Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dlaczego warto wlać ocet do barszczu czerwonego? Powód zachwyca
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 14.11.2022 17:02

Dlaczego warto wlać ocet do barszczu czerwonego? Powód zachwyca

barszcz czerwony
Canva / ankub

Przygotowanie idealnego barszczu czerwonego jest nie lada wyzwaniem. Mimo pozornej prostoty przepisu, warto znać kilka sztuczek, jeśli chodzi o przyrządzenie tej zupy. Nigdy nie zapominaj o dodaniu odrobiny octu. Ten prosty składnik, poza walorami smakowymi, zapewni barszczowi czerwonemu intensywny buraczany kolor.

Barszcz czerwony swoją niezwykłą barwę zawdzięcza zawartej w burakach betaninie. Niestety podczas gotowania zupy, związek ten może ulec rozpadowi. Idealnym rozwiązaniem tego problemu jest dodanie do wywaru łyżki octu winnego lub jabłkowego, który skutecznie hamuje proces rozkładu barwnika.

Samo dodanie octu do barszczy czerwonego nie jest jednak wystarczające. Należy wiedzieć, w którym momencie najlepiej to zrobić. Według mistrzów sztuki kucharskiej, ocet wypada wlać do garnka jeszcze przed ugotowaniem wywaru. Taki sposób postępowania gwarantuje całkowity sukces w kwestii zachowania intensywnej barwy zupy.

Przepis na barszcz czerwony

Składniki:

  • 2 kg czerwonych buraków

  • 2 litry zimnej wody

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarenka ziela angielskiego

  • 1/2 łyżeczki ziarenek pieprzu

  • 1 łyżka majeranku

  • sól i pieprz do smaku

Jak ugotować barszcz czerwony o intensywnej barwie?

Buraki do barszczu czerwonego umyj, obierz i pokrój w kostkę. Tak przygotowane warzywa włóż do dużego garnka i zalej je 2 litrami zimnej wody. Przez postawieniem zupy na ogniu, dołóż od niej również czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu, cukier oraz ocet.

Garnek z barszczem czerwonym postaw na kuchence i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj na małej mocy palnika. Pozwól zupie lekko mrugać do momentu, aż buraki staną się miękkie.

Kiedy buraki zmiękną, dopraw zupę do smaku solą oraz pieprzem. Dołóż łyżkę suszonego majeranku i gotuj jeszcze przez ok. 10 minut. Gotowy barszcz czerwony podawaj z pasztecikami, uszkami lub krokietami. Spróbuj tradycyjnego barszczu podanego z puree ziemniaczanym. Zapoznaj się z prostymi poradami odnośnie doprawienia wigilijnego barszczu.

Canva / bondarillia
Canva / bondarillia

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: