Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ciasto ucierane z jabłkami według siostry Anastazji
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 24.01.2022 01:00

Ciasto ucierane z jabłkami według siostry Anastazji

Ciasto ucierane z jabłkami siostry Anastazji
canva/Roman Budnyi

Przepis na jabłecznik inaczej? Upiecz ciasto ucierane z jabłkami siostry Anastazji. Kruchy spód, jabłka przełożone marmoladą i ciasto biszkoptowe to doskonałe połączenie, które posmakuje wszystkim miłośnikom domowych wypieków. Sprawdź, jak zrobić ciasto ucierane z jabłkami siostry Anastazji.

Ciasto ucierane z jabłkami to świetna alternatywa dla tradycyjnego jabłecznika lub szarlotki. Biszkopt w połączeniu z kruchym, ucieranym ciastem i pokrojonymi jabłkami z marmoladą owocową to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ciasto siostry Anastazji zawsze błyskawicznie znika z talerzy i każdy prosi o przepis i dokładkę.

Ciasto z jabłkami możesz oprószyć cukrem pudrem lub oblać je polewą czekoladową bez masła. Całe ciasto jest wilgotne w środku, słodkie, delikatne i bardzo puszyste i smaczne. Przygotujesz je w kilkanaście minut, ciasto będzie upieczone po niecałej godzinie, więc jest prostym i szybkim deserem dla całej rodziny.

Jeśli szukasz pomysłu na nietypowe ciasto z jabłkami- tu poznasz przepis siostry Anastazji na ciasto z jabłkami, orzechami, kremem i czekoladą.

Przepis na ciasto ucierane z jabłkami siostry Anastazji

Składniki na ciasto ucierane (blacha o wymiarach 25x36 cm):

  • 5 jajek M

  • 300 g cukru

  • 300 g mąki pszennej

  • kostka margaryny

  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na ciasto biszkoptowe:

  • 4 jajka M

  • 150 g mąki tortowej 450

  • 110 g cukru

  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 5 dużych jabłek

  • 200 g marmolady owocowej

  • cukier puder lub polewa czekoladowa do dekoracji

Jak zrobić ciasto ucierane z jabłkami siostry Anastazji?

Na początku przygotuj ciasto ucierane: białka oddziel od żółtek. Margarynę utrzyj z cukrem, następnie stopniowo dodawaj przesianą z proszkiem mąkę. Białka ubij na sztywną pianę i połącz z ciastem, odstaw.

Przygotuj ciasto biszkoptowe: białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier, następnie po 1 żółtku i mieszaj. Do masy dodaj przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i wymieszaj łyżką.

Jabłka obierz ze skóry i pokrój w plastry, wydrąż środki. Nastaw piekarnik na 180 stopni C. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóż ciasto ucierane, poukładaj jabłka, posmaruj marmoladą.

Pokrojone w plastry jabłka

Źródło zdjęcia: canva/COSKUNA Na górę wylej masę biszkoptową i wstaw do piekarnika, piecz 50 minut. Po ostudzeniu ciasto oprósz cukrem pudrem lub polej polewą czekoladową.