Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak należy gotować parówki? Znany kucharz wyjaśnił, dlaczego Polacy popełniają błąd
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 31.01.2023 21:18

Jak należy gotować parówki? Znany kucharz wyjaśnił, dlaczego Polacy popełniają błąd

Jak należy gotować parówki? Znany kucharz wyjaśnił, gdzie Polacy zwykle popełniają błąd
canva/ultrapro, screen z filmu pochodzi z kanału kochamgotowac na YouTube

Smażysz lub pieczesz parówki? Popełniasz ogromny błąd, który może kosztować Cię utratę zdrowia. Znany kucharz tłumaczy, jak gotować parówki i co się dzieje, kiedy kiełbaski poddamy długiej obróbce termicznej w temperaturze ponad 130 stopni C.

Piotr Ogiński jest kucharzem, który aktywnie udziela się w mediach społecznościowych. Jego kanał Kocham Gotować na YouTube i Instagramie cieszy się ogromnym zainteresowaniem wśród internautów. Ogiński zdradza między innymi ciekawostki kulinarne i dzieli się przepisami.

Niedawno Ogiński na swoim kanale opublikował film, na którym tłumaczył, jak prawidłowo gotować parówki i dlaczego nie powinniśmy ich smażyć i piec. Nie chodzi wyłącznie o smak, lecz bardziej o nasze zdrowie. Zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzi z kanału kochamgotowac na YouTube.

Jeśli kupujemy parówki, zawsze sprawdzajmy ich skład na etykiecie. Kupujmy wyłącznie parówki najwyższej jakości i takie, które zawierają minimum 90% mięsa. Im krótszy skład na etykiecie, tym lepiej. Zwróćmy również uwagę na ilość konserwantów oraz czy parówki nie są zrobione z mięsa oddzielanego mechanicznie.

Jak należy gotować parówki? Znany kucharz wyjaśnia

Podgrzej wodę do 75 stopni C, następnie włóż do garnka parówki i podgrzewaj je dosłownie kilka minut. Kiedy parówki osiągną temperaturę ok. 70 stopni C, są już gotowe do jedzenia.

Parówki gotowane zbyt długo i na zbyt dużym ogniu, tracą smak i zaczynają pękać. Nie wyglądają więc apetycznie. Należy pamiętać, że parówki są produktem gotowym do jedzenia, a podgrzewamy je tylko dlatego, by były smaczniejsze.

Dlaczego nie wolno smażyć i piec parówek?

Kucharz tłumaczył, dlaczego nie wolno smażyć, ani piec parówek. Pod wpływem temperatury powyżej 130 stopni C zaczynają się wytwarzać z nich azotyn. Związki te znajdują się w soli peklowej, która jest wykorzystywana w trakcie produkcji parówek.

Azotyny są groźne dla zdrowia. Przyczyniają się do wielu chorób, w tym nowotworów, dlatego też tak ważne jest odpowiednie przygotowywanie parówek.

Kiedy dodać przecier do zupy pomidorowej? Właściwy moment ma ogromne znaczenie. Dowiedz się również, dlaczego warto dodać jajko do rosołu. Efekty będą widoczne od razu.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: