchni, więc pora sięgnąć po warzywa sezonowe. Ugotuj z nich pyszną zupę na rosole, która smakiem bije na głowę tak lubianą zupę pomidorową. Każdy smakosz taki posiłek zje z przyjemnością.
Z nadejściem wiosny częściej sięgam po surówki. Ostatnio robię pyszną surówkę z zaledwie 3 składników, które kroję. Inne produkty dokładam do tej smacznej przekąski. Takiej na mieście nie dostaniecie.
Jeśli w sklepach i na straganach pojawiły się szparagi, to znak, że przyszła wiosna. Chrup świeże szparagi na zdrowie. Jednak uważaj, bo czasem mogą czekać cię niezbyt miłe niespodzianki.
Jeśli lubisz chrupać rzodkiewki, to przyda ci się też ta zielona część z tego pysznego warzywa. Zrobisz z niej danie, które zjesz ze smakiem. Apetyczne i pełne witamin będzie idealne na wiosnę i jest też smacznym dodatkiem do wielu potraw.
Koniecznie poznaj niesamowite właściwości kiwi. Wystarczy jedno dziennie, aby poprawić funkcjonowanie organizmu. Poznaj właściwości tego owocu i stosuj go w swojej diecie, a nie zawiedziesz się. Efekt zdrowotny przyjdzie bardzo szybko.
Dr Bartek Kulczyński, dietetyk niezwykle popularny w mediach społecznościowych, przygotował ranking warzyw. Uszeregował je według tego, jak duże korzyści zdrowotne nam one przynoszą. Na pierwszym miejscu znalazł się produkt często dostępny, choć nie tak znowu popularny.
Po kalorycznych wielkanocnych potrawach czas sięgnąć po lekkie i wiosenne sałatki. Polecamy przepis na sałatkę z nieco zapomnianego warzywa. Jego smak to połączenie kalarepy i kapusty.
W końcu przyszła tak długo oczekiwana wiosna. Z tej okazji gotuję zupę, która jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Składnik, z którego jest przyrządzona nie jest już dziś popularny w kuchni, może nawet wywoływać kontrowersje. Niepotrzebnie, bo ta roślina warta jest wypróbowania w kuchni.
Przytyłaś po Wielkanocy? Z tym przepisem łatwo i w smaczny sposób pozbędziesz się nadprogramowych kilogramów. Wszystko dzięki owocowi, który obłędnie smakuje i efektownie wygląda. Oprócz tego ten zdrowy smakołyk pełen jest witamin i doskonale odżywia organizm.
Mlecz rośnie bujnie na trawnikach i w ogrodach. Warto go wykorzystać w wiosennej sałatce. Jednak najlepiej zbierać tylko młode listki, bo są najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe. Warto się pośpieszyć.
Jeśli lubisz sałatki, to zerknij na ten przepis. Ta sałatka jest pełna smaku i chrupiących warzyw. Jej zaletą jest moc witamin i zdrowe składniki. Smakuje mi nawet bardziej od jarzynowej, dlatego polecam każdemu tę prostą recepturę na znakomitą sałatkę.
Jaką sałatkę przyrządzasz na Wielkanoc? Pewnie robisz tradycyjną jarzynową. Jednak warto zerknąć też na przepis od Ani Bardowskiej. Jej sałatka ze zdrowym warzywem jest warta spróbowania. Ten smak zachwyci rodzinę i gości podczas świąt wielkanocnych.
Jadacie zupy? Naprawdę warto je gotować! Wyśmienicie sycą i pysznie smakują. Dziś polecam przepis na zupę, która będzie jak znalazł na wiosnę. Jest nawet lepsza od rosołu i jarzynowej. Ugotujesz ją w niedługim czasie.
Czy wiesz, co się stanie, gdy weźmiesz kiwi i wbijesz w owoc łyżkę? Warto to sprawdzić i korzystać z tej przydatnej sztuczki kuchennej. Ułatwi nam ona pewne czynności w kuchni.
Ziemniaki są popularnym dodatkiem do dań obiadowych. Jednak można zastąpić je warzywem, które dobroczynnie wpływa na nasze zdrowie. Problemy z cukrem, poziomem żelaza i innymi dolegliwościami, znikną jak ręką odjął.
Zwykle kupujemy sałatę lub kapustę. Jednak warto wybrać warzywo, które w sklepie leży obok na półce. Jest smaczne, dietetyczne i warto poznać jego wyjątkowe właściwości. Czy domyślasz się już, o które chodzi?
Zwykle naklejek na owocach i warzywach pozbywamy się po przyjściu ze sklepu do domu. Warto jednak spojrzeć na nie, bo zawierają wiele cennych informacji. Wyjaśniamy, co możemy odczytać z kodów widocznych na owocach. Niejedna osoba będzie zaskoczona.
Mandarynki czarują smakiem i zapachem. Warto je wykorzystać w kuchni. Kiedy dostałam ten przepis od koleżanki, od razu musiałam go wypróbować. Wyszedł rarytas, który zjadłam z nieukrywaną przyjemnością.
Ryby dostarczają nam nie tylko smaku, ale też cennych kwasów omega-3 i witamin z grupy B. Niestety jeden gatunek ryb Polacy omijają szerokim łukiem. Niesłusznie, bo za tymi rybami przepadali już starożytni Rzymianie. Są smaczne i na kieszeń każdego smakosza. O jaki gatunek ryb chodzi?
Czy masz ochotę na surówkę jak z najlepszej restauracji? Jeśli tak, to polecam przepis na pyszny i zdrowy dodatek do obiadu. Przygotujesz go w kilka minut, a zachwytów nad tą surówką nie będzie końca.