Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najprostsze na świecie kotlety z cukinii. Idealny obiad na upały
Renata Materlińska
Renata Materlińska 30.07.2022 16:48

Najprostsze na świecie kotlety z cukinii. Idealny obiad na upały

kotlety z cukinii
canva/Igor Ploskin

Zapraszamy was na najprostsze na świecie kotlety z cukinii. Ten idealny obiad na upały zrobicie szybko i łatwo, a będzie lekki i wyjątkowo smaczny. Do kotlecików podajcie na przykład sos czosnkowy, a także ryż i porcję surówki. Wszyscy się najedzą, a ty nie stracisz dużo czasu na pichcenie.

Lato, a zwłaszcza upalne dni, to czas, kiedy nie mamy ochoty na sycące, ciężkie dania. Zamiast mięsa chętniej zjedlibyśmy coś z warzyw, na które panuje właśnie sezon. I dziś właśnie przygotujemy takie proste, szybkie i smaczne danie z cukinii. A będą to kotlety w chrupiącej panierce.

Jak zrobić chrupiące kotlety z cukinii?

Składniki:

  • 1 młoda, średniej wielkości cukinia

  • sól, pieprz

  • 2-3 łyżki mąki

  • 1 jajko

  • 1 łyżka mleka

  • 1 szklanka tartej bułki

  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów z cukinii

Cukinię umyj, wytrzyj, nie obieraj. Pokrój ją w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Oprósz solą i pieprzem, odstaw na 15 minut.

Plastry cukinii osącz z wydzielonego soku i osusz papierowymi ręcznikami. Każdy obtocz w mące, jajku rozkłóconym z mlekiem oraz w tartej bułce.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kładź panierowane plastry cukinii i smaż je po kilka minut z każdej strony, aż zrobią się miękkie i rumiane.

Kotlety z cukinii zdejmij z patelni i osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawaj np. z sosem jogurtowo-czosnkowym.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na placki z cukinii i ziemniaków, a także na pasztet z cukinii.

cukinia
canva/Mizina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis