Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pieczony kalafior w panierce z parmezanu i czosnku. 100 razy lepszy od gotowanego

Pieczony kalafior w panierce z parmezanu i czosnku. 100 razy lepszy od gotowanego

Pieczony kalafior w panierce z parmezanu i czosnku
canva/Naked King

Pieczony kalafior w panierce jest doskonałą alternatywą dla warzywa z wody. Pani Bożenka przyrządza go z dodatkiem parmezanu i czosnku, dzięki czemu jest nie tylko chrupiący, ale też niezwykle aromatyczny. Koniecznie wypróbujcie ten patent.

Pieczony kalafior w panierce jest zarówno smaczną przekąską, jak i wyśmienitym dodatkiem do dań obiadowych. Chrupiącą otoczkę warto przygotować, dodając do warzywa dwa aromatyczne dodatki — czosnek i parmezan. Będzie pysznie.

Przepis na wyśmienitego pieczonego kalafiora w panierce

Składniki:

  • 2 większe kalafiory

  • około 100 g bułki tartej

  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek

  • około 50 g tartego parmezanu lub innego sera żółtego

  • pół łyżeczki czosnku w proszku

  • pół łyżeczki soli

Przygotowanie pieczonego kalafiora w panierce:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni Celsjusza. Kalafiora oczyszczamy, dzielimy go na różyczki. Umieszczamy je w woreczku strunowym wraz z oliwą, bułka tartą serem i przyprawami.

Zamykamy opakowanie i mieszamy warzywo do czasu, aż całkowicie pokryje się dodatkami. Kalafiora przenosimy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy przez 30 minut.

W połowie przyrządzania przewracamy różyczki na drugą stronę. Podajemy na ciepło jako przekąskę lub dodatek do obiadu. Doskonale smakuje z domowym sosem pomidorowym.

Po inne pomysły na dania z kalafiorem zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. przepis na smakowitą wersję tego warzywa w cieście oraz na kotleta przyrządzanego podobnie jak tradycyjne schabowe.

Pieczony kalafior w panierce to świetna przekąska
canva/ildipapp

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: tasty