Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić idealnie delikatne i puszyste kluski leniwe? Zdradzamy najlepszy trick babci
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 18.07.2022 09:28

Jak zrobić idealnie delikatne i puszyste kluski leniwe? Zdradzamy najlepszy trick babci

Jak zrobić idealnie delikatne i puszyste kluski leniwe? Zdradzamy najlepszy trick babci
canva/arfo

Delikatne, leniwe kluski to proste i tanie kluski z twarogu, mąki i jajek. Kluski podane z masłem, bułką tartą, cukrem i cynamonem to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Kluski przygotuj według babcinej receptury, smakują wyśmienicie.

Jeśli masz ochotę na obiad jak za dawnych lat, to delikatne leniwe kluski będą idealnym pomysłem. Podaj je na słodko z roztopionym masłem, bułką tartą, cukrem. Kluski leniwe możesz również oprószyć cukrem wanilinowym, cynamonem.

Bardzo dobrym połączeniem są również delikatne leniwe kluski, owoce sezonowe i kwaśna śmietana. Delikatne kluski twarogowe podane z jagodami, kleksem śmietany i cukrem również smakują wyśmienicie. Do podania możesz wykorzystać inne owoce lub ulubione dodatki.

Delikatne, leniwe kluski przygotowane według babcinej receptury to gratka dla każdego smakowa. Babcia wyjawiła sekret idealnych klusek- twaróg należy zmielić w maszynce do mięsa, wtedy ciasto będzie przepyszne.

Przepis na leniwe kluski z twarogiem, są idealnie delikatne i puszyste

Składniki:

  • 120 g mąki pszennej

  • 250 g twarogu

  • jajko

  • szczypta soli

Do podania:

  • roztopione masło

  • cukier

  • bułka tarta

  • szczypta cynamonu

Jak zrobić idealnie delikatne i puszyste kluski leniwe? Zdradzamy najlepszy trick babci

Ser zmiel w maszynce do mięsa, przełóż do miski, białka oddziel od żółtek. Żółtka dodaj do twarogu, wsyp mąkę, sól i mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.

Z białek ubij sztywną pianę, dodaj do ciasta, wymieszaj i zagnieć. W razie potrzeby dosyp odrobinę mąki. Całe ciasto podziel na 3 części, z każdej z nich uformuj rulon, lekko spłaszcz i pokrój na skos na małe kluseczki.

Kluski leniwe wrzuć na wrzącą, osoloną wodę i gotuj przez około 3- 4 minuty, do wypłynięcia. Kluski wyłóż łyżką cedzakową, polej roztopionym masłem z bułką tartą, oprósz cukrem i cynamonem, smacznego.

Jeśli szukasz pomysłu na równie smaczne danie dla całej rodziny- tu poznasz przepis na wyśmienite pierogi z jagodami. Kluski leniwe, podobnie jak zupa owocowa na kisielu, to smak dzieciństwa. Zupa jest idealna na obiad w upalne dni.

Kluski leniwe
canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: basjulowepasje.blogspot.com