Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jakie składniki warto dodać do kawy?
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 13.04.2021 02:00

Jakie składniki warto dodać do kawy?

Kawa w wyjątkowym wydaniu
Canva.com / Engin Akyurt

Kawa cieszy się ogromną popularnością wśród smakoszy. Niektórzy sięgają po nią kilka razy dziennie. Picie kawy w umiarkowanych ilościach jest zdrowe dla naszego organizmu. Jednak napój może dawać nam znacznie więcej korzyści. 

Kawa z wyjątkowymi dodatkami

Smakowita kawa może mieć wiele odsłon. Niedawno wspominaliśmy o jej odsłonie wzbogaconej o banana. Tym razem sięgniemy po inne dodatki. Okazuje się, że wystarczą trzy składniki, by kawa przemieniła się w wyjątkową miksturę.

Kawa wiele razy zaskakiwała nas swoimi walorami smakowymi. Wiele zależy od wyboru rodzaju napoju. Równie istotne są wykorzystywane dodatki. Dziś przyjrzymy się składnikom, które same w sobie pozytywnie wpływają na organizm.

Miód często jest używany przez smakoszy w roli słodzika. Kawa z takim dodatkiem zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Nie tylko miód powinien znaleźć się w tym pobudzającym napoju.

Godny uwagi jest także cynamon. Za jego sprawą kawa pobudzi trawienie. Warto zauważyć, że popularny napój sam w sobie przyśpiesza metabolizm. Trzecim dodatkiem do kawy jest olej kokosowy. Wspomaga on spalanie tłuszczu trzewnego

(Canva.com / Svetlana Lukienko)

Prosty przepis na wyśmienitą kawę

Miód, cynamon i olej kokosowy należy połączyć ze sobą w odpowiednich proporcjach. Taką mieszankę dodaje się bezpośrednio do kawy. Oczywiście musi ona trochę ostygnąć. W przeciwnym wypadku mikstura straci swoje właściwości. Co dokładnie będzie nam potrzebne?

  • 120 ml miodu

  • 5 g cynamonu

  • 190 ml oleju kokosowego

Jeśli zgromadziliśmy już niezbędne składniki, to starannie łączymy je ze sobą. Na jedną filiżankę wystarcza jedna łyżka specyfiku. Z pewnością przypadnie ona do gustu smakoszom, którzy lubują się w zdrowych przysmakach.

Kawa w takiej odsłonie sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród kawoszy. Warto również pochylić się nad zagadnieniem dotyczącym rozpuszczalnej i sypanej wersji napoju. Która z nich jest zdrowsza?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Blueberry Roasters; WP Kuchnia

Zapraszamy na nasz Instagram