Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić kultowy kogel mogel?
Renata Materlińska
Renata Materlińska 22.09.2021 02:00

Jak zrobić kultowy kogel mogel?

kogel-mogel
mobile.twitter/Nostalgia

Kogel-mogel królował na naszych stołach w latach 80-tych. Był przysmakiem dzieci, które nie miały tak jak dziś mnóstwa słodyczy na wyciągnięcie ręki. Ceniono go za słodki smak, puszystą konsystencję i pożywność. Zobacz jak zrobić kultowy kogel-mogel.

Jajka i cukier. Oto dwa proste składniki, z których robi się ten pyszny deser. Podobny znany jest też we Włoszech pod nazwą zabajone. Najważniejsze, że aby przygotować kogel-mogel potrzeba tylko kilku minut.

Jak zrobić kultowy kogel-mogel?

Składniki na 1 porcję:

  • 3 żółtka

  • 2-4 łyżki drobnego cukru

Jajka dokładnie umyj, polej wrzątkiem lub zanurz na kilka sekund we wrzątku, przestudź. Rozbij, oddziel białka od żółtek.

Żółtka umieść w miseczce, dodaj cukier (najlepiej stopniowo, by deser był tak słodki, jak lubisz) i miksuj nad parą wodną na puszysty krem.

Wersje kogla-mogla

Z kakao — jeśli w czasie ucierania dodasz do kogla-mogla trochę ciemnego kakao otrzymasz jego najsmaczniejszą, czekoladową wersję.

Z białkiem — białka jaj ubij na sztywną pianę, dodaj do żółtek utartych z cukrem i delikatnie wymieszaj. Ten kogel-mogel będzie jeszcze bardziej puszysty.

Z likierem — kogel-mogel w wersji dla dorosłych to w zasadzie włoskie zabajone. By je otrzymać, pod koniec miksowania wlej do kogla-mogla 1-2 łyżki np. likieru Amaretto.

kogel-mogel
kogel-mogel

Źródło zdjęcia: canva/fotokris

Tagi: Jajka Cukier