Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Błyskawiczna fasolka szparagowa w bułce tartej
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 05.10.2021 02:00

Błyskawiczna fasolka szparagowa w bułce tartej

Fasolka szparagowa w bułce tartej
canva/Piotr Krzeslak

Fasolka szparagowa w bułce tartej jest najbardziej klasyczną formą przygotowania strączków do drugiego dania. Miękka, ale nie przegotowana, z dodatkiem złocistej bułki tartej z masłem wprost rozpływa się w ustach. Fasolka szparagowa w bułce tartej pasuje do dań mięsnych oraz wegetariańskich. Sprawdź, jak ją przygotować.

Fasolka szparagowa dostępna jest niemal cały rok, jednak najsmaczniejsza i najzdrowsza jest ta, zakupiona w sezonie na bazarze warzywnym. Wygrzana w słońcu, bez sztucznych nawozów, zachowuje wszystkie wartości odżywcze i walory smakowe.

Fasolka szparagowa, w przeciwieństwie do białej czy czerwonej fasoli, nie powoduje wzdęć i problemów z układem trawiennym. Fasolka ma również niski indeks glikemiczny i jest mało kaloryczna, dlatego też może być spożywana przez osoby dbające o linię i z chorobą cukrzycową. Pamiętaj jednak, że masło i bułka tarta znacznie zwiększają kaloryczność dania.

Fasolkę szparagową możesz przygotować na wiele sposobów. Tu znajdziesz prosty przepis na pyszną, pieczoną fasolkę z serem.

Przepis na fasolkę szparagową w bułce tartej

Składniki na 4-6 porcji:

  • 1 kg fasolki szparagowej

  • 2 łyżeczki soli

  • 2 łyżeczki cukru

  • pół szklanki bułki tartej

  • 100 g masła

Jak przygotować fasolkę szparagową w bułce tartej?

Na początku dokładnie obierz fasolkę: oczyść ją z włókien i odetnij końcówki. Włóż do garnka, zalej wodą, wsyp sól, cukier i gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut, tak, aby fasolka była miękka, ale żeby się nie rozgotowała.

Gotowe strączki odcedź z wody. Możesz włożyć je na chwilę pod zimną, bieżącą wodę, aby zatrzymać proces gotowania.

Przygotuj bułkę tartą do polania fasolki szparagowej: masło rozpuść na patelni, dodaj bułkę tartą i gotuj na wolnym ogniu do momentu, aż bułka uzyska złocisty kolor. Polej nią fasolkę i od razu podaj.

Smacznego.

Tagi: Danie Obiad