Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kotlet cordon bleu – przepis krok po kroku
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 22.10.2021 02:00

Kotlet cordon bleu – przepis krok po kroku

Kotlet cordon bleu
canva/Sebalos

Cordon bleu to pomysł na pyszny i ciekawy obiad i większe uroczystości. Cordon bleu, inaczej kotlet szwajcarski to doskonałe połączenie delikatnej cielęciny z drobiem i aromatycznym serem edamskim. Poznaj prosty przepis na mięso w nowej odsłonie-kotlet cordon bleu.

Cordon bleu to klasyczne danie kuchni szwajcarskiej. Delikatna cielęcina doskonale komponuje się z szynką drobiową i serem, a chrupiąca panierka, masełko i pietruszka stanowią świetne wykończenie potrawy. Cordon bleu nie jest zawijany jak rolada, a tylko przełożony i nadziewany delikatną szynką i aromatycznym serem.

Cordon bleu przygotujesz w niecałą godzinę, a efekt zachwyci wszystkich gości. Kotlet szwajcarski wprost rozpływa się w ustach i wychodzi za każdym razem. Do kotletów przygotowuję pieczone ziemniaki w mundurkach, oprószone świeżym tymiankiem.

Przepis na kotlet cordon bleu

Składniki na 4 porcje:

  • 4 sznycle cielęce

  • 4 plastry sera edamskiego

  • 4 plastry szynki drobiowej

  • 2 jajka

  • mały kawałek masła

  • bułka tarta do panierowania

  • sól, pieprz

  • natka pietruszki

  • olej do smażenia

Jak przygotować kotlet cordon bleu?

Mięso umyj, rozbij na cienkie kotlety i oprósz solą i pieprzem.

Na każdej połowie kotleta połóż plaster sera i szynki, przykryj mięsem i wbij wykałaczkę. Przygotowane kotlety obtocz w jajku i bułce tartej, następnie obsmaż z każdej strony na oleju.

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, włóż do niego kotlety, oprósz posiekaną natką pietruszki, dodaj po kawałeczku masła, zamknij pokrywką i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut.

Smacznego.