Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kalafior z mięsem mielonym - w sam raz na obiad
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 02.10.2021 02:00

Kalafior z mięsem mielonym - w sam raz na obiad

Kalafior z mięsem mielonym
canva/natashamam

Wszyscy doskonale znamy kalafiora w bułce tartej, jako dodatek do głównego dania, zup, sałatek. Zapieczony kalafior z mięsem mielonym to smaczny i bardzo pożywny pomysł na obiad. Kalafiora z mięsem przygotujesz w godzinę, a efekt zaskoczy całą rodzinę.

Niezależnie od tego, czy gotujesz kalafiora na parze, czy w wodzie, zawsze gotuj go al dente. Przegotowany kalafior jest niesmaczny i traci wszystkie zdrowotne właściwości. Do przygotowania kalafiora z mięsem mielonym potrzebny będzie duży, świeży kalafior. Te najładniejsze i najświeższe dostaniesz jeszcze na bazarku warzywnym od lokalnych rolników.

Mięso mielone podsmaż z oliwą i cebulką, dopiero później dodaj przyprawy. Sól dodana zbyt wcześnie znacznie osłabia smak i aromat mięsa. Kalafior z mięsem mielonym doskonale łączy z ziemniakami podsmażonymi na cebulce lub ziemniakami gotowanymi w mundurkach.

Jeśli szukasz pomysłu na obiad z mięsem mielonym - tu znajdziesz pyszną inspirację. Wyjaśniamy, jak przygotować zapiekankę ziemniaczaną z kapustą kiszoną i mięsem mielonym.

Przepis na kalafior z mięsem mielonym

Składniki na 3-4 porcje:

  • duży, świeży kalafior

  • 500 g mięsa mielonego

  • biała cebula

  • 100 g startego żółtego sera typu gouda

  • jajko

  • łyżka śmietany do zup 18%

  • sól, pieprz

Jak przygotować kalafior z mięsem mielonym?

Oddziel kalafior od liści i gotuj w całości przez 5 minut w osolonej wodzie, następnie opłucz pod bieżącą, zimną wodą, aby kalafior był al dente i nie rozmiękł.

Przygotuj mięso mielone: drobno posiekaną cebulkę zeszklij na oliwie z oliwek, dodaj mięso mielone, dopraw solą, pieprzem i podsmaż na małym ogniu, następnie dodaj jajko oraz śmietanę, dokładnie wymieszaj.

Kalafior włóż do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego, nadziej go dokładnie mięsem mielonym, skrop oliwą i posyp serem. Całość włóż do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika na 50 minut.

Smacznego.