Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pulpety w sosie koperkowym Gessler wychodzą miękkie i aromatyczne. Smakują jak u mamy

Pulpety w sosie koperkowym Gessler wychodzą miękkie i aromatyczne. Smakują jak u mamy

Pulpety w sosie koperkowym Magdy Gessler
canva/thepiwko; TRICOLORS/East News

Pulpety w sosie koperkowym przygotowane według przepisu Magdy Gessler zachwycą każdego amatora tradycyjnych smaków. Gwiazda do ich przygotowania używa łopatki wieprzowej, uzyskując pełen aromatu, sycący posiłek. Spróbujecie?

Pulpety w sosie koperkowym są doskonałym pomysłem na szybki obiad dla całej rodziny. Przygotowanie jest proste, a składniki znajdziecie w każdym sklepie spożywczym. Warto spróbować właśnie teraz - kremowy sos idealnie komponuje się z młodymi ziemniakami.

Przepis na znakomite pulpety w sosie koperkowym według Magdy Gessler

Składniki na pulpety:

  • 600 g łopatki wieprzowej

  • 1 średnia cebula

  • 4-5 ząbków czosnku

  • 1 jajo

  • 1 czerstwa bułka

  • posiekana zielenina wedle uznania

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Składniki na sos koperkowy:

  • pół szklanki śmietany

  • 2 szklanki bulionu warzywnego

  • 2 pęczki świeżego koperku

  • 2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie pulpetów w sosie koperkowym:

Bułkę zalewamy woda lub mlekiem, by zmiękła. Mięso mielimy w maszynce wraz z odciśniętym z płynu miękkim pieczywem. Masę umieszczamy w dużej misce wraz z jajkiem, posiekana cebulą i przyprawami, po czym wyrabiamy ją krótko.

Jeśli będzie rzadka, można dodać trochę bułki tartej. Następnie wilgotnymi dłońmi formujemy niewielkie kulki i obtaczamy je w mące. Na patelni rozgrzewamy porcje oleju i podsmażamy przygotowane wcześniej pulpety, aż się zezłocą. Wrzucamy je do przygotowanego według poniższej instrukcji sosu i podgrzewamy przez kilkanaście minut.

Przygotowanie sosu koperkowego:

Bulion wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Koperek płuczemy i siekamy. Śmietanę hartujemy, mieszając z odrobiną gorącego płynu, mąką i przyprawami. Całość stopniowo wlewamy do garnka, cały czas ostrożnie miksując przy pomocy łyżki.

Na koniec wrzucamy koperek i klopsiki. Po kilkunastu minutach podgrzewania pulpety w sosie koperkowym będą gotowe do podania. Najlepiej smakują z ziemniakami z wody i surówką np. z marchewki. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na smaczne pulpety. Ten artykuł zdradza tajniki przyrządzania rarytasu z doskonałym sosem pomidorowym. W tym natomiast podpowiadamy jak do zrobienia tego dania wykorzystać mięso z rosołu.

Pulpety w sosie koperkowym są pyszne
canva/iko636

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ofeminin