Ziemniaki to jedne z najbardziej popularnych warzyw na świecie. Jest to gatunek rośliny z rodziny psiankowatych, gdzie „psianka ziemniak” stanowi jego oficjalną, botaniczną nazwę. Ziemniaki na masową skalę uprawiano już tysiące lat temu w Ameryce Południowej (głównie w Imperium Inków), skąd do Europy trafiły dopiero w XVI wieku.
Jedyną jadalną część ziemniaka stanowi bulwa, czyli charakteryzujące się dużą zawartością skrobi zgrubienie, tworzące się na końcach podziemnych pędów rośliny. Z uwagi na morfologię ziemniaka nie dziwi więc zupełnie, że znajduje się w nim tak wiele cennych składników odżywczych.
Swoje zastosowanie ziemniaki znajdują przede wszystkim w sztuce kulinarnej całego świata, służąc jako podstawa, składnik lub dodatek do wielu potraw. Ziemniak są jednak także rośliną pastewną i przemysłową – z ziemniaków wytwarzać można przede wszystkim spirytus i mączkę ziemniaczaną.
Ziemniaki zasadniczo można skategoryzować podług dwóch kategorii. Pierwsza z nich stanowi odpowiedź na pytanie jakie są odmiany ziemniaków w sensie uprawnym. Druga wskazuje na typy kulinarne ziemniaków.
W przypadku odmian uprawnych ziemniaka wyróżnia się ich pięć: bardzo wczesne, wczesne, średnio wczesne, średnio późne i późne. Podstawą dla rozgraniczenia jest termin ich zbioru. Typy kulinarne ziemniaków dzieli się z kolei przez wzgląd na ich praktyczne zastosowanie w kuchni, wynikające z ich gatunku.
Istnieją cztery typy kulinarne ziemniaków – A, B, C i D. Typ A to ziemniaki sałatkowe, wykorzystywane nie tylko do przygotowania sałatek, ale też konserw. Najpowszechniej używane są ziemniaki typu B, określane często jako wszechstronne. Idealnie sprawdzą się jako składnik zup – przyrządza się z nich także frytki czy ciasta ziemniaczane.
Często stosowanym w gastronomii ziemniakiem jest także ziemniak typu C, polecany na pyzy, puree czy placki ziemniaczane. Najmniej przydatny w sztuce kulinarnej jest typ D, charakteryzujący się dużą mączystością i suchością.
Ziemniaki to stosunkowo zdrowe warzywa, choć ich nadmierne spożycie może prowadzić do otyłości – głównie z uwagi na dość dużą zawartość węglowodanów. W ziemniaku znajduje się jednak także dość wyraźna ilość witaminy C oraz witamin z grupy B.
Charakterystycznym elementem ziemniaków jest oczywiście skrobia. Pozytywnie wpływa ona na pracę jelit człowieka, zmniejsza ryzyko kamicy pęcherzyka żółciowego i obniża stężenie cholesterolu. Oprócz tego ziemniaki stanowią ważne źródło wielu składników mineralnych, takich jak magnez, potas, fosfor, wapń, sód, żelazo i cynk.
Pokaż więcej
Co daje wymieszanie jajka ze śmietaną? Odpowiedź zaskoczy niejednego kucharza. Z tych bowiem składników można wyczarować zaskakującą kolację. Czytaj dalej, a poznasz wszystkie szczegóły.
To proste danie z ziemniaków i cebuli należy do kategorii tak zwanej kuchni ubogiej. Nazwa ta nie powinna jednak wywoływać wrażenia, że należą do niej niesmaczne potrawy. Przeciwnie – to świetny sposób na ziemniaki, traktowane zarówno jako posiłek, jak i jako dodatek.
Zrób to proste i pyszne danie na obiad, a rodzina poprosi, abyś przygotowywała je częściej. Zachwyca nie tylko smakiem, ale też wyglądem. Ziemniaki nigdy nie smakowały lepiej, więc przygotuj danie na obiad, a smak zachwyci od pierwszego kęsa. Przepis jest bardzo przyjazny.
Koniecznie wypróbuj przepis na te fantastyczne szaszłyki. Są zupełnie inne dzięki prostym i tanim składnikom. Podane na spotkanie ze znajomymi, zachwycą każdego. Przepis i przygotowanie jest banalnie proste, dzięki czemu przekąska uda się za każdym razem.
Zaskocz rodzinę i przygotuj egzotyczny obiad z tego przepisu. Jest prosty i co najważniejsze – tani, a jeden łatwo dostępny składnik sprawi, że będzie smakował obłędnie. Poznaj przepis i wypróbuj go nawet dzisiaj.
Zapomnij o tradycyjnym farszu na gołąbki i wypróbuj ten z przepisu. Jest o wiele smaczniejszy niż mięsny, a w dodatku zrobisz go za grosze. Poznaj przepis i zaskocz rodzinę na obiad. Będą prosili o dokładkę oraz oto, abyś przygotowywała je znacznie częściej.
Kluski śląskie mogą być jeszcze lepsze. Wystarczy do ciasta dosypać jeden składnik, a będą idealnie puszyste. Z nim kluski dosłownie rozpływają się w ustach. Tylko nieliczni wiedzą o tym dodatku.
Tomasz Strzelczyk pokazał swój przepis na najlepszy wiosenny obiad. Jest banalnie prosty i zrobisz go błyskawicznie. Wystarczy, że masz w domu młode ziemniaki i kapustę. Przygotujesz z nich doskonały obiad dla całej rodziny. Będą zachwyceni i na pewno poproszą o dokładkę. Zrób i przekonaj się sama.
Ziemniaki odgrywają w naszych obiadach niezwykle ważną rolę, a mimo to często traktowane są po macoszemu. Niesłusznie. Jest mnóstwo sposobów, by podać kartofle w taki sposób, że hasło „zjedz mięsko, ziemniaczki możesz zostawić” odejdzie na zawsze w niepamięć. Oto jeden z nich.
Właśnie trwa sezon na młode ziemniaki. To świetny powód, aby podać je na obiad. Tylko czy na pewno wiesz, jak je gotować? Robi się to zupełnie inaczej. Dlatego poznaj jedną zasadę, a dzięki niej będą smakowały wybornie. Sposób jest banalnie prosty.
Stary dowcip grzybiarzy powiada, że wszystkie grzyby są jadalne, ale niektóre tylko raz w życiu. Podobne wątpliwości mieli obserwujący, kiedy tiktokerka zabrała ich z kamerą na przechadzkę po łące, by ugotować tanią zupę z dziko rosnących roślin. Chwasty są w końcu jadalne i bardzo zdrowe, ale tylko niektóre.
Kiedy spróbujesz pierogów z tego przepisu, ruskie odejdą w niepamięć. Ich farsz jest smaczniejszy, a w dodatku lżejszy. Przez co idealnie sprawdzą się na ciepły maj. Zrób je według przepisu umieszczonego poniżej. Wszyscy będą nimi zachwyceni i z całą pewnością poproszą o dokładkę.
Czy na pewno wiesz, jak poprawnie ugotować ziemniaki? Wydawałoby się, że ta prosta czynność nie ma przed nami żadnych tajemnic. A jednak nie każdy wie, należy posolić wodę niezbędną do ugotowania warzyw. Nawet nie wiesz, jak kosztowny może być błąd.
Pieczenie na patelni ziemniaków z masą jajeczną kwalifikuje ten przepis gdzieś w połowie drogi między omletem a zapiekanką. Jak go jednak nie nazwać, jest to świetne danie zarówno na obfite śniadanie, jak i na szybki obiad. Jest przy tym niedrogie, a przede wszystkim – naprawdę pyszne.
Ta pierś z kurczaka zapiekana na patelni z ziemniakami to niezwykle prosty sposób na tani obiad. Wystarczą dwa składniki i tyleż czynności, by w kilka chwil mieć gotowe ciekawie i nietypowo podane mięso.
Niezwykle prosta przekąska ze smażonych ziemniaków będzie od dzisiaj srogą konkurencją zarówno dla placków ziemniaczanych, jak i dla frytek. Choć smażone, takie kulki ziemniaczane są lekkie w smaku i dają dużo frajdy z jedzenia.
Oto najlepszy sposób na przygotowanie kiełbasy jak z grilla, ale używając domowego piekarnika. W tej wersji nic nie tracimy ze smaku, a być może nawet na nim zyskujemy. A taka kiełbasa może zmienić się w pełnowartościową potrawę.
Zalewajka to typowy przykład kuchni ubogiej. Nawet jej nazwa wskazuje, że to po prostu parę składników zalanych wodą. Nie dajmy się jednak zwieść tej nazwie: zupa jest pełna w smaku i po prostu doskonała.
Szukasz pomysłu na pyszne ziemniaki z piekarnika? Koniecznie wypróbuj ten, który opisuję poniżej. Smakuje wyśmienicie, a do tego bez trudu zaspokoi największy nawet apetyt. O niezwykłym smaku decyduje prosty trik.
Placki ziemniaczane można robić na różne sposoby. Niektórzy dietetycy mówią, że ziemniaki w naszej diecie są dobre wtedy, kiedy traktujemy je jak warzywny dodatek do posiłku. Niech więc im będzie: oto przepis na placuszki warzywne, tyle tylko, że jednym z tych z warzyw jest właśnie kartofel.
Proste drożdżowe bułeczki na bazie mleka zmieniają się w niezwykłą śniadaniową przekąskę dzięki masą, którą je przekładamy. Takie roladki to niezwykle sycące połączenie i świetna przekąska na wytrawny podwieczorek lub porcja węglowodanów do śniadania.
Zaledwie kilka składników wystarczy, by przygotować pyszne danie. Potem już tylko do pieca i gotowe. Doskonale sprawdzi się na obiad lub jako przekąska na imprezę z przyjaciółmi.
Wszyscy znają placki ziemniaczane, ale kto zna taki placek ziemniaczany? Ten niezwykły krewniak pizzy na kartoflanym spodzie to tani i szybki przysmak obiadowy z ziemniakiem w roli głównej.
Gdzie sos spod mięsa, tam kluski śląskie – żyjąc według tej zasady można zaznać wielu przyjemności na podniebieniu. Niektóre partie klusek jednak – zdarza się najlepszym – wychodzą twarde albo lekko gumowe. Oto jak się przed tym zabezpieczyć.
Ziemniaki często gotujemy na obiad. Warto pamiętać jednak, by podczas gotowania dodać pewien składnik. Dzięki niemu ziemniaki nie ściemnieją i będą smakować lepiej niż zwykle.
Placki ziemniaczane to przekąska jednocześnie szybka i dość czasochłonna. Smażą się dosłownie chwilę, ale przygotowanie ciasta okupione jest odrobiną wysiłku potrzebnego do starcia ziemniaków. Jest jednak sposób na obejście tego problemu.
W połowie kwietnia na targach można już spotkać oferty pierwszych młodych polskich ziemniaków. Czy to możliwe? Dziennikarze spytali o to Janusza Piechocińskiego, który na rynku żywności zna się jak mało kto. Były minister gospodarki nie ma wątpliwości.
Faszerowane pysznym mięsno-warzywnym farszem i zapieczone pod przykryciem sera, ten proste krokiety zaskakują nietypową formą. Ale największym sekretem tych obiadowych roladek jest ciasto, w które zostały one zawinięte.