Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kotlety z kalafiora i brokuła
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 10.12.2021 01:00

Kotlety z kalafiora i brokuła

Kotlety z kalafiora i brokuła
canva/minadezhda

Kotlety z kalafiora i brokuła to pomysł na lekki, wegetariański lunch, obiad lub kolację. Delikatne, warzywne kotleciki obtoczone z migdałach smakują doskonale i z pewnością polubią je nawet najwięksi mięsożercy. Poznaj przepis na kotlety z kalafiora i brokuła, idealne również do burgerów.

Kotlety z kalafiora i brokuła smakują doskonale podane samodzielnie, jako dodatek do obiadu, np. z pieczonymi frytkami z batatów, ziemniakami i surówkami. Kotlety wykorzystasz również do przygotowania pysznych i zdrowych burgerów wegetariańskich, które skradną serca wszystkim smakoszom.

Możesz wykorzystać mrożone warzywa, jednak szczerze polecam świeżego kalafiora i brokuła, ponieważ mają zdecydowanie lepszy smak i zawierają wszystkie witaminy. Głębokie mrożenie warzyw sprawia, że tracą one wszystkie niezbędne wartości odżywcze.

Duże znaczenie odgrywa również gotowanie, kalafior i brokuł muszą być ugotowane al dente, przegotowanie tych delikatnych warzyw również pozbawia ich cennych witamin i minerałów. Ugotowane różyczki możesz dodatkowo rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, aby łatwiej było formować kotlety.

Przepis na kotlety z kalafiora i brokuła

Składniki na 12 kotletów:

  • 4 szklanki różyczek brokuła

  • 4 szklanki różyczek kalafiora

  • szklanka bułki tartej

  • 2 jajka

  • cebula

  • 2 szklanki drobno posiekanych migdałów do obtoczenia kotletów

  • sól, pieprz

  • płaska łyżeczka czerwonej papryki mielonej

  • olej do smażenia

Jak przygotować kotlety z kalafiora i brokuła?

Kalafior i brokuł podziel na malutkie różyczki, odmierz odpowiednią ilość i ugotuj al dente w osolonej wodzie, następnie odcedź i odstaw do całkowitego ostudzenia. Do większej miski dodaj warzywa, bułkę tartą, wbij jajka i drobno posiekaną cebulę.

Różyczki brokuła i kalafiora

Do masy dodaj sól, pieprz i czerwoną paprykę mieloną, dokładnie wymieszaj, zagnieć tłuczkiem do ziemniaków i uformuj kotlety. Gotowe kotleciki obtocz w posiekanych migdałach i smaż na dobrze rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony do uzyskania złocistej skórki.

Tagi: Obiad Danie