Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak szybko ugotować ziemniaki? Mamy najlepszy sposób

Jak szybko ugotować ziemniaki? Mamy najlepszy sposób

Jak szybko ugotować ziemniaki?
canva/visualgiga

Gotowanie ziemniaków jest jednym z podstawowych sposobów ich przygotowania. Obrane i pokrojone warzywo zazwyczaj umieszczamy w zimnej wodzie i dopiero wtedy zaczynamy je podgrzewać. Zalanie bulw wrzątkiem znacznie skróci czas niezbędny do tego, by stały się miękkie.

Ziemniaki przed gotowaniem zazwyczaj rozdrabnia się, co pozwala choć trochę skrócić czas ich obróbki termicznej. Istnieje jednak inny, równie prosty patent, dzięki któremu warzywo będzie gotowe do zjedzenia nawet już po pięciu minutach.

Jak ekspresowo ugotować ziemniaki?

Przyrządzanie ziemniaków z wody zajmie nam znacznie mniej czasu, jeśli pokrojone w kostkę warzywo zalejemy wrzątkiem. Wystarczy zagotować wcześniej odpowiednią ilość wody w czajniku i przenieść ją do garnka.

Ten prosty trik spowoduje, że czas przyrządzania ziemniaków — który zwykle wynosi około 20 minut — znacznie się skróci. W przypadku niektórych odmian warzywa miękkie będę już nawet po 5 minutach.

Minusem takiego postępowania będzie utrata pewnej części wartości odżywczych zawartych w bulwach, lecz gdy czas nas goni zdecydowanie warto sobie pomóc. Nie zapomnijmy tylko o posoleniu ziemniaków. W przeciwnym wypadku będą mdłe i niesmaczne.

Inny patent na szybkie ugotowanie ziemniaków

Warzywo będzie miękkie szybciej także wtedy, gdy do wrzątku dodamy 1 łyżeczkę tłuszczu. Dobrym wyborem będzie margaryna, która dodatkowo podkreśli smak warzywa i sprawi, że po utłuczeniu ziemniaki będą pysznie kremowe.

Po więcej wskazówek kulinarnych zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. niezawodny sposób na niezwykle kremową pomidorową oraz sprawdzony babciny patent na elastyczne ciasto na pierogi.

Ugotowane ziemniaki
Ugotowane ziemniaki

Źródło zdjęcia: canva/dashu83

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: gotowanie.onet, akademiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram