Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Genialny patent Kuronia na idealny, aromatyczny rosół - kluczem jest dobór mięsa
Adam Moskal
Adam Moskal 19.11.2021 01:00

Genialny patent Kuronia na idealny, aromatyczny rosół - kluczem jest dobór mięsa

Rosół z kaczki
canva/bigjom, Getty Images

Rosół w codziennym wydaniu nie wyróżnia się zbytnio niczym wyjątkowym - inaczej jest w przypadku wersji Kuronia, który gotuje go na kaczce. Dzięki zastosowaniu mięsa z kaczki wywar jest esencjonalny i bardzo aromatyczny. Wystarczy jeden talerz, aby na nowo rozpalić miłość do rosołu wśród osób, którym ta zupa już się znudziła.

Rosół z kaczki, jak wspomina sam Kuroń na swojej stronie, jest najlepszą potrawą na jesienne smutki, które wywołane są przykrą i nieprzyjemną pogodą. Duża ilość tłuszczu w kaczce pomaga uzyskać rozgrzewający efekt w zupie.

Pamiętaj, aby gotować zupę na najmniejszym ogniu tak, aby całość jedynie delikatnie "mrugała". Warto wrzucić do garnka także jedną lub dwie opalone cebule, co wpłynie na osiągnięcie bardziej złocistej i wyrazistszej barwy. Duży wpływ na klarowność ma także ciągłe wyławianie szumowin, które wypłukują się z gotowanego mięsa.

Przepis na rosół z kaczki Kuronia

Składniki:

  • 3 udka z kaczki

  • 3 skrzydełka z kaczki

  • 1 cebula

  • kawałek pora

  • 3 marchewki

  • 3 łodygi selera naciowego lub ćwiartka selera korzeniowego

  • 3 pietruszki

  • pęczek natki pietruszki

  • 4 liście laurowe

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • sól

  • pieprz ziarnisty

Zacznij od wlania do garnka trzech litrów chłodnej i czystej wody, włóż do niej udka oraz skrzydełka z kaczki i zacznij gotować. Jeśli chcesz uzyskać wyrazistszy smak, podpiecz mięso w piekarniku przez godzinę, aż złapie na wierzchu brązowy kolor. Gotuj wodę przez godzinę, cały czas wyławiając szumowiny.

Po tym czasie dodaj opaloną cebulę, pora, obrane marchewki, pietruszki oraz selera. Wrzuć liście laurowe, ziarna ziela angielskiego oraz pieprz. Gotuj rosół następne dwie godziny, aż warzywa staną się zupełnie miękkie.

Wyłów z zupy wszystko poza marchewkami i mięsem. Dopraw wywar solą oraz świeżo siekaną natką pietruszki. Podawaj rosół z pokrojonymi w plasterki marchewkami, makaronem jajecznym oraz oderwanymi od kości kawałkami mięsa. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak Jakub Kuroń gotuje swoją zupę pomidorową. Ten tekst wyjawia przepis na pyszną zupę kalafiorową z dynią.

Rosół z kaczki

Źródło zdjęcia: canva/bigjom, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron

Zapraszamy na nasz Instagram