Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepsza karkówka na majówkowego grilla w miodzie i musztardzie. Prosty przepis
Adam Moskal
Adam Moskal 20.04.2022 19:26

Najlepsza karkówka na majówkowego grilla w miodzie i musztardzie. Prosty przepis

Karkówka na grillu
canva/dene398, Getty Images

Już niedługo mnóstwo Polaków wybierze się na majówkowy długi weekend z zamiarem relaksu i grillowania. Na ruszt najczęściej wykłada się przy takiej okazji soczystą karkówkę. Dzisiaj pokażemy Wam, jak przygotować najlepszą karkówkę w marynacie miodowo-musztardowej. Receptura jest prosta, łatwa w wykonaniu i bardzo efektowna.

Karkówka z grilla jest swojego rodzajem symbolem dla ogromnej liczby fanów majówkowego grillowania. Skwierczące na ruszcie mięso, z którego wytapia się pięknie pachnący tłuszcz to przyjemność sama w sobie.

Jeśli chcesz, żeby mięso nabrało wyjątkowego smaku i zaskakującej soczystości, poświęć trochę czasu na marynowanie. Przyjmuje się, że minimalnie mięso powinno leżeć w marynacie 8 godzin - najlepiej smakuje jednak po przynajmniej 24 godzinach.

Przepis na karkówkę w musztardowo-miodowej marynacie

Składniki:

  • 1 kg karkówki

  • 4 łyżki miodu

  • 3 łyżki musztardy

  • 3 ząbki czosnku

  • 4 łyżki oleju

  • 1 łyżeczka ostrej papryki

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • pół łyżeczki rozmarynu

  • pieprz

  • sól

Zacznij od oczyszczenia mięsa. Odetnij z niego wszelkie żyłki, ścięgna, tkankę łączną oraz nadmiar tłuszczu. Następnie pokrój ją na kotlety o równej grubości 2,5 cm. Każdy delikatnie rozbij.

Przełóż pokrojone mięso do dużej, szklanej miski. Czosnek obierz ze skórki i przeciśnij przez praskę wprost do mięsa. Dodaj do niego musztardę, miód, olej, słodką paprykę, ostrą paprykę, rozmaryn, sól oraz pieprz. Wymieszaj całość dokładnie, dobrze wmasowując marynatę w kotlety.

Zakryj miskę folią spożywczą i włóż ją do lodówki na minimalnie 8 godzin. Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki na 30 minut przed gotowaniem, aby nabrało temperatury pokojowej. Dzięki temu karkówka wyjdzie idealnie.

Teraz pozostaje jedynie usmażyć ją na ruszcie. Warto chwilę trzymać ją bezpośrednio nad rozgrzanymi węglami, aby powstała na jej powierzchni przyjemna karmelizacja, po czym przełożyć do chłodniejszego punktu rusztu, gdzie powoli ugotuje się w środku. Jeśli chcesz zrobić ją na patelni lub w piekarniku, nic nie stoi na przeszkodzie. Smacznego.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Przeczytaj ten artykuł, w którym pokazujemy przepis na pieczoną karkówkę. W tym tekście zdradzamy sposób na karkówkę z cebulą.

Karkówka na grillu

Źródło zdjęcia: canva/morisfoto, Getty Images Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Przepis autorski