Czy kogel mogel może zaszkodzić? 1 składnik budzi emocje
wikimedia/ kasiapl/Domena publiczna
Kogel mogel jest jednym z kilku dań, który zasługuje na miano "smaku dzieciństwa"! Jego wykonanie jest bardzo łatwe, dlatego do dziś cieszy się on wielką popularnością u dużych i małych smakoszy!
Mało kto wie, że w Polsce kogel-mogel pojawił się już w XVII wieku. Jednak szczyt jego popularność przypada na okres PRL-u, kiedy ciężko było dostać słodycze. Kreatywne mamy szukały sposobu, aby sprawić swoich pociechom odrobinę radości.
Chociaż wielu z nas wspomina kogel mogel z ogromnym sentymentem, to niestety nie każdy powinien po niego sięgać. Wielkie kontrowersje budzi zawarty w nim jeden składnik - surowe jajko.
Kogel mogel - kto nie powinien go jeść?
Powiązane
Wymieszaj 2 składniki, posmaruj nimi schab i usmaż. Kotlety nigdy nie były tak dobre
Co roku na Dzień Dziecka robię takie misie. Maluchy uwielbiają te ciasteczka, są pyszne i zdrowe
Taki kolorowy sernik podam na Dzień Dziecka. Tylko 3 składniki, a smaku co niemiara
Najgorszy błąd przy mrożeniu koperku. Traci cenne właściwości
Rozgniatam popularny owoc i mieszam z tymi dodatkami. Po takiej kolacji zasypiam jak dziecko
Wielki test wiedzy o rosole. 10/10 zdobywają tylko mistrzowie kuchni
Najnowsze
Przekładam herbatniki masą i wrzucam do mrożenia. Dzieciakom te lody smakują bardziej, niż kupne
Rozbijam cienko schab i obtaczam w tej marynacie. Kotlety wychodzą obłędnie kruche, 1 dodatek zadziwia
Kroję kiwi, wlewam jajko i odpalam blender. Wszystkich zaskakuje, co z tego powstaje
Kiełbasa z piekarnika smakuje jak z grilla. Wszystko dzięki 1 konkretnej przyprawie
Żadne mleko i woda. Ciasto na pierogi jest najbardziej puszyste, gdy wlewam do niego ten składnik
Mielone i schabowe mogą się schować. Moje kotlety siekane z piekarnika smakują 100 razy lepiej
Zawiera niezdrowe składniki, a Polacy wciąż ją piją. To najgorszy rodzaj kawy
Ta surówka z młodej kapusty jest hitem w miom domu. Rodzina mówi, że smakuje lepiej, niż w restauracji
Weź ciasto francuskie i zgnieć je praską do ziemniaków. Ktoś za ten patent powinien dostać medal
Polecane
Zamiast wyrzucać czerstwe pieczywo, zapiekam je z tymi składnikami. Domownicy wprost przepadają za tym śniadaniem
Układam obok siebie biszkopty i zawijam je z kremem i owocami. Moje ciasto bez pieczenia to hit sezonu
Żadne jabłka, racuchy z truskawkami są 100 razy lepsze. Jeszcze podziękujesz za ten przepis
Strzelczyk pokazał wszystkim swój patent na bułki. Przy nich te z piekarni mogą się schować
Przepis na ten chleb dostałem od znajomej. Pozostaje świeży na długi czas, 1 składnik zadziwia
Kroję, zawijam w papier i wkładam do piekarnika. Prosto obiad, a smakuje nieziemsko
Strzelczyk w 1 garnku połączył 2 uwielbiane zupy. Pochwałom nie ma końca
Rozpłaszcz porcję ciasta i weź widelec. Tę sztuczkę stosuję cały czas
Ułóż biszkopty w naczyniu i zalej tą masą. Ten deser bez pieczenia to prawdziwy hit
Popularne
Co to znaczy, kiedy miód się kruszy? Ten proces można odwrócić
Truskawkowy blok czekoladowy będzie hitem tego lata. Deser rodem z PRL-u w nowej wersji
Gdy poznasz sekret jajecznicy po rosyjsku, już nigdy nie zjesz jej inaczej
Czy można jeść pestki od czereśni?
Takiego deseru z mleka w proszku nie znałaś. Prosty przepis na biały blok czekoladowy
Tego mleka z Biedronki nie kupuj. Dietetyk wskazuje konkretne produkty
Otworzył Kinder Niespodziankę z 1997 roku. Nie uwierzysz, co było w środku
Przepis na ekspresowe ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Robi się samo
Drożdże do picia - na co pomagają? Czy można pić te same drożdże, z których robimy ciasto drożdżowe?