Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kruche i słodziutkie rogaliki siostry Anastazji. Sekretem jest nadzienie

Kruche i słodziutkie rogaliki siostry Anastazji. Sekretem jest nadzienie

Kruche i słodziutkie rogaliki siostry Anastazji
canva/Aneta_Gu; screen z kanału Wydawnictwo WAM na YouTube

Rogaliki drożdżowe są smakowitym i niezwykle delikatnym wypiekiem, którego smak doskonale podkreśli nadzienie z twardej marmolady. Przygotujcie je według niezawodnej receptury siostry Anastazji, a słodycz spodoba się nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Rogaliki znikną ekspresowo.

Rogaliki drożdżowe uprzyjemnią każde spotkanie. Ciasteczka doskonale pasują zarówno do czarnej kawy, jak i delikatnych naparów herbacianych. Z powodzeniem zastąpią inne słodkości takie jak szarlotka czy sernik. Goście będą zachwyceni niezwykłym połączeniem kruchej masy i słodyczy owoców. Musicie spróbować.

Przepis na rogaliki z marmoladą według siostry Anastazji

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej

  • 250 g chłodnego masła

  • pół kostki świeżych drożdży

  • 2 jaja

  • 1/4 szklanki letniego mleka

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

  • 2 łyżki cukru

  • pół łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • twarda marmolada lub konfitura różana

  • cukier puder

Przygotowanie:

Drożdże mieszamy z cukrem, a następnie wlewamy mleko i wsypujemy 2-3 łyżki mąki pszennej. Starannie mieszamy zaczyn i odstawiamy go w cieple do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę wysypujemy na dużą deskę, a następnie łączymy ją z masłem, siekając je przy tym nożem.

Dodajemy rozrobione drożdże oraz pozostałe składniki, a następnie sprawnie zagniatamy ciasto. Przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy na godzinę. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Kolejnym etapem jest rozwałkowanie masy partiami. Z uzyskanych cienkich placków wykrawamy trójkąty. Układamy na nich nadzienie i zawijamy je w cieście, tak by uzyskać rogaliki.

Ciasteczka przenosimy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i delikatnie smarujemy mlekiem. Pieczemy około 20 minut, a następnie studzimy. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego.

Rogaliki drożdżowe z marmoladą są wyborne
Rogaliki drożdżowe z marmoladą są wyborne

Źródło zdjęcia: canva/chrupka

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: rodzinkawkuchni Zapraszamy na nasz Instagram