Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Moje ziemniaki z piekarnika nie mają sobie równych. Cały sekret tkwi w 1 banalnym dodatku
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 27.04.2024 15:48

Moje ziemniaki z piekarnika nie mają sobie równych. Cały sekret tkwi w 1 banalnym dodatku

ziemniaki z piekarnika
Fot. YouTube/WebspoonPL

Szukasz pomysłu na pyszne ziemniaki z piekarnika? Koniecznie wypróbuj ten, który opisuję poniżej. Smakuje wyśmienicie, a do tego bez trudu zaspokoi największy nawet apetyt. O niezwykłym smaku decyduje prosty trik.

Ziemniaki z piekarnika polecają się na obiad

Ziemniaki są popularnym dodatkiem do dań obiadowych. Zwykle je gotujemy, jednak taka forma podania ziemniaków może z czasem się znudzić. Dlatego, jeśli szukasz pysznego patentu na ziemniaki, to polecam ten przepis. 

 Ziemniaki są pełne mięsa i żółtego sera. To danie, które słynie z niezwykłej miękkości i smaku. Sekret tkwi w zalaniu kartofli aromatycznym roztopionym masłem. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube WebspoonPL, skąd pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

ziemniaki z piekarnika
Fot. YouTube/WebspoonPL
Zetrzyj na tarce i dodaj do masy na placki ziemniaczane. Raz spróbujesz i nigdy nie zrobisz inaczej

Jak zrobić ziemniaki z piekarnika?

Składniki:

  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 3 ziemniaki
  • ½ szklanki roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • 100 g sera żółtego
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • papryka słodka

Przygotowanie ziemniaków z piekarnika zacznij od dodania do mięsa mielonego przypraw. Dołóż posiekany czosnek i cebulę. Wbij jajko i wymieszaj dokładnie składniki. 

Ziemniaki dokładnie wyszoruj. Odetnij z nich czubek i wydrąż miąższ. Do środka nałóż mięso mielone i ułóż całość w naczyniu żaroodpornym. Na koniec polej je roztopionym masłem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. 

Po upływie tego czasu przyrządź sos z 50 g masła, 2 łyżek mąki i szklanki mleka. Składniki wymieszaj, dodaj starty ser żółty i przyprawy. Podgrzewaj aż powstanie gęsty sos. 

Ziemniaki z piekarnika, czyli jesz smacznie i do syta

Ziemniaki wyjmij z piekarnika na talerz i polej je przygotowanym sosem serowym. Danie smakuje wspaniale, a  sos znakomicie pasuje do tej potrawy. Tak pyszny efekt ziemniaków, które rozpływają się w ustach, osiągniesz przez zalanie warzyw roztopionym masłem.

Do tego znakomite nadzienie i kremowy sos, który sprawia, że taki obiad zjesz z przyjemnością. Każdy smakosz powinien sięgnąć po ten przepis. Często z niego korzystam, bo ziemniaki z piekarnika nie mają sobie równych. Pisaliśmy o tym, jak zrobić pomidory nadziewane mięsem. Podawaliśmy też przepis na domową maggi. 

ziemniaki z piekarnika
Fot. YouTube/WebspoonPL

Źródło: YouTube/WebspoonPL

Zdjęcia: screen YouTube/WebspoonPL