Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przestałam rozbijać mięso na kotlety schabowe. Zrobione tym sposobem smakują mi dużo bardziej

Przestałam rozbijać mięso na kotlety schabowe. Zrobione tym sposobem smakują mi dużo bardziej

Kotlety schabowe siekane
YT/Schneller Koch

Kotlety schabowe warto od czasu do czasu urozmaicić. Z tą myślą sięgnęłam po nowy przepis i przetestowałam wersję niewymagającą rozbijania mięsa. Efekty przyjemnie zaskoczyły całą moją rodzinę. Chętnie będę wracać do tej metody.
 

Koniec z nudnymi kotletami schabowymi

Klasyczne dania kuchni polskiej czasem pojawiają się w moim domu. Jednak niespecjalnie przepadam za żmudnym procesem rozbijania mięsa na kotlety i obtaczania ich w jajku oraz bułce. Z tego powodu więc dość rzadko wybór pada na kotlety schabowe.

Tym razem udało mi się jednak znaleźć prosty przepis, w którym oprócz wieprzowiny wykorzystałam też warzywa zalegające w lodówce i w szafkach. Tak podane mięso smakowało wybitnie. Danie wyszło delikatne i wprost rozpływało się w ustach. Nie mogę się doczekać, aż znowu je zrobię.

Kotlety schabowe nie muszą być duże i cienkie od rozbijania.jpg
canva/jeffwasserman
Z 3 prostych składników zrobiłam hitowe ciasto z internetu. Rezultat nie pozostawił żadnych wątpliwości

Przepis na siekane kotlety schabowe

Jeśli, podobnie jak ja, nie lubicie spędzać zbyt wiele czasu w kuchni, postawicie na prosty pomysł na siekane kotlety schabowe z serem żółtym, marchewką i cebulką. Są lekkie, bo piecze się je w piekarniku, a smaku jest w nich co niemiara.

Składniki:

  • 700 g schabu
  • 2 średnie marchewki
  • 2 średnie cebule
  • 40 g majonezu
  • 1 duże jajko
  • 80 g sera żółtego
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g majonezu
  • 1 łyżeczka łagodnej musztardy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • olej rzepakowy

Wielu składników nie potrzeba, by zrobić kotlety schabowe zadaniem mojej rodziny lepsze niż klasyczne z najbardziej nawet chrupiąca panierką. Zerknijcie na zamieszczoną poniżej instrukcję wykonania i spróbujcie.

ZOBACZ: Z tą zupą jesienią nie mam nawet kataru. Sekret tkwi w kilku dodatkach

Jak zrobić wybitne kotlety schabowe? Postaw na wersję siekaną

Zaczynam od umycia i obrania marchewki. Ścieram ją na tarce o większych oczkach i wrzucam do miski. Dodaję posiekaną cebulę oraz schab, który również bardzo drobno kroję.

Teraz w misce umieszczam jeszcze starty na tarce ser żółty, majonez, musztardę, jajko i mąkę ziemniaczaną. Mieszam i doprawiam papryką oraz solą i pieprzem. Masę wyrabiam i formuję z niej spłaszczone kotlety wielkości dłoni.

Układam je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, uprzednio pergamin pokrywając cienką warstwą oleju rzepakowego. Takie działanie zapobiegnie przywieraniu dania. Piekę je przez 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Jak podać siekane kotlety schabowe?

W daniu już jest trochę warzyw, ale warto skusić się jeszcze na surówkę z kapusty czy proste buraczki zasmażane jak u babci. Do tego kasza lub ziemniaki z koperkiem i pyszny domowy obiad będzie gotowy.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na kotlety schabowe. Sprawdźcie przepis na pyszną wersję marynowaną w piwie. Być może skusi was też wyśmienity schab w sosie własnym z aromatycznymi pieczarkami.

Siekane kotlety schabowe będą znakomite.jpg
canva/robert6666