Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Golonka w azjatyckiej marynacie

Golonka w azjatyckiej marynacie

Golonka po azjatycku
canva/arfo

Golonka jest daniem, które do lekkich nie należy. Wielu smakoszy jednak nie wyobraża sobie, by od czasu do czasu nie skusić się na ten rarytas. Spróbujcie zamarynować mięso w piwie z dodatkiem sosu sojowego i pikantnych przypraw, a stworzycie danie w iście orientalnym stylu, które przyjemnie zaskoczy waszych gości.

Polska kuchnia obfituje w dania, które świetnie sprawdzą się na rodzinnych obiadach. Golonka z pewnością uświetni wiele takich spotkań. Warto odejść jednak od znanych kombinacji z kapustą kiszoną czy z okrasą i podjąć gości daniem łączącym polskie smaki z ostrością azjatyckich przypraw.

Przepis na delikatną golonkę w azjatyckiej marynacie

Składniki na danie:

  • 4 golonki, każda o masie około 500 g

  • 2 liście laurowe

  • 5 ziaren pieprzu

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • sól do smaku

Składniki na marynatę:

  • 250 ml jasnego piwa + 150 ml do podlewania podczas pieczenia

  • 1/3 szklanki sosu sojowego

  • 3 ząbki czosnku

  • 3 łyżki miodu

  • po pół łyżeczki chilli i zmielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie:

Golonki oczyszczamy i wkładamy do sporego garnka. Następnie wrzucamy przyprawy i wlewamy wodę w takiej ilości, by przykryć mięso. Zagotowujemy, zmniejszamy moc palnika i gotujemy do miękkości. Może to potrwać nawet do 3 godzin.

Miękką golonkę wyjmujemy z garnka i studzimy. Składniki marynaty łączymy w sporej misce, czosnek uprzednio obierając i rozgniatając w prasce. Skórkę na golonkach nacinamy w kratkę. Następnie zalewamy je przygotowaną marynatą.

Mięso odstawiamy na minimum 2 godziny. Co jakiś czas obracamy mięso w marynacie, aby równomiernie się nią pokryło. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury do 200 stopni Celsjusza i ustawiamy opcję grillowania.

Golonki wyjmujemy z marynaty, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez około 40 minut, podlewając mięso wytwarzającym się podczas pieczenia sokiem oraz dodatkową porcją piwa. Podajemy z ziemniakami i ogórkami kiszonymi po koreańsku.

Wskazówka: jeżeli chcecie, by danie nabrało jeszcze bardziej azjatyckiego charakteru, zamiast chilli użyjcie papryki gochugaru. To pyszna słodko-pikantna przyprawa charakterystyczna dla kuchni koreańskiej. Użyjcie jej łyżeczkę, a nawet więcej — przyjemnie podkręci pikantność dania.

Marynowane warzywa
Marynowane warzywa będą pasowały do orientalnej golonki

Źródło zdjęcia: canva/bhofack2

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuchnialidla

Zapraszamy na nasz Instagram