Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na babkę wielkanocną
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 27.03.2021 01:00

Przepis na babkę wielkanocną

Wielkanocna babka
Canva.com / jstankiewiczwitek

Wielkanoc już niedługo. Niektórzy smakosze już teraz rozpoczynają przygotowania. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ działanie na ostatnią chwilę wiąże się ze sporym stresem i zmęczeniem. Już teraz przekonaj się, jak zrobić idealną babkę.

Sztuczki, dzięki którym babka wyjdzie wybornie

W trakcie świąt wielkanocnych na naszych stołach goszczą jajka, biała kiełbasa i inne wyjątkowe specjały. Niedawno przedstawialiśmy babciny przepis na biały barszcz. Tym razem sięgniemy po recepturę na kultową babkę.

Perfekcyjna babka wielkanocna powinna być wilgotna i puszysta. Taki efekt można uzyskać za sprawa kilku prostych sztuczek. Najważniejszą z nich jest wykorzystywanie produktów o temperaturze pokojowej. Dzięki temu ciasto się nie zwarzy. 

Podczas przygotowywania babki, warto użyć świeżych drożdży. Sprawdzają się one o wiele lepiej od suszonych lub od proszku do pieczenia. Kluczowe jest także dokładne połączenie składników. Jak przygotować babkę wielkanocną?

Wielkanocny szlagier w klasycznym wydaniu

Babka wielkanocna nie powinna nikomu przysporzyć problemów. Wystarczy postępować zgodnie z poniższą recepturą. Każdy poradzi sobie z tym przepisem. Najpierw musimy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki.

  • 500 g mąki

  • 50 g drożdży

  • odrobina soli

  • 4 jajka

  • 150 g cukru pudru

  • 15 g cukru

  • 100 g masła

  • 250 ml mleka

  • 60 ml soku z cytryny

  • saszetka cukru wanilinowego

  • skórka z cytryny

(Canva.com / Dar1930)

Prosty przepis na idealną babkę wielkanocną

Na początku przygotujemy zaczyn drożdżowy. Musimy połączyć łyżkę mąki, łyżkę mleka oraz łyżkę cukru. Dodajemy do nich drożdże. Całość odstawiamy w ciepłe miejsce. Masa powinna podwoić objętość.

Mleko umieszczamy w garnku z masłem i podgrzewamy. Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej jajka ubite z cukrem, zaczyn drożdżowy, sok z cytryny, startą skórkę, mleko z roztopionym masłem, cukier puder oraz cukier waniliowy.

Wyrabiamy ciasto. Kiedy wszystkie składniki już się połączą, odstawiamy je w ciepłe miejsce. Musi podwoić swoją objętość. Foremkę na babkę smarujemy masłem. Umieszczamy w niej nasze ciasto. Powinno zajmować mniej więcej połowę miejsca. Babkę odstawiamy do wyrośnięcia.

Smakołyk pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 40 minut. Kiedy, ostygnie ozdabiamy ją cukrem pudrem. Warto również sięgnąć po przepis na wyborny wielkanocny mazurek. Zachwyci on najbliższych. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Beszamel; Gazeta Krakowska; O2

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Przepis