Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kotlety mielone wypełnione żółtym serem
Adam Moskal
Adam Moskal 10.01.2022 01:00

Kotlety mielone wypełnione żółtym serem

Kotlety mielone
canva/ironstuff, Getty Images

Kotlety mielone należą do grona podstawowych polskich potraw, które pojawiają się praktycznie cały czas w naszym menu. Jedzenie ciągle tego samego może wywołać znudzenie, dlatego mamy na to najlepsze rozwiązanie. Wystarczy nadziać mielone żółtym serem, który pięknie roztopi się podczas smażenia. Takie danie zrobi wyjątkowe wrażenie, a także nasyci praktycznie każdego.

Kotlety mielone je się tak często, że niektórzy z pewnością odczuwają już znużenie ich smakiem - w takiej sytuacji zostają dwa rozwiązania. Albo zrobić sobie na jakiś czas przerwę od mielonych, albo zrobić je w nowy sposób. Dzisiaj wybieramy drugą metodę, a niżej zamieściliśmy przepis krok po kroku, z którego wszystkie kotlety wychodzą idealnie.

Do kotletów polecamy podawać klasyczne dodatki. Świetnie komponują się tłuczone ziemniaki z odrobiną masła, mleka i świeżych ziół, a także mizeria, lekko zakwaszona sokiem z cytryny bądź kilkoma kroplami octu jabłkowego. Taki obiad z pewnością nasyci każdego fana polskiej kuchni.

Przepis na kotlety mielone nadziewane żółtym serem

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego

  • 1 cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 jajko

  • 1 sucha bułka

  • 100 ml mleka

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 150 g żółtego sera

  • bułka tarta

  • olej

  • sól

  • pieprz

Zacznij od obrania cebuli i czosnku, a następnie posiekania ich w drobną kostkę. Podsmaż je na oleju, aż cebula się zeszkli. Bułkę zalej mlekiem i odstaw ją do nasączenia. Mięso zmiel w maszynce. Ser pokrój w mniejsze kawałki.

Do mięsa dodaj ostudzoną cebulę z czosnkiem, odciśniętą bułkę, jajko, majeranek, sól i świeżo mielony czarny pieprz. Wymieszaj masę dokładnie. Podziel ją na porcje. Do środka każdej włóż kawałek sera i zaklej brzegi.

Obtocz mięso w bułce tartej. Na czystej patelni ponownie rozgrzej wybrany rodzaj tłuszczu i smaż na nim kotlety z obu stron. Po usmażeniu przekładaj je na ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić idealnie puszyste kotlety mielone wg. Karola Okrasy. Ten tekst wyjawia przepis na pyszne kotlety schabowe według Jakuba Kuronia.

Kotlety mielone

Źródło zdjęcia: canva/Food Photos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram