Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kroję schab i ziemniaki i smaruję tym sosem. Mam pyszny obiad na 2 dni, zwykłe kotlety mogą się schować
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 16.10.2023 15:08

Kroję schab i ziemniaki i smaruję tym sosem. Mam pyszny obiad na 2 dni, zwykłe kotlety mogą się schować

kotlety schabowe
YouTube/@ZDROWEiSMACZNEprzepisy

Czy lubicie kotlety schabowe? Jeśli tak, to polubicie też mój przepis. To propozycja dla osób, które lubią przyrządzić smaczny obiad na dwa dni. Wystarczy pokroić schab, ziemniaki i zrobić sos. Resztą zajmie się nasz piekarnik. 

Kotlety schabowe, czyli co na obiad?

Kotlety schabowe to jedno z najbardziej lubianych dań obiadowych w Polsce. Cenimy ich smak i łatwość przygotowania. Taki obiad nie zajmie nam dużo czasu. Kotlety schabowe podajemy na co dzień, ale też od święta. 

Polecam doskonały przepis na obiad na 2 dni. Użyjemy do niego schabu, ziemniaków i zrobimy smaczny sos. To danie jest tak pyszne, że bije na głowę kotlety schabowe. Przygotujcie ten obiad w swojej kuchni, bo naprawdę warto. 

schab
YouTube/@ZDROWEiSMACZNEprzepisy
Już nie moczę wątróbki w mleku. Korzystam z pomysłu Okrasy, mięso po nim jest idealnie miękkie i soczyste

Jak przygotować schab na obiad?

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 4 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka papryki
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Cebule kroimy i wrzucamy ją do miski, zalewamy gorącą wodą. Schab kroimy na 12 plastrów, przykrywa folią spożywczą i rozbijamy. Schab solimy, ziemniaki kroimy na plastry i władamy do oddzielnej miski. Posypujemy je papryką i dodajemy olej.

Cebulę odsączamy z wody i układamy ją w naczyniu żaroodpornym. Na niej kładziemy plastry schabu. Plastry mięsa przekładamy plastrami ziemniaków. Do miski z olejem wsypujemy paprykę, pieprz i zioła prowansalskie. Wszystko dokładnie mieszamy.

Schab z ziemniakami, czyli obiad doskonały

Tak przygotowanym sosem smarujemy mięso, a naczynie żaroodporne przykrywamy wilgotnym pergaminem, a potem folią aluminiową. Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika danie możemy podawać.

Tak zrobiony schab z ziemniakami jest wyjątkowo soczysty i mięciutki. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach. Obiad wystarczy na 2 dni. Możemy go podawać z ulubionymi surówkami. Pisaliśmy o innym smacznym patencie na schab. Radziliśmy, co zrobić, schabowe wyszły wyjątkowo soczyste. 

schabowy
YouTube/@ZDROWEiSMACZNEprzepisy

Źródło: YouTube/@ZDROWEiSMACZNEprzepisy