Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepyszny kiszony kalafior - prosty i niezawodny przepis
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 01.10.2021 02:00

Przepyszny kiszony kalafior - prosty i niezawodny przepis

Kiszony kalafior
canva/oksanashufrych

Kiszony kalafior jest ciekawą alternatywą dla tradycyjnych kiszonych ogórków, czy kapusty. Kalafior kiszony jest delikatny w smaku, lekko słodki, kwaśny i bardzo chrupiący, a proces jego fermentacji to zaledwie 3 dni, jest więc prosty i szybki do przygotowania.

Kiszony kalafior sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych, kanapek, a nawet jako samodzielna przekąska - kalafior smakuje obłędnie prosto ze słoika. Proces kiszenia kalafiora wynosi od 3 do 7 dni. W tym czasie sprawdzaj, czy stopień ukiszenia Ci odpowiada. Jeśli tak - konieczna jest pasteryzacja słoików, aby zatrzymać fermentację.

Kiszony kalafior, podobnie jak inne kiszonki, bogaty jest w kwas mlekowy oraz bakterie, które są niezbędne dla naszego układu trawiennego. Kiszonki szczególnie polecane są osobom po antybiotykoterapii oraz cierpiącym na przewlekłe biegunki - bakterie i kwas mlekowy odbudowują naturalną florę jelitową i przyspieszają regenerację wyjałowionego układu trawiennego.

Jeśli szukasz ciekawe inspiracji na kiszonki - tu znajdziesz przepis na kiszone ogórki inaczej, z dodatkiem igieł sosnowych.

Przepis na kiszony kalafior

Składniki na 3 litrowe słoiki:

  • 2 świeże kalafiory

  • koper włoski

  • 3 ząbki czosnku

  • korzeń chrzanu

  • 3 liście laurowe

  • 6 ziarenek ziela angielskiego

  • zalewa: 3l wody i 3 łyżki soli

Jak przygotować kiszony kalafior?

Zrób zalewę: ugotuj wodę z solą i ostudź do temperatury pokojowej. Do każdego słoika włóż obrane różyczki kalafiora, ząbek czosnku, liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, koper i kawałek obranego chrzanu. Wlej zalewę, zakręć słoiki i odstaw w suche miejsce na 3 do 7 dni.

Smacznego.

Tagi: Danie