Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rewelacyjny przepis na bigos myśliwski z kiszonej kapusty
Renata Materlińska
Renata Materlińska 21.10.2021 02:00

Rewelacyjny przepis na bigos myśliwski z kiszonej kapusty

bigos myśliwski
canva/arfo

Bigos jest najpopularniejszą potrawą przygotowywaną z kiszonej kapusty. Jesienią i zimą zjadamy go najchętniej, bo jest sycący i potrafi doskonale rozgrzać. Poznaj rewelacyjny przepis na bigos myśliwski z kiszonej kapusty. Najprawdopodobniej jeszcze nigdy nie jadłaś, tak pysznego bigosu.

Bigos myśliwski jest pożywny i bardzo aromatyczny. Bazuje na kiszonej kapuście, zawiera sporo mięsa, nie brakuje w nim też darów lasu. Są to oczywiście leśne grzyby, które nadają mu ciemnej barwy, ale też niepowtarzalnego smaku i aromatu. Nie może w nim też zabraknąć jagód jałowca, tylko one potrafią tak podkręcić smak bigosu.

Rewelacyjny przepis na bigos myśliwski z kiszonej kapusty

Składniki:

  • 1,5 kg kiszonej kapusty

  • 3 listki laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 2 garści suszonych, leśnych grzybów

  • 1 kg wieprzowiny, najlepiej łopatki

  • 2 łyżki oleju

  • 2 cebule

  • 20 dag wędzonego boczku

  • 20 dag kiełbasy

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

  • garść suszonych śliwek

  • kilka jagód jałowca

  • łyżeczka kminku

  • łyżeczka majeranku

  • sól, pieprz

Przygotowanie bigosu myśliwskiego

Kapustę kiszoną umieść w dużym garnku, podlej wodą, zagotuj. Dodaj listki laurowe i ziele angielskie, gotuj na małym ogniu przy uchylonej pokrywce.

Grzyby opłucz, namocz w letniej wodzie, gotuj ok. 10 minut. Grzyby pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do gotującej się kapusty wraz z wodą z namaczania.

Wieprzowinę pokrój w kostkę, obsmaż na oleju. Dodaj poszatkowaną cebulę, całość lekko zrumień. Podlej gorącą wodą, duś, aż mięso będzie miękkie. Mięso i cebulę dodaj do bigosu.

Na patelni zrumień pokrojony boczek i kiełbasę, dodaj je do bigosu razem z koncentratem pomidorowym i śliwkami, a także jagodami jałowca, kminkiem, majerankiem i pieprzem.

Bigos gotuj jeszcze ok. 45 minut przy uchylonej pokrywce. Dopraw go do smaku świeżo zmielonym pieprzem i w razie potrzeby solą.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na bigos. Zobacz, jak przygotować bigos mazowiecki, a także, jak bigos szlachecki przyrządza Magda Gessler.

grzyby
grzyby

Źródło zdjęcia: canva/Langan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: winiary

Zapraszamy na nasz Instagram