Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak długo smażyć boczniaki? Rozwiewamy wątpliwości
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 28.02.2022 01:00

Jak długo smażyć boczniaki? Rozwiewamy wątpliwości

Jak długo smażyć boczniaki
canva/Creative-Family

Boczniaki smażone na patelni grillowej to pomysł na pyszny obiad, lunch lub kolację. Grzyby smakują najlepiej, kiedy przygotujesz do nich aromatyczną marynatę. Jak przygotować boczniaki? Jaka marynata do boczniaków? Jak długo smażyć boczniaki?

Boczniaki są coraz bardziej popularne w polskiej kuchni. Są doskonałym źródłem białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin z grupy B, boczniaki są więc dobrym zamiennikiem mięsa, jeśli jesteś na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej.

Boczniaki grillowane smakują wyśmienicie. Ładne, zarumienione, lekko chrupiące wprost rozpływają się w ustach. Przygotuj do nich marynatę na bazie oliwy z oliwek, czosnku, pietruszki i soku z cytryny- wyjdą doskonale.

Jeśli szukasz pomysłu na pyszne boczniaki- tu poznasz przepis na boczniaki panierowane, idealne na obiad.

Przepis na pyszne, smażone boczniaki

Składniki:

  • 300 g boczniaków

  • 3 ząbki czosnku

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • odrobina soku z cytryny

  • świeża natka pietruszki

  • sól, pieprz

Jak zrobić boczniaki? Jak długo smażyć boczniaki?

Smażenie boczniaków podziel na dwa etapy. Na początku umyj, oczyść grzyby i smaż je na patelni grillowej przez 3-4 minuty, następnie przełóż je na talerz.

Oliwa, cytryna, czosnek i natka pietruszki do przyrządzenia boczniaków

Źródło zdjęcia: canva/Ivana Ferencak Maruna W miseczce wymieszaj oliwę, posiekany czosnek i natkę pietruszki i sok z cytryny, następnie wysmaruj marynatą boczniaki, dopraw je solą, pieprzem i smaż około pół minuty na wolnym ogniu. Grzyby podaj z bagietką, smacznego.