Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Chrupiące placki ziemniaczane bez mąki i jajek
Renata Materlińska
Renata Materlińska 25.10.2021 02:00

Chrupiące placki ziemniaczane bez mąki i jajek

placki ziemniaczane
canva/zia_shusha

Placki ziemniaczane są prostą alternatywą dla skomplikowanego obiadu. Jeśli nie masz za dużo czasu na pichcenie, a chcesz zjeść coś pożywnego, ścierasz ziemniaki, mieszasz je z kilkoma składnikami, smażysz i gotowe. Dziś prezentujemy wam przepis na chrupiące placki ziemniaczane bez mąki i jajek. Można je zastąpić odrobiną śmietany.

Robiąc placki ziemniaczane, do startych ziemniaków zwykle dodajemy mąkę i jajka. Dzięki nim masa nabiera zwartej konsystencji i staje się jeszcze bardziej pożywna. Jednak, jak się okazuje, nie są to obowiązkowe składniki placków ziemniaczanych. I bez ich dodatku można przygotować smaczne placki. Z powodzeniem zastąpisz je śmietaną.

Przepis na chrupiące placki ziemniaczane bez mąki i jajek

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 1 cebula

  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie placków ziemniaczanych

Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o średniej wielkości oczkach. Cebulę obierz z łupin, zetrzyj na drobniejszych oczkach.

Starte ziemniaki i cebulę umieść na sicie, zawieś je nad miską i odstaw na kilka minut. Masę dobrze odciśnij, płyn z miski zlej znad osadu. Osad, czyli skrobię ziemniaczaną dodaj do startych warzyw.

Do startych ziemniaków dodaj też śmietanę. Całość wymieszaj, dopraw sporą ilością soli, a także pieprzem według uznania.

Na patelni rozgrzej olej. Kładź na niej porcje ciasta, równomiernie je rozprowadź. Smaż placki, by były rumiane z obu stron. Zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Placki ziemniaczane podawaj np. ze śmietaną i cukrem. Doskonale będą też smakować podane z samym cukrem albo z sosem mięsnym czy grzybowym.

Więcej przepisów na pyszne placki znajdziecie na naszej stronie. Zobaczcie, jak przygotować placki ziemniaczane z grzybowym nadzieniem, a także jak zrobić pieczone placki ziemniaczane.

śmietana
śmietana

Źródło zdjęcia: canva/milanfoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaker

Zapraszamy na nasz Instagram