Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ekspresowa, kwaśna surówka z dwóch rodzajów kapusty

Ekspresowa, kwaśna surówka z dwóch rodzajów kapusty

Surówka krymska
canva/oksix

Szukasz nietuzinkowego pomysłu na dodatek do kotleta schabowego i ziemniaków? Wybierzcie surówkę krymską. Przyrządzany z dwóch rodzajów kapusty specjał przygotujecie w chwilę, a z pewnością skradnie niejedno serce. Skuście się koniecznie na ten pełen kontrastów warzywny miks.

Klasyczna surówka krymska łączy w sobie nieco goryczkowe nuty kapusty białej z lekkością dobrej pekińskiej. Kompozycję smaków wieńczą por i natka pietruszki. Niektórzy dodają tu jeszcze chrupiącego ogórka, który idealnie wpasowuje się w to ostro-slodkie towarzystwo. To miła odmiana od colesława czy marchewki z jabłkiem.

Przepis na wyjątkowo smaczną surówkę krymską

Składniki:

  • 1/2 średniej kapusty pekińskiej

  • 1/4 dużej główki białej kapusty

  • biała część niedużego pora

  • 1/2 pęczka natki pietruszki

  • 1/4 cebuli

  • 2 ogórki konserwowe

  • 4 łyżki ulubionego majonezu

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Kapusty szatkujemy. Pora kroimy w półplasterki, a natkę pietruszki pozbawiamy większych gałązek i siekamy. Warzywa umieszczamy w dużej misce i mieszamy.

Ogórki konserwowe kroimy w kostkę. Cebule obieramy i rozdrabniamy w piórka. W miseczce łączymy majonez, sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy, a następnie dodajemy cebulę i ogórki konserwowe.

Składniki ponownie mieszamy, a gotowy sos przenosimy do miski z warzywami. Łączymy i od razu podajemy. Smacznego.

Wskazówki:

  • Jeżeli chcecie, by surówka była lżejsza, zastąpcie majonez dowolnym gęstym jogurtem. Doskonale sprawdzi się grecki oraz roślinny sojowy.

  • Przygotowując ten dodatek w wersji wegańskiej, sięgnijcie po majonez przygotowany z wody po ciecierzycy, czyli aquafaby. Jego smak dobrze skomponuje się z nutami kapusty i ogórków.

Kapusta pekińska na talerzu
Wymieszaj kapustę pekińską z porem, natką pietruszki i ogórkami, a kompozycja która otrzymasz cię zachwyci

Źródło zdjęcia: canva/moxumbic

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przepisyjoli

Zapraszamy na nasz Instagram