Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Co zrobić, żeby kluski śląskie się nie sklejały?
Renata Materlińska
Renata Materlińska 18.01.2022 01:00

Co zrobić, żeby kluski śląskie się nie sklejały?

kluski śląskie
canva/Dar1930

Ziemniaki odgrywają ważną rolę w polskiej kuchni. Gotowane podajemy do obiadu, przygotowujemy z nich też przeróżne potrawy. Jedną z nich są kluski śląskie — pyszne, sprężyste, doskonałe do duszonych mięs. Co jednak zrobić, żeby kluski śląskie się nie sklejały?

Kluski śląskie często pojawiają się na rodzinnych uroczystościach, bo są bardziej eleganckie i o wiele smaczniejsze, niż gotowane ziemniaki. Jednak ich przygotowanie wymaga nieco więcej czasu. Nieraz można też napotkać małe trudności. Jedną z nich jest sklejanie się klusek.

Co zrobić, żeby kluski śląskie się nie sklejały?

Ugotowane kluski śląskie, podobnie zresztą, jak i inne kluski, mają tendencję do sklejania się. To za sprawą skrobi, która znajduje się na ich powierzchni. A bryłka ze zlepionych klusek nie będzie wyglądać dobrze, nawet na codziennym obiedzie. Nie mówiąc już o tym, że takie kluski trudno będzie równomiernie pokryć sosem.

Na szczęście na te problemy pomoże olej. Wystarczy, że wlejemy go 2-3 łyżki do plastikowego pojemnika i włożymy od niego wyłowione z wody, ugotowane kluski. Teraz wystarczy tylko zamknąć pojemnik i kilka razy nim poruszyć. W ten sposób kluski równomiernie pokryją się cienką warstwą tłuszczu, który zapobiegnie ich sklejaniu się.

O tym też pamiętaj

Ugotowane ziemniaki najlepiej osusz i przepuść przez praskę, póki są jeszcze ciepłe. Rozgniatanie ciepłych ziemniaków jest o wiele łatwiejsze niż wystudzonych.

Ciasta na kluski śląskie, podobnie jak i na inne kluski ziemniaczane, nie wyrabiaj zbyt długo. Im dłużej je zagniatasz, tym ziemniaki robią się rzadsze. Podsypujesz je więc mąką, przez co robią się twarde. Zrezygnuj więc z długiego ich wyrabiania, zagniataj ciasto tylko do połączenia się składników.

Kluski śląskie wrzuć na osolony wrzątek, zamieszaj i gotuj je na średnim ogniu ok. 2 minuty, licząc od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię wody.

Kluski śląskie można odgrzewać. Najlepiej zrobić to w kuchence mikrofalowej, na parze lub na patelni z olejem.

Jeśli szukasz dokładnego przepisu na kluski śląskie, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tam też recepturę na kluski śląskie z dodatkiem dyni.

tłuczone ziemniaki
tłuczone ziemniaki

Źródło zdjęcia: canva/travellinglight

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: karointhekitchen

Zapraszamy na nasz Instagram