Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Puree z pomidorami. Prosty patent na wyśmienity dodatek obiadowy
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 10.03.2022 01:00

Puree z pomidorami. Prosty patent na wyśmienity dodatek obiadowy

Puree z pomidorami
canva/Iskra77

Puree z pomidorami i dynią to pomysł na smaczny i lekki dodatek do obiadu, a także zdrowy i szybki lunch lub podwieczorek. Aromatyczny, gęsty krem z warzyw i śmietanką jest prosty w przygotowaniu i smakuje każdemu. Poznaj przepis na puree z pomidorami.

Puree z pomidorami i dynią to prawdziwa bomba witaminowa. Gęsty, pożywny krem z warzyw doskonale sprawdzi się zarówno jako dodatek do obiadu, jak i na podwieczorek, lunch, kolację. Puree podaj z np. polikami wołowymi lub polędwiczkami wieprzowymi. Danie będzie wyglądać i smakować jak z najlepszej restauracji.

Do puree wykorzystaj pomidory słodkie i dojrzałe. Latem wybieraj polne pomidory, które wygrzane w pełnym słońcu są soczyste, słodkie i pełne smaku. Zimą i wiosną, najlepiej sprawdzą się pomidory malinowe lub pomidorki koktajlowe, np. cherry. Zwykłe pomidory gałązkowe zimą nie mają smaku, są twarde i suche.

Bardzo ciekawym i smacznym dodatkiem do obiadu jest również puree z ciecierzycy, podaj je z ulubionym mięsem, a całe danie zniknie z talerzy błyskawicznie.

Przepis na puree z pomidorami

Składniki na 3-4 porcje:

  • 450 g słodkich pomidorów

  • 600 g obranej i pokrojonej dyni

  • 2 ząbki czosnku

  • cebula czerwona

  • łyżeczka koncentratu pomidorowego

  • pół szklanki śmietany 18%

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • sól, pieprz, cukier do smaku

  • szczypta rozmarynu suszonego

  • posiekana pietruszka

Jak zrobić puree z pomidorami?

Pomidory obierz ze skóry i pokrój w kostkę. W garnku z grubym dnem zeszklij na oliwie posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodaj pokrojoną w kostkę dynię, sól, pieprz, rozmaryn i smaż na wolnym ogniu przez kilka minut.

Do garnka dodaj pokrojone pomidory, oprósz cukrem, w razie potrzeby wlej odrobinę wody, wymieszaj i duś pod przykryciem przez około 15 minut, aż dynia będzie miękka, co jakiś czas przemieszaj warzywa, żeby się nie przypaliły.

Krojenie pomidorów

Źródło zdjęcia: canva/ TheMalni Do warzyw dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj, następnie całość zblenduj na gęste puree, przełóż je do garnka, wlej śmietanę i podgotuj jeszcze kilka minut. Puree dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem. Solidnie posyp posiekaną natką pietruszki i podaj samodzielnie lub jako dodatek do drugiego dania, smacznego.