Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dlaczego warto dodać ocet do biszkoptu?

Dlaczego warto dodać ocet do biszkoptu?

Przygotowanie ciasta na biszkopt
canva/JanJBrand

Ciasta z kremem i torty wymagają przygotowania puszystego i lekkiego biszkoptu, który nie tylko nie opadnie, ale też będzie równy. Jednym ze sposobów gwarantujących sukces jest dodanie do masy łyżki octu. Ten prosty paten z powodzeniem stosowały nasze babcie, a ich biszkopty zachwycały gości. Spróbujcie i wy.

Niedawno podpowiadaliśmy co zrobić, by uniknąć nasączania biszkoptu. Zdradzaliśmy też trik, który sprawi, że ciasto nie opadnie. Tym razem proponujemy nową recepturę z dodatkiem octu. Dodatek ten zwiększy szansę na to, że biszkopt wyjdzie puszty i nie oklapnie po wyjęciu z pieca. Sprawdźcie koniecznie.

Przepis na delikatny biszkopt

Składniki:

  • 6 dużych jaj

  • 150 g mąki tortowej

  • 100 g mąki ziemniaczanej

  • 200 g cukru

  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżka octu

  • szczypta soli

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza, wybierając grzanie tylko od dołu. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąki przesiewamy do dużej miski.

Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia oraz ocet i mieszamy je trzepaczką, aż do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie, nie przerywając mieszania, stopniowo wsypujemy cukier.

Kiedy piana będzie szklista i sztywna dodajemy żółtka. Miksujemy, aż się połączą. Porcjami wsypujemy mąki i delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do formy i pieczemy przez 35-40 minut.

Gdy wbity patyczek będzie suchy, wyłączamy grzanie. Biszkopt studzimy, stopniowo wysuwając go z piekarnika. Gdy będzie chłodny, dzielimy go na 3 blaty, nasączamy i przekładamy wybranym kremem.

Ocet w miseczce
Ocet sprawi, że biszkopt nie opadnie

Źródło zdjęcia: canva/Madeleine_Steinbach

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis, porady.interia

Zapraszamy na nasz Instagram