Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Aksamitna, pożywna pomidorówka Kuronia. Nie uwierzycie, czym ją zagęszcza

Aksamitna, pożywna pomidorówka Kuronia. Nie uwierzycie, czym ją zagęszcza

pomidorówka
canva/arfo

Zupa pomidorowa zwykle nie wychodzi kremowa? Spróbujcie patentu Jakuba Kuronia. Kucharz zaprawia pomidorówkę śmietaną wymieszaną z żółtkiem. Kurzy specjał sprawia, że zupa staje się pożywniejsza, a jej konsystencja bardziej aksamitna. Przekonajcie się o tym sami.

Pomidorówka zaciągana żółtkiem jest bardziej kremowa i smakuje jeszcze lepiej niż klasyczna. Nawet śmietana tak dobrze nie wydobędzie smaku pomidorów, choć Kuroń i ją dodaje do klasycznej zupy. Skusicie się?

Przepis na aksamitną zupę pomidorową według Kuronia

Składniki:

  • 2 l bulionu drobiowego lub warzywnego

  • 660 g przecieru pomidorowego

  • 1 żółtko

  • 70 ml śmietanki 18% lub roślinnego zamiennika

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • ulubione zioła np. świeża bazylia lub oregano (opcjonalnie)

Jak zrobić pożywną pomidorówkę? Kuroń ma swój patent

Bulion wlewamy do dużego garnka i podgrzewamy go, nie doprowadzając do wrzenia. Dodajemy przecier pomidorowy i zagotowujemy na niewielkim ogniu. Śmietanę umieszczamy w miseczce. Jeśli jest bardzo gęsta, możemy dodać nieco mleka.

Do śmietany dodajemy żółtko, mieszamy i hartujemy całość poprzez wlanie odrobiny zupy z garnka. Ostrożnie przelewamy uzyskana „zaprawę” do pomidorówki, cały czas mieszając danie. Podgrzewamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Do gorącej pomidorówki dodajemy zioła, jeśli mamy ochotę. Podajemy ja z makaronem, ryżem, kaszą lub grzankami czosnkowymi. Smacznego.

Wskazówka: w wersji wegańskiej do zagęszczenia i delikatnego posłodzenia dania możemy wykorzystać marchewkę. Wystarczy ją zblendować z pomidorówką, a następnie dodać śmietankę kokosową lub sojową, hartując ją wcześniej tak samo, jak tradycyjną.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na inne na smakowite zupy. Szczególnie polecamy recepturę na aromatyczną dyniową z kardamonem. Być może spodoba wam się również patent na sycący i rozgrzewający barszcz ukraiński.

Kremowa zupa pomidorowa jest pyszna
canva/DAPA Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron