Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na kultowe mleko skondensowane rodem z PRL-u. Prawdziwy rarytas
Renata Materlińska
Renata Materlińska 01.04.2022 15:51

Przepis na kultowe mleko skondensowane rodem z PRL-u. Prawdziwy rarytas

mleko skondensowane
canva/OlegMalyshev

Pamiętasz jeszcze przysmak ze zdjęcia? Mamy przepis na kultowe mleko skondensowane rodem z PRL-u. Ten prawdziwy rarytas zrobisz z dwóch składników. Kilka łyżeczek zjesz ze smakiem na osłodę, resztę wykorzystasz do przygotowania wyśmienitych ciast i deserów.

W PRL-u niełatwo było o rarytasy, a tym bardziej o słodkości. Jednak dzięki kreatywności powstało wiele przysmaków, które cieszą podniebienia do dziś. Tak właśnie było z mlekiem skondensowanym. Powstało z mleka, które było długo gotowane z cukrem.

Im dłużej było gotowane, tym miało większą gęstość i ciemniejszy kolor. Można je było jeść łyżeczką lub wykorzystać do przygotowania niepowtarzalnych naleśników, gofrów i ciast. Przekonajcie się, jak łatwo zrobić mleko skondensowane.

Przepis na kultowe mleko skondensowane rodem z PRL-u

Składniki:

  • 750 ml mleka

  • 25 dag cukru

Przygotowanie mleka skondensowanego

Mleko wlej do rondla lub na patelnię (im większa powierzchnia parowania, tym lepiej), dodaj cukier. Zagotuj na niedużym ogniu.

Potem zmniejsz ogień i gotuj całość jeszcze 30-50 minut. Mleko zamieszaj co kilka minut, by się nie przypaliło.

Naczynie z mlekiem skondensowanym zdejmij z ognia. Mleko przelej do słoiczka, zakręć, wystudź. Możesz je przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni.

Wskazówka:

Po schłodzeniu mleko mocno zgęstnieje. By nadać mu rzadszą konsystencję, wystarczy je podgrzać.

W naszym serwisie znajdziesz przepis na ciasto z powidłami i masą krówkową, a także recepturę na domowe krówki.

naleśniki z mlekiem skondensowanym
naleśniki z mlekiem skondensowanym

Źródło zdjęcia: canva/Olha_Afanasieva Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: justynadragan, mniammniam

Zapraszamy na nasz Instagram