Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty i sprawdzony przepis na bajecznie pyszne eklerki
Renata Materlińska
Renata Materlińska 04.10.2021 02:00

Prosty i sprawdzony przepis na bajecznie pyszne eklerki

eklerki
canva/ninikas

Kochamy ciasta, ale też cukierniane ciastka. Wilgotne wuzetki, lukrowane pączki czy delikatne eklerki możesz kupić, ale bez trudu zrobić je też w domu. Dziś podamy wam prosty i sprawdzony przepis na bajecznie pyszne eklerki. Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika. W przeciwnym wypadku zamiast eklerków wyjdzie nam kulinarna klapa.

Eklerki, podobnie jak i ptysie, robi się z ciasta parzonego. Ma ono tę wspaniałą właściwość, że w czasie pieczenia mocno wyrasta pozostawiając puste w środku. Dzięki temu idealnie nadaje się do nadziewania. Kiedy napełnisz je bitą śmietaną czy kremem budyniowym, zamieni się w wyborny deser.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Prosty i sprawdzony przepis na bajecznie pyszne eklerki

Składniki:

na ciasto:

  • 3/4 szklanki wody

  • szczypta soli

  • 5 dag masła

  • 1 szklanka mąki

  • 4 jajka

  • polewa czekoladowa

na krem:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30 proc.

  • 1 cukier wanilinowy

  • 1 łyżka cukru pudru

  • pół opakowania fixu do śmietany

Przygotowanie eklerek krok po kroku

W garnku zagotuj wodę z masłem i szczyptą soli. Zdejmij garnek z ognia, wsyp mąkę, wymieszaj. Postaw na ogniu i dalej mieszając, podgrzewaj do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Ciasto przestudź.

Do letniego ciasta wbijaj kolejno po jednym jajku i miksuj, aż powstanie gładka, dość gęsta masa. Ciastem napełnij szpryckę lub rękaw cukierniczy. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Wyciskaj na nią podłużne formy, zachowując między nimi spore odstępy.

Blachę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 st. C i piecz eklerki ok. 25 minut. W czasie pieczenia nie uchylaj piekarnika, bo ciastka opadną. Upieczone eklerki wystudź.

Schłodzoną kremówkę ubij z cukrem pudrem i wanilinowym na dość sztywną masę. Potem dodaj fix i ubijaj całość, aż powstanie sztywna, bita śmietana.

Każdą eklerkę przekrój wzdłuż na połowę. Na spodnią część nałóż sporo bitej śmietany, przykryj wierzchnią częścią. Wierzch każdej eklerki posmaruj polewą czekoladową i wystudź.

Jeśli chcesz zobaczyć jak przygotować kultowe ptysie z kremem budyniowym, zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tam też przepis na ptysie z bitą śmietaną.

smarowanie eklerek czekoladą
smarowanie eklerek czekoladą

Źródło zdjęcia: canva/ninikas

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ciastkozercy

Zapraszamy na nasz Instagram