Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na lekko pikantną surówkę z kapusty pekińskiej
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 15.07.2021 02:00

Przepis na lekko pikantną surówkę z kapusty pekińskiej

Surówka w pysznej odsłonie
Canva / Image Professionals GmbH

Surówka jest istotnym dodatkiem do dań. Niektórzy smakosze nie wyobrażają sobie bez niej idealnego obiadu. Istnieje wiele receptur na surówkę. Dziś sięgniemy po przepis na lekko pikantny warzywny smakołyk. Obok kapusty pekińskiej zagości między innymi czerwona cebula.

Nie da się ukryć, że dobra surówka potrafi przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Specjał można przyrządzić na rozmaite sposoby. Wielbiciele ostrzejszych smaków powinni wypróbować poniższy przepis na wyśmienitą surówkę.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Surówka w pikantniejszym wydaniu

Jakiś czas temu na naszym portalu gościła surówka na bazie selera. Tym razem warto wypróbować przepis na dodatek, który nada naszym daniom odrobiny pikanterii. Surówka w tej odsłonie zachwyca niepowtarzalnym smakiem.

Pikantna surówka w znacznej mierze składa się z kapusty pekińskiej. Jednak znajdziemy w niej również czerwoną cebulę, ogórki kiszone oraz musztardę. Takie połączenie na długo pozostaje w pamięci. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • kapusta pekińska

  • 2 czerwone cebule

  • 7 g cukru pudru

  • 30 ml octu winnego

  • ogórek kiszony

  • 45 ml majonezu

  • 30 ml musztardy francuskiej

  • sól

  • pieprz

Prosty przepis na wyborną surówkę z kapusty pekińskiej

Na początku cebule kroimy w niewielką kostkę. Umieszczamy je w miseczce i wzbogacamy o cukier puder oraz odrobinę soli. Taką mieszankę odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy do niej ocet winny i pozostawiamy na około 5 minut.

Podczas oczekiwania bierzemy się za kapustę pekińską. Należy ją drobno poszatkować i przełożyć do sporej miski. Ogórka kiszonego ścieramy na tarce o większych oczkach. Dodajemy go do rozdrobnionej kapusty.

Kapustę i ogórka łączymy z cebulą. Następnie wszystko doprawiamy majonezem, musztardą, solą oraz pieprzem. Po zamieszaniu odstawiamy surówkę na kilkanaście minut. W tym czasie smaki powinny się dobrze przegryźć. Surówka w tej odsłonie momentalnie znika z talerzy. Godny uwagi jest także dodatek do dań na bazie buraków.

Kapusta pekińska na surówkę
Kapusta pekińska na surówkę

Canva / zenstock

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Smaki na talerzu

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Przepis