Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babcia Ewy Wachowicz robiła proziaki bez zakwasu i drożdży. Gwiazda ujawniła rodzinny przepis
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 27.12.2023 22:09

Babcia Ewy Wachowicz robiła proziaki bez zakwasu i drożdży. Gwiazda ujawniła rodzinny przepis

Ewa Wachowicz
fb/Ewa Wachowicz | Silar/CC/Commons

Proziaki to tradycyjna podkarpacka przekąska: bułeczki, które wyrastają dzięki dodatkowi sody. Odmiana chleba sodowego, znanego i jadanego w kilku miejscach na świecie, jest pyszną i szybką przekąską, kiedy zastanie nas w domu brak pieczywa. Swoim rodzinnym przepisem na te chlebki podzieliła się Ewa Wachowicz.

Ewa Wachowicz gotuje proziaki

Niewątpliwą zaletą proziaków jest szybkość w przygotowaniu. Ciasto odpoczywa przed upieczeniem dosłownie chwilę. Co więcej, nie musimy nawet rozgrzewać piekarnika. Tradycyjne proziaki robi się bowiem na płycie pieca, czyli, w dzisiejszych czasach, przeważnie na rozgrzanej suchej patelni.

Takie bułeczki są doskonałym dodatkiem do przekąsek – desek serów i wędlin, twarogów czy past. Warto więc sprawdzić ten prosty i szybki przepis.

Projekt bez nazwy-10.jpg
fot. Canterbury Tail / CC / Commons
Weź ziemniaki i włóż do plastikowej torebki. Po 7 minutach przetrzesz oczy ze zdumienia, co za patent

Tradycyjne podkarpackie proziaki – przepis

Ewa Wachowicz, która podzieliła się rodzinnym przepisem, zaleca podawanie proziaków z masłem ziołowym. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by to pyszne pieczywo na maślance występowało w dowolnym innym kontekście.

Składniki

  • 0,5 kg mąki
  • 1 szklanka maślanki (można też użyć zsiadłego mleka)
  • Łyżeczka soli oczyszczonej
  • Szczypta soli i cukru

Przygotowanie proziaków

Do miski należy przesiać mąkę razem z solą i sodą. Dodać cukier, maślankę i wyrobić na jednolitą masę.

Ciasto należy grubo rozwałkować i formować ręcznie w wybrane kształty lub (np. szklanką) wycinać foremne krążki. Odstawić na 15-20 minut w ciepłe miejsce, w międzyczasie porządnie rozgrzewając patelnię (najlepsza będzie żeliwna). 

Piec, obracając od czasu do czasu, na rozgrzanej patelni – zajmie to niecały kwadrans. Podobny czas – wg Ewy Wachowicz 12 do 18 minut – zajmie mniej tradycyjne pieczenie proziaków w piekarniku w temperaturze 200 stopni.

Gotowe proziaki powinny być puszyste i wyrośnięte. Smakują doskonale zwłaszcza na ciepło, świeżo po przyrządzeniu.

Projekt bez nazwy-9.jpg
fot. Canva