Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pyszny mazurek wielkanocny bez cukru
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 14.02.2022 01:00

Pyszny mazurek wielkanocny bez cukru

Mazurek wielkanocny bez cukru
canva/wideonet

Mazurek wielkanocny bez cukru to przepis na tradycyjne kruche ciasto z ksylitolem lub stewią. Cukier w kremach do mazurka zastąpiony jest płynnym miodem. Całe ciasto jest idealnie kruche, słodkie i doskonałe w smaku. Poznaj przepis na mazurek wielkanocny bez cukru i jedz bez wyrzutów sumienia.

Mazurek jest tradycyjnym ciastem pieczonym głównie na Wielkanoc. Kruchy, słodki spód z rantami, krem czekoladowy lub malinowy i piękne, wiosenne dekoracje z orzechów, bakalii i owoców kandyzowanych sprawia, że mazurki są wyjątkowymi wypiekami wielkanocnymi, są jednak dość słodkie.

Jeśli nie chcesz rezygnować z wielkanocnych pyszności, upiecz mazurka bez grama cukru- zastąp go ksylitolem lub stewią, czyli niskokalorycznymi substancjami słodzącymi. Do kremów dodaj płynny miód, jednak jeśli wolisz wersję fit, miód również możesz zastąpić słodzikiem i dosłodzić kremy według własnego uznania.

Tradycyjnymi ciastami wielkanocnymi są również babka i pascha z bakaliami. Jeśli masz ochotę na wyśmienitą babkę w innej wersji- tu poznasz przepis na czekoladową babkę wielkanocną. W tym artykule natomiast dowiesz się, jak zrobić paschę, ciasto twarogowe z bakaliami.

Przepis na mazurek wielkanocny bez cukru

Składniki na spód:

  • szklanka mąki pszennej

  • jajko M

  • 80 g stewii lub ksylitolu

  • pół kostki masła

  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem malinowy:

  • 200 g mrożonych malin

  • 3 łyżki miodu płynnego

  • 3 łyżki serka homogenizowanego

Składniki na krem czekoladowy:

  • 4 łyżki kakao

  • 4 łyżki jogurtu greckiego

  • 3 łyżki miodu płynnego

Dodatki do mazurka:

  • orzechy włoskie, migdały, chipsy kokosowe, owoce kandyzowane

Jak zrobić mazurek wielkanocny bez cukru?

Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, wsyp ją do miski lub na stolnicę, dodaj jajko, miękkie masło, stewię lub ksylitol i wyrabiaj ręcznie do uzyskania jednolitej masy, uformuj kulę ciasta, owiń folią aluminiową i wstaw na pół godziny do lodówki.

Po tym czasie wyjmij je, rozwałkuj na wielkość blachy, zagnij rogi, aby powstały wyższe ranty, całość nakłuj widelcem i odstaw na czas nagrzewania piekarnika.

Ciasto na blaszce z papierem do pieczenia piecz w 180 stopniach C przez 25 minut, następnie uchyl lekko drzwi piekarnika i zostaw na 30 minut, żeby spód nabrał kruchości, po tym czasie wyjmij ciasto z pieca i ostudź.

Przygotuj krem malinowy lub czekoladowy. Krem malinowy: rozmrożone maliny włóż do garnka, zagotuj z miodem, następnie zblenduj na gładką masę, odsącz sok przy pomocy sita. Ostudzone maliny wymieszaj z serkiem waniliowym i wyłóż na ciasto.

Mazurek czekoladowy udekorowany płatkami migdałowymi

Źródło zdjęcia: canva/Sohadiszno Krem czekoladowy: kakao podgotuj delikatnie z miodem, ostudzoną masę wymieszaj z jogurtem greckim, wyłóż na ciasto. Mazurki udekoruj orzechami, owocami kandyzowanymi, migdałami, wstaw do lodówki na 2 godziny, aby krem stężał. Smacznego.