Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepyszna lwowska sałatka z przepisu Magdy Gessler. 1 składnika nikt by się nie spodziewał
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 09.10.2022 13:48

Przepyszna lwowska sałatka z przepisu Magdy Gessler. 1 składnika nikt by się nie spodziewał

Lwowska sałatka buraczana z przepisu Magdy Gessler. 1 składnika nikt by się nie spodziewał
canva/iaroshenko, TRICOLORS/East News

Lwowska sałatka z przepisu Magdy Gessler zachwyca smakiem i aromatem. Do jej przygotowania potrzebne są między innymi buraki, marynowane podgrzybki, śledzie i jeszcze kilka składników. Kompozycja jest niezwykle aromatyczna i pożywna. Zresztą przekonajcie się o tym sami.

Tradycyjna sałatka lwowska to danie przygotowywane z buraków, marynowanych podgrzybków, ziemniaków, jabłek i ogórków kiszonych. Sałatka polana jest sosem śmietanowym. Sałatka według receptury Magdy Gessler wzbogacona jest o filety śledziowe, fasolę, kapary, a także o jeden, niecodzienny składnik, który niezwykle wzbogaca smak.

Znana restauratorka do sałatki dodaje również gotowany seler korzeniowy. Seler wzmacnia smak i aromat całego dania i doskonale łączy się z innymi składnikami. Sałatka jest pyszna i bardzo sycąca. Danie doprawione sosem z musztardy i słodkiej śmietany błyskawicznie znika z talerzy.

Lwowska sałatka buraczana jest świetnym daniem na kolację, a także na domowe uroczystości. Sałatka będzie świetnym dodatkiem do zimnej płyty i świeżego pieczywa. Sałatkę po przygotowaniu przechowuj w lodówce maksymalnie do dwóch dni.

Lwowska sałatka z przepisu Magdy Gessler

Składniki:

  • 4 buraki

  • pół selera korzeniowego

  • 2 ziemniaki

  • mała cebula czerwona

  • duże, soczyste jabłko

  • 5 ogórków kiszonych

  • 4 filety śledziowe

  • pół małego słoika kaparów

  • 50 g białej fasoli

  • kilka marynowanych podgrzybków

  • 2-3 łyżki musztardy

  • kilka łyżek śmietany 36%

  • sól, pieprz, cukier do smaku

Jak zrobić lwowską sałatkę buraczaną?

Seler, ziemniaki i buraki wyszoruj, ugotuj w osolonej wodzie. Ostudź, obierz i pokrój w drobną kostkę. Odsącz z zalewy kapary, marynowane grzyby i fasolę. Przełóż je do miski. Filety śledziowe pokrój na mniejsze kawałki, pokrój również ogórki, cebulę i jabłko.

Wszystkie przygotowane składniki przełóż do salaterki. Śmietanę wymieszaj z musztardą tak, żeby powstał aromatyczny sos. Wlej sos do reszty składników, wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Przygotuj również kolorową sałatkę meksykańską i sałatkę ziemniaczaną. Cała rodzina będzie zachwycona.

Seler korzeniowy
canva/Mark_VB

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: magazyn-kuchnia