Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Moja rodzina pokochała to ciasto. Sekret jego smaku tkwi w nadzieniu
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 17.02.2024 17:21

Moja rodzina pokochała to ciasto. Sekret jego smaku tkwi w nadzieniu

ciasto
youtube.com/@lieblingsdesserts

To fenomenalne ciasto bez pieczenia wygląda obłędnie dzięki prostemu trikowi. Chodzi o szczególne ułożenie składników, które sprawia, że po przekrojeniu naszym oczom ukazują się niezwykłe wzory. 

To ciasto bez pieczenia wygląda pięknie

Przedstawiamy ciasto bez pieczenia, w którym śmietanowo jajeczna masa poprzecinana jest barwnymi plamami i ciemnymi liniami. Za ten niezwykły wygląd odpowiada bardzo prosta technika. Polega ona na przygotowaniu naleśnikowych sakiewek, w których układamy inne składniki. 

Mimo że brzmi to dość skomplikowanie, tak naprawdę ciasto jest proste, choć może być nieco czasochłonne w przygotowaniu. Rezultat usprawiedliwia jednak chwilę poświęconą w kuchni, a warto ją poświęcić, bo efekt ten jest gwarantowany.

układanie sakiewek w cieście
youtube.com/@lieblingsdesserts
Wrzucam wszystko na jedną patelnię i po chwili mam cudowny obiad. Ten makaron to hit w moim domu

Ciasto na bazie naleśników

W farszu tego ciasta zatopione powinny być owoce. W zależności od pory roku możemy użyć dowolnych, a zimą – kandyzowanych lub nawet suszonych. Zdjęcia zaczerpnęliśmy z kanału Lieblingsdesserts, którego autorzy używają pokrojonych w kostkę brzoskwiń z puszki i namoczonych we wrzątku drylowanych wiśni.

Składniki na ciasto naleśnikowe

  • 2 jajka
  • 20 g cukru
  • ¾ szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • Szklanka mleka
  • 30 ml oleju roślinnego
  • 10 g cukru lub aromatu waniliowego
  • Szczypta soli

Składniki masy kremowej

  • 900 g gęstego jogurtu lub skyru
  • 240 ml śmietany kremówki
  • 200 g cukru pudru
  • 10 g cukru waniliowego lub aromat waniliowy
  • 10 g żelatyny
  • Owoce sezonowe lub kandyzowane

Przygotowanie ciasta

Rozbijamy jajka i cukier lub aromat waniliowy na gładką jajeczną masę. Dodajemy mleko, a następnie mąkę i kakao. Do jednolitego ciasta dodajemy olej i 200 ml gotowanej wody w temperaturze pokojowej. Ciasto przecieramy przez sitko i odstawiamy na 20 minut, by odpoczęło. Smażymy kakaowe naleśniki o średnicy przekraczającej wielkość formy, w której będziemy przygotowywać ciasto. Naleśniki przycinamy, by miały równe brzegi i dobrze mieściły się w formie.

W części śmietanki rozrabiamy żelatynę. Jeśli używamy brzoskwiń lub ananasa z puszki, możemy rozpuścić ją w zalewie z tych owoców. Jogurt dokładnie mieszamy ze 150 g cukru pudru i cukrem lub aromatem waniliowym. Śmietanę kremówkę ubijamy z pozostałą częścią cukru pudru, aż będzie puszysta. Łączymy obie masy. Żelatynę hartujemy dwiema łyżkami ciasta, a następnie przelewamy do całości i dokładnie mieszamy.

Okrągłą formę okładamy wysoką folią rantową. Na dno układamy pierwszy naleśnik i przykrywamy niezbyt grubą, ok. centymetrową warstwą śmietankowej masy. Przykrywamy kolejnym naleśnikiem i nakładamy kolejną warstwę masy. Przygotowujemy trzy takie warstwy i odstawiamy do zastygnięcia.

Odkładamy na bok jeszcze 1-2 naleśniki, a pozostałe układamy w miseczkach tak, by utworzyć sakiewki. Wypełniamy je śmietankową masą, dokładając do nich owoce. Następnie zamykamy sakiewki i układamy je jedna obok drugiej w formie. Mogą być ułożone chaotycznie, wtedy linie w gotowym cieście będą miały bardziej nieoczekiwany przebieg.

Naleśnikowe sakiewki zalewamy masą pilnując, by ta dostała się także w zakamarki. Przysypujemy owocami i przykrywamy jeszcze jedną albo dwiema warstwami naleśników i śmietany. Na wierzch wykładamy ostatnią porcję śmietankowej masy i odstawiamy do lodówki na noc, by ciasto stężało. Po wyjęciu można udekorować je czekoladą lub ułożyć na nim owoce i zalać galaretką, by dodać jeszcze trochę koloru.

Wypróbuj też przepisy na ciasto bez pieczenia na herbatnikach i chleb bez mąki ani jajek pieczony w słoiku.

mieszki z naleśników
youtube.com/@lieblingsdesserts